Чому для роботи QA інженерів так потрібна англійська?

Чому для роботи QA інженерів так потрібна англійська?

  • 11 березня, 2022
  • читати 7 хв
Вячеслав Сахаров
Вячеслав Сахаров Release Manager у Customertimes

Тестувальників-початківців часто турбує питання англійської мови.

Замість занепокоєння раджу одразу просто починати вчити!

Працювати в індустрії без знання мови радше можливо, ніж ні. Але це досить швидко стане каменем спотикання на шляху до вашого кар'єрного зростання та розвитку в компанії, і нижче я розповім чому.

Робота з іноземним замовником чи командами

На українському IT ринку ви, швидше за все, зіткнетеся або із закордонним замовником, або взагалі влаштуєтеся працювати в міжнародну компанію.

Сама собою сфера інформаційних технологій за своїм визначенням скоріше про глобалізацію, ніж про локалізацію. Навіть якщо ви працюєте в українській компанії над українським проектом, не виключена наявність третіх осіб у вигляді інвесторів, допоміжних команд та інших контрагентів з інших країн. І з ними доведеться спілкуватися. І швидше за все, англійською.

Незнання мови сильно зв'яже вам руки щодо ваших робочих компетенцій та можливостей. Більше того, це може вплинути і на якість вашої роботи, адже здорова і добре налагоджена комунікація на проекті складається не тільки в листуванні поштою, а й у особистих розмовах, які за допомогою Google-перекладача вже не «втягнеш».

Зрештою, робота тестувальника дуже комунікативна. Часто ваш успіх залежатиме не тільки від того, що ви говорили, а й від того, як ви це сформулювали та донесли. Не знаючи мови і не володіючи навичкою, не вміючи правильно і доступно формулювати свої думки, ви можете здатися чи некомпетентним, чи грубим.

Рекомендуємо публікацію по темі

Навчання та саморозвиток

Тут ситуація ще складніша — практично всі корисні матеріали, курси, блоги та посібники за своєю професією ви зустрічатимете англійською. На початковому етапі ця особливість буде відчуватися менш гостро, адже чим простіше і чим поширеніше питання, тим більша ймовірність, що на нього давно дали відповідь на всіх можливих мовах.

Зі зростанням складності та звуженням специфікації зростає і складність відповіді. А значить, кількість людей, які змогли б вам у цьому допомогти, різко зменшується, і ймовірність, що серед них швидше знайдеться англомовна людина, набагато більша.

Не знаючи англійської мови, ви відрізаєте себе від цих знань та можливостей. І що ще гірше — викреслюєте себе з ком'юніті.

Використання профільного ПЗ

Як не крути, більшість програм, з якими ви працюватимете, будуть англійською.

Це може бути пов'язано з наявністю англомовних працівників у команді, англомовного менеджменту чи замовника. У такому разі вся документація, інструменти планування та трекінгу точно будуть у форматі, доступному до розуміння для іноземних учасників процесу.

Вам нічого не може завадити встановити софт своєю рідною мовою, але тут спливає ще два нюанси.

Перший — якщо ви захочете знайти туторіал на якусь тему в інтернеті, то вам буде складніше слідувати йому, якщо мова інтерфейсу у вас і автора відрізняється. Другий — вам буде складніше оперувати тими ж поняттями, що й ваші колеги, адже в живому спілкуванні ви частіше зустрінете «заасайнити», ніж «призначити».

На якому рівні потрібно знати англійську тестувальнику?

Я сказав би, що мінімум — це intermediate. Цього цілком достатньо для базового спілкування з колегами, ведення листування, проведення рисерчу та закриття будь-яких інших робочих потреб.

Не зайвим буде час від часу цікавитися профільною лексикою і дотримуватися дуже корисного правила: якщо зустріли слово, яке не знаєте — не полінуйтеся і перекладіть його. Необов'язково навіть навмисно намагатися запам'ятовувати його. Просто відзначте про себе його значення та контекст. Ще кілька повторень — і ви його точно запам'ятаєте.

У будь-якому випадку, незнання мови не повинно зупиняти вас на шляху отримання заповітної позиції QA інженера.

Людина, яка не знає англійської, але вчить її, викликає у роботодавця набагато більше довіри та поваги. До того ж, у наш час англійська необхідна не тільки для кар'єри, але й для багатьох інших сфер життя.

Ставтеся до його вивчення як ключа до безлічі нових життєвих можливостей.

Рекомендуємо курс по темі