Моє правило при пошуку роботи — зайшовши на LinkedIn, додай рекрутера.

Моє правило при пошуку роботи — зайшовши на LinkedIn, додай рекрутера.

  • 11 грудня, 2018
  • читати 3 хв
Артем Хряпа
Артем Хряпа Python Engineer у Eva, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Всім привіт! Мене звати Артем Хряпа, зараз я працюю Python backend developer в маленькій компанії, що займається розробкою платіжних і обмінних систем. Нещодавно я здійснив свою мрію — змінив професію, став програмістом. Хочете дізнатися як? Ось Вам моя історія...

Я зважився на це після майже 17 років роботи за своєю основною спеціальністю. Мені довелося працювати в поліграфічній галузі, на державному підприємстві. І на момент зміни професії я працював на посаді майстра цеху (такий собі невеличкий керівник). Але в силу неможливості професійно зростати і якось розвиватися (хто працював в держструктурі — мене зрозуміють) прийняв рішення змінити своє життя. Але як вибрати? З чого? Можливих варіантів — море! Але незабаром я почав схилятися до IT-сфери. Але тут знову одні питання: що? де? як? який напрям?

Завдяки щасливому випадку я потрапив в школу Hillel IT на курс Python. По правді кажучи, на той момент мені просто хотілося спробувати свої сили, але мені настільки сподобалося, що я твердо вирішив — буду Python-програмістом (окреме і величезне спасибі Викладачеві Школи Олексію Шевело!).

Рекомендуємо курс по темі

Отже, курс пройдено, в руках сертифікат, але що робити далі? Резюме, вакансії, перші співбесіди... І нічого. «Ми Вам обов'язково зателефонуємо», «нам потрібен фахівець з трохи більшим досвідом», «ми занесемо вас у свою базу і як тільки...». Хто дочитав до цього місця знайте: потім ви будете згадувати про це із посмішкою! Головне запам'ятайте — знайти першу роботу буває дуже важко (хто не вірить — запитайте у досвідчених IT-шників). Важко, але НЕ НЕМОЖЛИВО! Зробіть ці два слова своїм девізом, і при кожній невдачі повторюйте собі: «Раз хтось зміг це зробити, значить і я зможу, це НЕ НЕМОЖЛИВО!»

Раз хтось зміг це зробити, значить і я зможу, це НЕ НЕМОЖЛИВО!

Відмова роботодавця в прийомі на роботу: що робити

А що далі? Як домогтися заповітної пропозиції роботи? Я аналізував питання зі співбесід, вчив те, чого не знаю, пройшов ще один курс по HTML / CSS (нових знань ніколи мало не буває!). Але продовжував отримувати відмови. Сумно, важко, дуже демотивує, але що? Правильно! Проаналізувавши співбесіди я раптом зрозумів, що мало кому цікаво, з якими оцінками я закінчив курси, хто і де мене вчив, в якому обсязі я володію теорією і т.д. Я помітив, що всі співбесідники цікавляться досвідом роботи, реально виконаними завданнями, проектами, в яких я брав участь.

Немає роботи — немає досвіду, немає досвіду — немає роботи. Замкнуте коло, але що? Знову правильно. На щастя школа Hillel IT дає прекрасну можливість це порочне коло розірвати, не подумайте, що це реклама;) Мається на увазі взяти участь у Hillel EVO.

Отже, взявши участь у Hillel EVO, мені вже було що показати на співбесіді. Якщо чесно, я не розумію, чому мої однокурсники не хотіли брати участь у Hillel EVO. Але результат співбесід все ще на рівні «ми внесемо вас в нашу базу і зателефонуємо прямо відразу». Що робити? Правильно, не здаватися!!! Більше співбесід — більше шансів! Я підписався на все розсилки на всіх доступних сайтах пошуку роботи, на купу аналогічних каналів у телеграмі. Так, перегляд всієї цієї інформації забирає купу часу, але хіба результат того не вартий?

Раз ви витратили час і дочитали до цього місця — ось вам останній фінт вухами у процесі пошуку роботи, який в результаті і приніс мені довгоочікуваний офер. Хто шукає працівників? Рекрутери. А де безпосередньо з ними можна контактувати? LinkedIn. Логіка проста — чим більше рекрутерів, тим більше шансів, що хтось зацікавиться і зробить пропозицію!

Я створив собі ще одне правило — зайшовши на LinkedIn, додай рекрутера. Кожен раз, читаючи повідомлення, новини, або редагуючи профіль — додай одного, двох, десять рекрутерів! Через кілька місяців в контактах у мене їх було близько двох тисяч! І це в кінці кінців спрацювало! Пара листів, співбесід і бажане — «Ви прийняті!»

Все це зайняло у мене близько восьми місяців, я дуже задоволений і ні про що не шкодую! Якщо цей досвід виявиться корисним кому-небудь — буду дуже радий! Головне пам'ятайте — НЕМАЄ НІЧОГО НЕМОЖЛИВОГО, все залежить від Вас!