Рекрутер і HR: хто є хто?

Рекрутер і HR: хто є хто?

  • 17 листопада, 2023
  • читати 10 хв
Павло Харченко
Павло Харченко Senior Recruitment Consultant у GlobalLogic

Різниця між рекрутером і HR

Знайомі іноді запитують мене, ким я працюю. Я відповідаю, що працюю у рекрутингу. І потім часто чую фразу: «Тобто ти HR». На це я зазвичай заперечую: «Не зовсім так. Назвати рекрутера HRом - це як назвати програміста компьютерщиком або айтишником. Начебто і правильно, але суть втрачається».

Так у чому ж різниця? Спробую це коротко, але ємно пояснити.

HR-менеджер — це

HR — це загальне поняття, воно включає у себе все, що так чи інакше пов'язане з управлінням персоналом. Незважаючи на те, що HR виконує безліч різних функцій, глобально всі їх можна розділити на два напрямки: залучення і утримання.

Залучення — це і є рекрутинг в IT, основна функція якого шукати і набирати потрібних людей в компанію. Основними клієнтами рекрутера є компанія і кандидат, і головна мета полягає в тому, щоб обидва клієнта були задоволені. Якщо вони повністю один одному підходять, то і користь від цієї співпраці буде максимальною.

Рекомендуємо курс по темі

Рекрутер — це

Рекрутер займається веденням переговорів і вибудовує довірливі стосунки з людьми — не важливо кандидат це або представник компанії, тому у нього повинні бути добре розвинені комунікативні навички. Довіра — це одне з ключових понять у роботі рекрутера і, напевно, основне, що відрізняє хорошого рекрутера від поганого.

Рекомендуємо публікацію по темі

Також у роботі важливі знання психології та бізнесу, у якому ти працюєш. Психології, щоб грамотно розбиратися у людях і вміти правильно оцінити якості та потреби людини. Бізнесу — щоб розуміти специфіку роботи тієї чи іншої галузі, а також тенденції та тренди ринку праці у цій сфері.

Функція утримання не полягає в тому, щоб насильно за допомогою контракту або ще чогось утримувати людей у компанії, а в тому, щоб створити максимально комфортні умови, при яких люди самі будуть хотіти залишатися на поточному місці. Цим і займаються окремі HR-фахівці компанії. Вони займаються побудовою системи мотивації, оцінкою персоналу, розвитком як професійних, так і особистісних якостей людей і багатьом іншим. Насправді функціонал HR-менеджера у великій компанії настільки широкий, що якщо описати його повністю, вийде невелика книга.

Що спільного між HR і рекрутером?

І, нарешті, хотілося б додати, що найбільш важлива якість як HR-фахівця, так і рекрутера — це любов до людей. Вже минув той час, коли персонал розцінювали суто як трудовий ресурс. Все більше і більше компаній у центр своєї корпоративної культури ставлять людину, її особистісні особливості, творчі здібності і благополуччя. Тому і HR-сфера з кожним роком розвивається все активніше, щоб якомога більше людей були на потрібному місці відчували себе щасливими.