Як вибрати ту саму, правильну вебархітектуру? Вивчаємо різницю між SPA та PWA.

Як вибрати ту саму, правильну вебархітектуру? Вивчаємо різницю між SPA та PWA.

  • 12 червня
  • читати 20 хв
Володимир Шайтан
Володимир Шайтан Technical Lead у Zoot, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Технології постійно змінюються, несуться на всіх швидкостях у невідоме або не зовсім майбутнє, і нам, як розробникам, тобто людям, які мають саме пряме відношення до цих самих технологій, конче потрібно в цьому непогано розбиратися.

Отже, у веброзробці якусь кількість часу тому з'явилися дві основні архітектури, які стали популярним вибором для створення динамічних й адаптивних вебдодатків: Односторінкові додатки (SPA) та Прогресивні вебдодатки (PWA). Хоча обидві архітектури спрямовані на поліпшення користувацького досвіду й залучення користувачів, вони мають відмінності за своїми підходами та функціоналом.

Розуміння нюансів між SPA та PWA — це те, що вам потрібно, якщо ви хочете ухвалювати обґрунтовані рішення щодо своїх вебпроєктів.

АЛЕ ПОЧНІМО З ТОГО, ЩО ТАКЕ ВЕБАРХІТЕКТУРА
Вебархітектура — це як скелет, на якому будується весь функціонал і взаємодія між користувачами та серверами. Вона містить усе від технологій, які використовуються для відображення вмісту на стороні користувача, до інструментів і протоколів для обробки даних на сервері та передачі їх через мережу. Коротко кажучи, це "скелет", що дає можливість вебдодаткам і сайтам працювати зручно й ефективно.

КЛЮЧОВІ МОМЕНТИ ВЕБАРХІТЕКТУРИ:

1. ТЕХНОЛОГІЇ НА СТОРОНІ КЛІЄНТА
Ці технології працюють у веббраузері користувача і відповідають за відображення користувацького інтерфейсу й обробку взаємодії з користувачем. Прикладами є HTML, CSS і JavaScript.

2. ТЕХНОЛОГІЇ НА СТОРОНІ СЕРВЕРА
Серверні технології забезпечують обробку й управління даними на сервері. Сюди входять вебсервери (наприклад, Apache, Nginx), мови програмування (наприклад, PHP, Python, Ruby) й бази даних (MySQL, PostgreSQL, MongoDB).

3. КОМУНІКАЦІЙНІ ПРОТОКОЛИ
Вебархітектура спирається на різні протоколи зв'язку для забезпечення обміну даними між клієнтами та серверами. Протокол передачі гіпертексту (HTTP) є основним протоколом, що використовується для передачі даних через Інтернет. HTTPS (HTTP Secure) додає рівень шифрування для безпечної передачі даних.

4. ФОРМАТИ ДАНИХ
Вебдодатки часто обмінюються даними у структурованих форматах, таких як JSON і XML. Ці формати сприяють інтероперабельності та сумісності між різними системами.

5. ВЕБСЕРВІСИ
Вебсервіси — механізми, які дозволяють різним програмам обмінюватися даними через Інтернет. REST і SOAP — два основних підходи до створення цих сервісів. REST зосереджується на передачі даних у форматі, який легко зрозуміти й використовувати, тоді як SOAP використовує більш структурований підхід, який передбачає використання XML для обміну повідомленнями.

6. ФРЕЙМВОРКИ Й БІБЛІОТЕКИ
Упевнений, що про це ви знаєте багато. Розробники використовують фреймворки й бібліотеки для спрощення веброзробки та підвищення продуктивності. Такі фреймворки, як React, Angular та Vue.js, надають багаторазові компоненти та інструменти для створення інтерактивних користувацьких інтерфейсів, а бібліотеки, такі як jQuery, спрощують маніпуляції з DOM та AJAX-запитами.

7. МАСШТАБОВАНІСТЬ І ПРОДУКТИВНІСТЬ
При проєктуванні вебархітектури необхідно враховувати масштабованість і забезпечувати оптимальну продуктивність навіть у разі збільшення обсягу трафіку та взаємодії з користувачами. Для досягнення цих цілей використовуються різні методи, такі як балансування навантаження, кешування і мережі доставки контенту (CDN).

8. БЕЗПЕКА
Безпека є критично важливим аспектом вебархітектури, що охоплює заходи для захисту від різних загроз, включно з несанкціонованим доступом, витіками даних і кібератаками. Такі методи, як шифрування, аутентифікація й авторизація допомагають захистити конфіденційні дані та забезпечити цілісність вебдодатків.

Загалом, вебархітектура є основою для створення надійних, масштабованих і безпечних вебдодатків, які забезпечують оптимальний користувацький досвід. 

І ми нарешті підійшли до різниці між вебархітектурами!

ОДНОСТОРІНКОВІ ДОДАТКИ (SPA)
Односторінкові додатки, як зрозуміло з назви — це вебдодатки, які працюють у межах однієї вебсторінки. Традиційні веб-сайти зазвичай завантажують нові сторінки щоразу, коли користувач взаємодіє з ними, що призводить до більш повільної роботи та менш зручного користувацького досвіду. У свою чергу SPA завантажуються лише один раз, використовуючи JavaScript для динамічного оновлення вмісту в міру того, як користувачі переміщуються по додатку.

КЛЮЧОВІ ОСОБЛИВОСТІ SPA:

  • ЕФЕКТИВНІСТЬ
    SPA відомі своєю ефективністю в забезпеченні безперебійної роботи. Вони зменшують потребу в перезавантаженні всієї сторінки, динамічно завантажуючи вміст сторінки, що призводить до зменшення кількості часу завантаження та більш плавних переходів між сторінками.
     
  • ПРИЄМНІ ІНТЕРФЕЙСИ
    За допомогою SPA розробники можуть створювати високоінтерактивні й візуально привабливі користувацькі інтерфейси завдяки використанню рендерингу на стороні клієнта та передових фреймворків JavaScript, таких як React, Angular або Vue.js.
     
  • ОПТИМІЗАЦІЯ
    SPA оптимізовані для підвищення продуктивності через асинхронне завантаження. Це підвищує швидкість відгуку програми навіть з поганим інтернетом.

АЛЕ ТРОХИ МІНУСІВ ТАКИ БУДЕ:

  • ПРОБЛЕМИ SEO
    Однією з головних проблем SPA є пошукова оптимізація (SEO). Оскільки пошуковим роботам може бути складно індексувати динамічно завантажений контент, розробники повинні використовувати рендеринг на стороні сервера. Або ж використовувати інші стратегії SEO, щоб бути впевненими, що їхні SPA будуть знайдені пошуковими системами.

Перейдімо далі.

ПРОГРЕСИВНІ ВЕБДОДАТКИ (PWA)

Прогресивні вебдодатки поєднують у собі найкраще з веб- і мобільних додатків, пропонуючи користувачам зручний користувацький досвід безпосередньо у веббраузері. Сучасні вебтехнології використовують PWA для забезпечення надійної та швидкої роботи на різних пристроях і в різних станах підключення до інтернету.

КЛЮЧОВІ ОСОБЛИВОСТІ PWA:

  • НАДІЙНІСТЬ
    PWA розроблені для роботи в автономному режимі або при поганому інтернет-з'єднанні завдяки сервіс воркерам — скриптам, які працюють у фоновому режимі, вмикаючи такі функції, як кешування, push-сповіщення і фонова синхронізація.
     
  • ЗАЛУЧЕННЯ
    PWA можуть підвищити залученість користувачів завдяки таким функціям, як push-сповіщення, що дозволяє розробникам повторно залучати користувачів навіть тоді, коли вони не користуються додатком активно. Ця можливість особливо цінна для платформ комерції, новин і соціальних мереж.
     
  • АДАПТИВНИЙ ДИЗАЙН
    Як і SPA, PWA використовують принципи адаптивного дизайну, щоб забезпечити оптимальний користувацький досвід на пристроях з різним розміром екрана, включно зі смартфонам, планшетами й комп'ютерами.
     
  • МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТТЯ
    На відміну від традиційних нативних додатків, PWA можна знайти просто через пошук, що робить їх більш доступними для користувачів. Крім того, PWA можна встановлювати на пристрої користувачів безпосередньо з браузера, що усуває необхідність завантажувати й оновлювати додатки з магазинів додатків.

АЛЕ ТУТ, САМО СОБОЮ, ТЕЖ Є НЕДОЛІКИ:

  • Додавання підтримки офлайн-режиму і кешування дуже часто й достатньо сильно може ускладнити розробку.
     
  • PWA сильно залежать від можливостей браузера, що може вплинути на функціональність.

ЯК ЖЕ ВИБРАТИ? 

Вибираючи між SPA- та PWA-архітектурами для вебпроєкту, розробники повинні врахувати кілька факторів, зокрема вимоги до проєкту, цільову аудиторію і ресурси для розробки.

ЯКЩО ВИБИРАТИ ЗА:

  1. СКЛАДНІСТЮ, то
    SPA добре підходять для додатків зі складним користувацьким інтерфейсом та інтерактивними компонентами. PWA, з іншого боку, ідеально підходять для проектів, для яких пріоритетами є надійність і функціональність в офлайн режимі.
     
  2. ПРОДУКТИВНІСТЮ, то
    і SPA, і PWA мають переваги в продуктивності, але SPA перевершують їх за швидким початковим завантаженням і плавними переходами між сторінками, тоді як PWA надають перевагу надійності й офлайн-можливостям.
     
  3. ПОШУКОВОЮ ОПТИМІЗАЦІЄЮ, то
    розробникам може знадобитися реалізувати додаткові стратегії SEO для SPA, такі як рендеринг на стороні сервера. PWA, навпаки, є видимими за замовчуванням і можуть поліпшити пошукове ранжування завдяки поступовому вдосконаленню.

ВИСНОВОК
Хоча і SPA, і PWA — обидві технології спрямовані на поліпшення користувацького досвіду й залучення користувачів, але вони використовують різні підходи та мають відмінний функціонал.

Для того, аби вибрати правильно — потрібно знати й розуміти переваги та недоліки кожної із цих архітектур. Це дозволить вам, як розробникам приймати правильні і, що важливо, практичні рішення щодо створення вебдодатків, які відповідають потребам користувачів і потребам замовника та/або бізнесу.

Рекомендуємо курси по темі