IT-кластер у Дніпрі. Хто за цим стоїть і що це дасть місту і людям?

IT-кластер у Дніпрі. Хто за цим стоїть і що це дасть місту і людям?

  • 2 жовтня, 2015

В Україні пішла хвиля об'єднань IT-компаній. Першопрохідцем став Львів, де IT-кластер існує вже два роки, подібні є в Одесі, Харкові та Луцьку. Нещодавно у своєрідне співтовариство об'єдналися й айтішники Дніпра. Про вже здійснені проекти і плани на майбутнє для інтернет-журналу The People розповів директор Комп'ютерної школи Hillel Дніпра і один з засновників дніпровського кластера Іраклій Шаташвілі.

Зародження ідеї

Якщо говорити простими словами, кластер - це профспілка, співтовариство, яке об'єднує однодумців. Будь-які проблеми і завдання набагато легше вирішувати спільно. Ініціативна група з п'яти людей, що представляють різні IT-компанії міста, захотіли організувати співтовариство, яке вирішувало б проблеми айтішників Дніпра. Степан Веселовський, СEO львівського кластеру, приїхав до нас, щоб поділитися досвідом. На його «творчий вечір» прийшло близько 50 представників IT-компаній, і ми зрозуміли, що Дніпропетровськ має потребу в подібному ком'юніті.

За півроку існування кластера кількість його учасників зросла до 20, і це не межа. Багато компаній переїхали до нашого міста із зони АТО, завдяки чому кількість розробників високого рівня стала ще більше. Наприклад, компанія Anadea швидко влилася в міське життя і стала активним учасником кластера. Ми відкриті до співпраці з представниками всіх компаній міста. Зараз кластер працює як проектно-орієнтоване об'єднання. Ми поки що не переходили на платну систему участі і не шукали додаткових джерел фінансування. Просто кожен, хто вважає себе членом спільноти, зацікавлений у розвитку IT-життя і готовий щось робити на шляху до цього.

Завдання

Основна проблема, з якою стикаються практично всі компанії в нашому місті, — це падіння довіри з боку іноземних замовників в зв'язку з географічною близькістю до конфлікту на сході країни, що впливає на кількість замовлень. Ми організували проект Hire Dnipro, який повинен переламати цю тенденцію і показати закордонним замовникам, що в нашому місті немає відтоку фахівців і в цілому проблем з безпекою. Тут люди готові і можуть працювати в тому ж темпі, що і раніше.

Hire Dnipro — це ресурс, який розповідає про всі IT-компанії Дніпра. У нас представлені великі всесвітньо відомі компанії Ciklum, Luxoft, EPAM і т.д., а також невеликі нішеві вузькоспеціалізовані фірми, що займаються дизайном, розробкою мобільних додатків, бізнес-програм. Це і Tubik studio, і 111 minutes, і Mobindustry.

Також вже створений проект єдиного регіонального інформаційного IT-порталу, завдання якого — анонсування та висвітлення всіх заходів, цікавих людей цієї сфери. Щомісяця в місті проходить близько 15 заходів, спрямованих на розвиток IT-індустрії. Але про них мало хто знає, за винятком осіб, безпосередньо причетних до теми конференції. Ми хочемо робити великого розголосу для залучення громадськості. До того ж, на сайті буде інформація про освітні програми, стажування і вакансії.

У червні ми брали участь у конференції Item, а вже на початку вересня організували свою IT-зустріч «300 startups», на якій молоді компанії показали свій потенціал, а деякі з них змогли укласти угоди і отримати інвесторів прямо на конференції. Ми прагнемо створити комфортні умови для роботи наших фахівців, щоб у них не було бажання перебиратися в інші міста і країни. До того ж, коли іноземний інвестор бачить, що індустрія має підтримку влади, він охочіше йде на контакт.

Одним із завдань кластера є освітньо-просвітницькі програми спільно з університетами міста. Представники IT-компаній зустрічаються зі школярами та студентами, щоб розповісти про перспективи розвитку цієї сфери і зацікавити їх у виборі професії. Зацікавлений сьогодні школяр вже через п'ять років може стати висококваліфікованим кадром, за якого будуть боротися кілька компаній одразу.

Наступний проект кластера — дитячий садок для дітей з IT-сімей. Ця ідея народилася, виходячи з потреб сучасних батьків. Він істотно відрізнятиметься від звичайних садів: ухил зроблений на інтенсивне вивчення іноземних мов, буде підбиратися методична програма більш високої якості, до складання якої ми залучимо закордонних фахівців. І найголовніша відмінність — подовжений робочий день, що дуже зручно для айтішників, у яких найчастіше ненормований графік.

Також плануємо відкрити коворінг, в якому зможуть розвиватися «гаражні компанії». Завдяки співпраці з владою, ми зможемо запропонувати їм пільгові умови роботи. Початківці фахівці зможуть контактувати один з одним, знаходячи сфери для співпраці, таким чином розвиватися самим і піднімати рівень розвитку всього міста.

Що далі?

У Дніпра є великі переваги в сфері IT над іншими містами. Ми в цьому переконалися на нещодавній конференції, де були представлені просто приголомшливі інженерні стартапи, як, наприклад, екзоскелет для людей з порушенням опорно-рухового апарату. Високий рівень IT-фахівців за рахунок сильного освітнього фундаменту, яким славляться навчальні заклади міста — наш великий плюс. Жодна з всеукраїнських IT-конференцій не обходиться без представників дніпровських компаній.

Україна є одним з лідерів IT-аутсорс в світі. Дніпро зайняв четверте місце в Україні по комфорту ведення бізнесу, перед нами стоїть завдання підвищення умов праці. Я думаю, що вже протягом 5-7 років, при активній роботі кластера, ми зможемо вивести Дніпро на перше місце з розвитку IT-ринку в країні.