Як знайти роботу після курсів: особистий досвід

Як знайти роботу після курсів: особистий досвід

  • 16 квітня, 2020
  • читати 5 хв
Елизавета Егоренкова
Елизавета Егоренкова UI/UX Designer у 5e8ca07a5abead571b7cd44e

Мене звати Ліза. Я закінчила курс UI / UX дизайн в Школі Hillel в січні 2020 року, а незадовго до цього ми з командою захистили проект Hillel Evo. Паралельно я пройшла курс англійської. Загалом я взяла в Школі Hillel все і по максимуму.

І як ви думаєте, що було далі? Природно, пошук роботи. Відразу після курсу я дуже не хотіла простоювати. Один мудрий чоловік, викладач школи, дав мені рекомендацію розсилати своє резюме мінімум в 100 компаній на тиждень. Це неможливо! Де я знайду стільки компаній? На Dou.ua. Там джерело: список всіх IT компаній. Почнемо.

Як скласти резюме

А що з моїм резюме? У такому вигляді його відправляти не можна. Воно не оновлювалося у мене вже мільйон років. Сівши за оформлення резюме, я тішила себе думкою, що це нікчемна справа. Просто згадати, де і коли я працювала і що входило в мої обов'язки. Але не тут то було. Це виявилося дуже копіткою і виснажливою ​​роботою. Я писала, мені все не подобалося. Софт скіли, хард скіли, коротко описати себе.

Брехати в резюме або прикрашати свої навички я не хочу, але і роботу хочеться знайти хорошу і бажано швидко. Потрібен грамотний підхід. HR Школи Hillel завжди готова була переглянути моє творіння, відповісти на мої запитання, порекомендувати і підкоригувати. Плюс заняття з рекрутером від школи не минуло дарма. Я підписалася на всі телеграм-канали, де публікувалися вакансії. Оформлення резюме, доведення його до такого стану, щоб воно влаштовувало, у мене зайняло близько тижня. Я терпляче заспокоювала себе думкою про те, що зараз я працюю на резюме, а потім воно буде працювати на мене.

Тепер можна розсилати. Для початку я поставила собі за мету відправляти резюме 10 компаніям в день і спочатку на всі відкриті вакансії. Я їх шукала всюди: на LinkedIn, на Dou, на Robota.ua, Work.ua, Djinny. Природно мені приходила купа спаму в телеграм, таргет з facebook та інстаграм.

Досвід роботи від 1 року, знання CSS і HTML, професійне знання продуктів Adobe. Всі ці стандартні перерахування навичок ідеального кандидата мене не лякали. Якщо вимоги компанії збігалося з моїми навичками і якостями хоча б на 60% — я відправляла резюме. Коли я відповіла на всі питання, що цікавлять мене вакансії, стала слати просто в компанії на пошту їх HR-ів. Подружка жартувала, що з мене виходить відмінний спам-бот. І через деякий час прийшло перше запрошення на співбесіду.

Рекомендуємо курс по темі

Якщо вимоги компанії збігалося з моїми навичками і якостями хоча б на 60% — я відправляла резюме.

Як пройти співбесіду в IT

Ми дуже приємно поговорили з менеджером компанії на першій співбесіді. Так, це була саме розмова! Чи не допит, чи не перевірка знань. Я розповідала про себе, про те, до чого прагну, менеджер розповідав про компанію, про те, як вона відкрилася і розвивалася, що відбувається зараз. Переглянули мої роботи, обговорили їх, потім поставили один одному кілька запитань і розійшлися обмірковувати пропозицію.

Потім мене запросили на співбесіду в іншу компанію, через якийсь час — в третю. Кожен раз я переживала перед співбесідою, і кожен раз воно проходило на позитивній ноті з гумором і чаєм.

Важливо, що протягом всього цього часу я щодня розсилала по 10 резюме. Іноді більше, іноді менше, але в середньому виходило так.

Дві з трьох компаній через кілька днів передзвонили і відмовили мені. Одним було недостатньо мого досвіду. Інші ж сказали, що з моїми амбіціями на посади, на яку я відповіла, мені буде нудно і обіцяли передзвонити, коли з'явиться щось більш привабливе. Були компанії, які спочатку просили виконати тестове, і я з задоволенням приймалася за таку роботу, тому що мені самій це потрібно — челендж і практика.

Незабаром мені прийшла відповідь з третьої компанії. Мене беруть на роботу! Це була та сама компанія, яка першою надіслала мені запрошення на співбесіду.

Рекомендуємо курс по темі

Початок роботи в компанії

І ось настав день мого виходу на роботу. Я навмисно шукала роботу в офісі, тому що для старту і досвіду «польові» умови дуже важливі. Мені провели екскурсію, ознайомили з командою, проінструктували по роботі і дали перше завдання. Це було не складніше, ніж виконувати домашку. Взагалі забавно і дуже цікаво. І, налаштовуючись на те, що це тепер практично мій другий дім, місце, де я буду проводити величезну кількість свого часу, я приступила до роботи.

Але це тривало не довго. Через півтора дня моєї роботи був оголошений карантин. Тому пройшов місяць з того часу, як я працюю віддалено. Ми постійно на зв'язку з колегами, якщо є необхідність, мені підказують, допомагають і всіляко підтримують, що дуже приємно. Робота йде, замовники і, відповідно, замовлення є. Все гаразд.

В IT, як і в будь-який інший індустрії, є свої плюси і мінуси. Зараз в умовах карантину я бачу суцільні плюси. Сподіваюся, що після того, як все вляжеться, і я вийду в офіс, все так же позитивно і буде тривати.