IT індустрія та зарплати під час війни

IT індустрія та зарплати під час війни

  • 28 липня, 2022
  • читати 10 хв

Минуло вже п'ять місяців з початку війни.

Українці намагаються відновити колишнє життя там, де це можливо.

Чи відновився ринок праці після очевидного падіння у лютому?

На це питання може відповісти опитування від DOU. Давайте подивимося, яка реальна ситуація склалася із зарплатами в ІТ.

У червні майданчик провів перше повоєнне зарплатне опитування IT фахівців і зібрав 15 136 анкет, з них 7558 анкет — від розробників.

Дані DOU

Розробники

Виявилося, що лише 4% опитаних втратили роботу після початку війни, а 2% зараз шукає роботу.

Очікувано, що найбільше постраждали початкові позиції:

  • 22% інтернів втратили роботу

  • 18% зараз шукають нову

  • У 20% опитуваних зменшилася кількість роботи/проектів.

Також змінилася географія. Через війну 38% розробників змушені були переїхати:

  • 28% переїхали до іншого міста України

  • 10% тепер живе за кордоном

  • 23% переїжджали, але вже повернулися додому

Крім того, зменшилась кількість розробників у Києві, Харкові та Одесі, а збільшилась у Львові.

Медіанні зарплати

Незважаючи на війну з росією, медіани розробників навіть зросли. Середня зарплата фахівців у червні 2022 року склала $3400 проти $3300 у грудні 2021 року.

Тенденція збільшення латок розробників рівня Architect продовжується — їхня зарплата зросла з $6200 до $6600 на місяць. Медіанні зарплати Team/Tech Lead та Senior зросли на $200 (до $5200 та $4700 відповідно).

Зарплати менш досвідчених фахівців також збільшувалися: у Middle на $200, до $2600, у Junior та Intern — на $50 (до $950 та $450 відповідно).

Джерело: DOU

Тенденція збільшення латок розробників рівня Architect продовжується — їхня зарплата зросла з $6200 до $6600 на місяць. Медіанні зарплати Team/Tech Lead та Senior зросли на $200 (до $5200 та $4700 відповідно).

Зарплати менш досвідчених фахівців також збільшувалися: у Middle на $200, до $2600, у Junior та Intern — на $50 (до $950 та $450 відповідно).

Тестувальники

В опитуванні взяли участь 2502 тестувальники.

Найбільше постраждали через початок вторгнення інтерни:

  • 17% із них втратили роботу

  • Близько 20% інтернів QA зараз шукають роботу

  • У 29% зменшилася кількість проектів

Тестувальники переїжджали активніше, ніж розробники: лише 36% опитуваних залишилися у своєму місті. Втім, 24% QA фахівців вже повернулися додому, водночас 27% мешкає в інших населених пунктах в Україні, а 12% виїхали за кордон.

Медіанні зарплати

На відміну від зарплат розробників, які виросли в першому півріччі 2022 року, медіанні зарплати тестувальників знизилися, але всього на $100, до $2000.

Джерело: DOU

Інша відмінність зарплат тестувальників від розробників полягає в тому, що падіння насамперед торкнулося найкваліфікованіших співробітників рівня Tech Lead (-$300) та Manager (-$500). Зарплати Team Lead не змінились.

А ось зарплати спеціалістів нижчих рівнів навіть збільшилися: інтерни +$75, джуни +$50, час +38, сеньйори +$100.

Інші IT фахівці

DOU також вдалося зібрати 5021 анкет від нетехнічних та технічних фахівців: PM, HR, DevOps, Data Scientists та інших.

66% опитаних були змушені покинути свій будинок через початок війни з росією, проте 25% вже повернулися додому, а 15% залишилися за кордоном.

Медіанні зарплати

На щастя, немає значного падіння зарплат у цих спеціальностей. Зростання, звісно, ​​зупинилося, але для більшості спеціалізацій медіальні зарплати залишилися на рівні грудня 2021 року.

Незважаючи на війну, збільшилася зарплата Data Analyst (+$200, до $1600) та HR-фахівців (+$150, до $1350).

Після різкого зростання у другій половині 2021 року знизилася медіанна зарплата Product Manager ($700, до $2800). Як і у Data Scientists, які росли весь 2021 рік (-$530, до $2300).

Джерело: DOU

Дані Djinni

У липні вийшов звіт і від платформи для пошуку роботи Djinni.

Ключові висновки:

  • Більше кандидатів, менше активності рекрутерів

  • Зарплати впали для одних категорій, але не для інших

  • Це ринок покупця — з деякими застереженнями

Кількість кандидатів, щотижня активних на Djinni, швидко відновлювалася та продовжувала зростати. Щотижнева активність рекрутерів, як і раніше, на 20% нижча, ніж до 24 лютого.

Найбільша кількість вакансій складала 28 000 на початку лютого. Був великий спад після початку російського вторгнення і подальше відновлення.

Зарплати

Після початкового шоку у лютому та на початку березня відбулося відновлення. Проте, схоже, що з червня спостерігається депресія середньої та медіанної зарплати.

Джерело: Djinni

З очікуваного: кількість вакансій лише для України впала з 60-70% у січні до 40%.

Повний віддалений доступ стає дедалі популярнішим серед українських компаній із зрозумілих причин — його пропонує приблизно половина. Частка повністю віддаленої зайнятості для неукраїнських компаній, які наймають через Djinni, ще вища і становить 74%.

Висновки

За час війни бізнес пережив кілька етапів нового життя за нових умов.

Багато IT компаній вирішили релоцювати співробітників у західні регіони України або за кордон.

Крім того, компанії почали налагоджувати зв'язок із співробітниками та підтримувати їх. І без того актуальний тренд турботи про співробітників набув під час війни великої важливості.

HR департаменти IT компаній почали налагоджувати постійну комунікацію зі співробітниками, запроваджували надання психологічної допомоги та додаткові соціальні гарантії.

Опитування, проведене grc.ua, показало, що «найпоширенішими заходами є створення окремих чатів для співробітників, у яких відбувається вертикальна та горизонтальна комунікація. Керівники компаній підтримують співробітників та надають оперативну інформацію про діяльність компаній. У чатах збирається інформація про місцезнаходження співробітників і чи потребують вони допомоги, релокації, відбувається спілкування та підтримка між колегами».

Третім етапом стала адаптація до роботи в умовах війни. Збереження робочих місць, своєчасна виплата зарплат, ведення бізнесу є дуже важливими для економіки країни. Крім того, багато компаній стали брати участь у благодійності або підтримці армії, створюючи програми допомоги переселенцям, беручи участь у зборах коштів.

Ще одна тенденція – відкриття офісів українських IT компаній за кордоном.

Наприклад, GlobalLogic відкрила новий офіс у Гданську.

Кількість пропозицій роботи зменшилася у перші тижні війни, але вже через місяць компанії відновили найм.

Наразі рано говорити про повернення довоєнних показників, але така тенденція є.

Бізнес розуміє, що для відновлення економіки слід вживати антикризові заходи і повертатися до роботи навіть в умовах війни, особливо в умовах війни.

Пройдіть тест на профорієнтацію та дізнайтесь, яка IT спеціальність вам підходить, адже IT залишається стабільним джерелом роботи для сотень тисяч українців.

Пройти тест