Кар'єра в епоху ШІ: як зберегти конкурентоспроможність

Кар'єра в епоху ШІ: як зберегти конкурентоспроможність

  • 22 січня
  • читати 7 хв
Марина Стягайло
Марина Стягайло HR Projects Officer у Oxford University, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Штучний інтелект з його неймовірними можливостями та інноваціями долає всі межі, вносячи зміни у кожен аспект нашого професійного життя. Необхідність утримання конкурентоспроможності на ринку праці виходить на перший план.

Розвиток та вдосконалення Soft Skills, які нелегко відтворити ШІ, допоможе нам завжди залишатись конкурентноспроможними на ринку праці. У світі, що постійно еволюціонує під впливом штучного інтелекту, побудова успішної кар'єри стає справжнім викликом.

Розглянемо п’ять Soft Skills, які допоможуть на кар’єрному шляху:

Критичне мислення

Критичне мислення — це мислення, суть якого полягає в ухваленні ретельно обміркованих та незалежних рішень. Головним чином йому притаманні такі властивості, як усвідомленість та самовдосконалення.

Критичне мислення представляє собою високоцінну здатність аналізу та оцінки інформації. В епоху ШІ ці навички набувають особливого значення, оскільки обсяг доступної інформації безперервно зростає, а люди, які можуть розуміти та аналізувати інформацію, формувати обґрунтовані висновки, стають надзвичайно цінними у професійному оточенні.

Порада №1: Для розвитку навичок критичного мислення рекомендується активно займатися аналізом та оцінкою різноманітної інформації. Це може стосуватися різних джерел, від новин до наукових публікацій.

Під час читання рекомендується формулювати такі запитання:

  • Який є основний аргумент?
  • Які докази підтримують цей аргумент?
  • Чи має аргументація або докази недоліки?
  • Чи існують альтернативні пояснення або точки зору?

Активна практика критичного мислення сприятиме вашій здатності аналізувати складну інформацію та приймати обґрунтовані рішення в умовах сучасного інформаційного перенасичення.

Творче мислення

Навіть при тому, що ШІ може ефективно автоматизувати безліч рутинних завдань, він залишається неспроможним відтворити унікальність людської творчості.

Творче мислення стає ключовим для розробки інноваційних рішень, створення новаторських продуктів і надання послуг. В епоху ШІ особливо цінуються професіонали, які володіють нестандартним мисленням, здатні вирішувати складні завдання та вносити новаторські ідеї в робочий процес.

Порада №2: Розширення кругозору

Щоб розвинути свої творчі здібності, почніть з того, що познайомитеся з новим для себе видом діяльності. Це може бути що завгодно: від подорожі до нового хобі.

Отримавши новий досвід, ви розширите свій кругозір, відкриєте для себе нові горизонти та можливості. Кожен новий досвід стає як своєрідним наріжним камінем, який розширює ваше розуміння світу та сприяє особистісному і професійному розвитку.

Допустимо, ви вирішили відвідати нове місто. Під час цього подорожі ви не лише освоюєте новий географічний простір, а й занурюєтеся в іншу культуру, знайомитесь з місцевими традиціями, смакуєте національну кухню та взаємодієте з різноманітністю людей. Цей досвід не тільки додає кольорів вашому життю, але й розширює ваше розуміння різноманіття та взаємозв'язків у світі.

Емоційний інтелект (EQ)

Він визначається як здатність розуміти власні емоції та емоції інших і вміння ефективно керувати ними.

У епоху ШІ EQ являється ключовим для успіху в побудові міцних міжособистісних відносин та досягнення ефективної командної роботи.

Порада №3. Розвиток емоційного інтелекту

Для розвитку свого EQ рекомендується розпочати з практики самосвідомості. Знаходження часу для роздуму та аналізу власних емоцій та їх вплив на поведінку може включати прості вправи, такі як глибокі вдихи у ситуаціях стресу чи розчарування.

Важливим елементом розвитку EQ є розуміння важливості емпатії. Активне слухання інших та спроба зрозуміти їхню точку зору сприяють не лише підвищенню особистої ефективності, але й створенню емоційно інтелектуального оточення, де співпраця та спілкування стають ключовими елементами успішного функціонування в епоху ШІ.

Адаптивність

Адаптація стає критично важливою в умовах стрімких змін. Здатність швидко адаптуватися до нових технологій, процесів і робочого середовища — важливий фактор для досягнення високих результатів.

Порада №4: Для розвитку навичок адаптації рекомендується розпочати з практики «гнучкості».

Це може включати в себе взяття участі в нових проєктах, які виходять за межі вашої зони комфорту, що допоможе вам бути підготовленим до змін та невизначеності.

Навчання протягом усього життя

Це є ключовим фактором для досягнення успіху. Для розвитку навичок навчання протягом усього життя рекомендується розпочати з визначення областей, у яких ви хочете покращити свої здібності. Це може бути все: від вивчення нової мови до розвитку технічних навичок.

Ще одним ефективним способом розвитку навичок навчання протягом життя є використання різноманітних навчальних ресурсів: участь у конференціях, вивчення онлайн-курсів або читання книг на теми, які вас цікавлять.

Навчання в епоху ШІ — це не тільки можливість розвитку, але й ключовий елемент для стабільності та успіху в сучасному світі, адже ШІ створює нові можливості та виклики для професіоналів.

Розвиваючи п’ять вищезазначених навичок, ви завжди будете залишатися конкурентоспроможними на робочому місці. Важливо пам'ятати, що ці навички не є вродженими талантами, вони можуть бути розвинуті шляхом постійної практики.

Розвиток та вдосконалення Soft Skills допоможе вам не тільки адаптуватися до змін, але й вибудовувати успішну кар'єру в епоху штучного інтелекту.

А ще попит на штучний інтелект можна повернути на свою користь та впровадити його в свою роботу або стати фахівцем по роботі з ШІ на нашому курсі.

Рекомендуємо курс по темі