Як продавати на Amazon: бізнес на Амазон в Україні

Як продавати на Amazon: бізнес на Амазон в Україні

  • 21 жовтня, 2023
Валерія Тимчук
Валерія Тимчук SEO Specialist у Websearch

Працювати віддалено — бум останніх років. Суспільству подобається жити на максимумі: добре заробляти, проводити більше часу з сім'єю або подорожувати. Сучасні технології дають таку можливість. Так життя підводить до роботи з великими торговельними майданчиками у вигляді Amazon, Wallmart, EBay і т.д.
Нажаль, великі можливості відкривають саме світові гіганти онлайн рітейлу і торгівлі, але ніяк не локальні компанії.

Давайте розберемо:

  1. Що таке бізнес на торговому майданчику, які моделі бізнесу існують і як з ними заробляти?
  2. Amazon Associates (аффіліатов програма від Амазон)
  3. Онлайн арбітраж (FBA)
  4. Створення персонального бренду — Private Label for Amazon

Amazon в Україні знаходиться ще у стадії зародження, інформації дуже мало. Тут ми поговоримо про те, що таке бізнес на Amazon. Саме ця торгова площадка (marketplace) стала беззаперечним лідером останніх років у сфері міжнародного онлайн-бізнесу.

На графіку видно, що приріст прибутку Amazon склав більше 2500%.

На графіку видно, що приріст прибутку Amazon склав більше 2500%

Які існують моделі роботи з Amazon?

Амазон — найбільша торговельна площадка в світі. На її частку припадає 70% всього товарного трафіку.

Спектр можливостей і розвитку для бізнесу — дуже широкий. Вибір типу торгівлі на Amazon визначається тільки кількістю заощаджень, які ви готові вкласти у розвиток свого бізнесу. Виділяють 3 масштабних моделі бізнесу: Amazon Associates, Fulfillment by Amazon (FBA), Private Label (PL). Розглянемо кожну з них докладно:

Amazon Associates (аффіліатов програма від Амазон)

Amazon Associates — модель бізнесу передбачає участь у партнерській програмі маркетплейса або афіліат маркетинг, тобто створення свого власного афіліат сайту під торговельний майданчик.

Якщо ви — власник сайту, маєте глибокі знання про будь-який продукт, то ви можете податися до Amazon Associates. Створюючи на своєму сайті корисний, наочний контент, ви розміщуєте посилання на даний продукт. Відвідувачі сайту переходять за цим посиланням і купують продукти у Amazon. Торговий майданчик відраховує винагороду за ці переходи. Будь-хто може почати роботу в якості партнера Amazon, поки може управляти трафіком і робити продажи. Неважливо, звідки ви.

На західному ринку таких сайтів — дуже багато. А виглядає це так:

Сайт consumersearch.com — один з ТОП сайтів по роботі з системою АА.

Приклад партнерських посилань на Amazon.com:

Сайт consumersearch.com — один з ТОП сайтів по роботі з системою АА.

Онлайн арбітраж (FBA)

Fulfilment by Amazon або «роздрібний арбітраж» — покупка продуктів локально у великих рітейлерів, а потім переведення їх на Amazon. За допомогою FBA продавці розміщують свої товари в одному з центрів обслуговування Amazon.

Сьогодні налічується більше 2 млн. Продавців, зареєстрованих на Амазон: включаючи як дрібних локальних продавців, так і великі компанії, які хочуть самі себе представляти на майданчику (напр. Bosch, Tefal і т.п.).

Ця модель найбільш зручна для старту. Основний бюджет у вас буде йти на:

  • Пошук постачальників і закупівлю у них товарів;
  • Спеціальні сервіси, що допомагають шукати потрібний, що приносить продажі товар, прораховувати його прибутковість і сервіси, які аналізують сам сайт Amazon і конкретні його категорії.

Для початку Вам необхідно буде зареєструватися на Amazon як магазин. В цьому випадку процедура реєстрації буде складнішою, ніж в аффіліатній системі. Складнощі виникають тому, що ви збираєтеся продавати на Амазон з України, не маючи резидентства у США або тій країні, де ви вирішили працювати з майданчиком.

Реєстрація складається з 2 основних моментів:

  1. Відкриття рахунку за кордоном. З його допомогою ви можете виводити кошти на свою українську банківську карту. На її реєстрацію піде не більше місяця, тому що Ви зобов'язані мати фізичну карту.
  2. Подача необхідних документів для реєстрації в системі маркетплейса. Для цього вам знадобляться: дані, що ідентифікують вашу особистість, банківські виписки англійською мовою, ваше місце реєстрації.

Процес реєстрації вважається дуже затягнутим, його можна назвати лотереєю: документи можуть прийняти відразу, а можуть розглядати і запитувати додаткові довідки та виписки.

Після закінчення процесу у вас з'явиться свій магазин в системі Амазон. В рамках свого магазину ми зможете:

  • Викладати товар;
  • Спілкуватися з покупцями;
  • Встановлювати цінову політику і політику знижок або акцій;
  • Наймати співробітників і давати кожному з них окремі права на роботу з магазином і його інвентарем.

Створення персонального бренду — Private Label for Amazon

Private Label — стати PL-ком це мрія кожного просунутого продавця на Амазон.

Після того, як ви відчули свою нішу і динамічність Амазон, у вас є можливість стати не просто продавцем, а створити свій бренд. Для цього треба:

  • Знайти виробника (часто їх знаходять в Китаї);
  • Компанію, яка проаудірує виробництво;
  • Створити свій бренд і айдентику для продукту;

Все це повинно бути зроблено на законних підставах і документально підтверджено.

Процес реєстрації на майданчику — такий же як і у FBA. Тепер ви можете завантажувати свої власні продукти, оптимізувати лістинг і бути на ньому єдиним продавцем. Торговий майданчик стане на ваш бік, якщо хтось вирішить торгувати або «скопіпастити» товар і ви зможете це довести.

Робота на Амазон — це повноцінна робота з магазином. Стрімкий розвиток маркетплейса не дозволить вам приділити цьому бізнесу одну годину на місяць і очікувати колосальних доходів. Але кількість можливих варіантів розвитку бізнесу, відкритість і доступність інформації утримують Амазон на топові позиції.

Рекомендуємо публікацію по темі