7 знакових фільмів про програмістів

7 знакових фільмів про програмістів

  • 30 січня, 2020
  • читати 8 хв
Ася Гедрович
Ася Гедрович

Зима — ідеальний час для домашніх кіновечірів. І якщо за період новорічних свят переглянуті всі тематичні фільми і навіть кілька новинок, які претендують на Оскар, то ви стикаєтеся з проблемою вибору цікавого фільму на вечір. Тому ми підготували добірку фільмів про програмістів, штучний інтелект, кібербезпеку і уявлення про те, до чого людство призведе розвиток технологій.

Стів Джобс

(2015)

Біографічний фільм, знятий Денні Бойлом, показує фігуру Стіва Джобса яскраво і незвично завдяки особливій концепції. Вона заснована на трьох презентаціях компанії Apple, ключовою з яких став виступ 1998 року — прем'єрний показ iMac. Майкл Фассбендер, який виконав роль Стіва Джобса, експресивно передав виходяче за рамки звичного мислення та бачення засновника Apple. І завдяки оригінальній концепції фільм динамічний і зберігає потрібне напруження, щоб його було цікаво дивитися.

Кому варто дивитися?

Дизайнерам, тімлідам, розробникам і проджект-менеджерам.

А якщо я не прихильник Apple?

Фільм не стільки про яблучний бренд, скільки про творче мислення його засновника, так що подивитися варто.

Соціальна мережа

(2010)

У 2020 вже складно уявити життя без соцмереж. Тому варто подивитися фільм Девіда Фінчера про шлях Марка Цукерберга до створення Facebook. Як зі студента-програміста Марк перетворюється на засновника однієї з найпопулярніших соцмереж. «Соціальна мережа» акцентує увагу на відносинах Цукерберга з партнерами по роботі над розвитком Facebook на старті проекту.

Кому варто дивитися?

Розробникам, проджект-менеджерам, тестувальникам.

А якщо я вже видалив профіль в Facebook?

Фільм показує, як з початкової сумнівної ідеї рейтингу привабливості студенток, цілеспрямований програміст побудував успішний проект.

Гра в імітацію

(2014 року)

Хто з програмістів не чув про тест Тьюринга? Історична драма про математика і криптографа Алана Тьюринга розповідає про злом коду німецької шифрувальної машини «Енігма» під час другої світової війни. Фільм показує історію створення секретної групи, в яку входив Тьюринг, для розшифровки німецьких зашифрованих повідомлень. Робота над розшифровкою «Енігми» згодом привела Алана Тьюринга до створення дешифратора, який можна вважати предком комп'ютера. Ця розробка і привела до створення знаменитого тесту Тьюринга, що теж побіжно показано в фільмі.

Кому варто дивитися?

Фахівцям з дата сайєнс і машин лернінг, дизайнерам, розробникам і проджект-менеджерам.

А якщо я не пройшов тест Тьюринга?

Навіть штучний інтелект оцінить відмінний акторський склад і напружений сюжет фільму.

Вона

(2014 року)

Голосові помічники в наших смартфонах удосконалюються з кожним днем. І фільм в незвичайному жанрі фантастичної мелодрами з Хоакіном Феніксом в головній ролі як раз про таке недалеке майбутне голосових помічників. Сюжет будується на розвитку відносин головного героя, самотнього письменника, і штучного інтелекту. До чого може привести закоханість в голосовий помічник?

Кому варто дивитися?

Фахівцям з дата сайєнс і машин лернінг, дизайнерам, розробникам і проджект-менеджерам.

А якщо я боюся задавати питання Сірі?

Красива картинка і камерна атмосфера фільму заспокоюють навіть тих, хто боїться прослушки від голосових помічників.

Сноуден

(2016)

Едвард Сноуден більше всіх знає про прослуховування і крадіжки особистих даних користувача. І політичний трилер «Сноуден» розповідає захоплюючу і місцями навіть лякаючу історію життя програміста, який розкрив секретну інформацію про використання користувацьких даних журналістам і всьому світові. Цікаво, що сцени інтерв'ю були художньо перезняті з документального фільму про Сноудена.

Кому варто дивитися?

Тестувальникам, розробникам, фахівцям з кібербезпеки і проджект-менеджерам.

А якщо я не вірю у Великого брата?

Спостерігати за шпигунськими іграми у фільмі цікаво в будь-якому разі.

Кібер

(Blackhat) (2015)

Ще один трилер про безпеку у всесвітній мережі, фільм Кібер, акцентує увагу на глобальні наслідки кібератак. Головного героя — засудженого хакера — грає Кріс Хемсворт. Після глобальної кібератаки з хакером укладають угоду, щоб він допоміг знайти групу злочинців, які стоять за цією атакою. По ходу дії ставки зростають, коли кібертерористи готують атаку на АЕС.

Кому варто дивитися?

Тестувальникам, розробникам, фахівцям з кібербезпеки і проджект-менеджерам.

А якщо я не фанат Хемсфорта?

Вас врятує цікава візуалізація глобальних мереж і динамічний сюжет.

Я, робот

(2004)

Що з наукової фантастики? Почнемо з екранізації за мотивами «Трьох законів роботехніки» Айзека Азімова. В недалекому майбутньому, за фільмом це 2035 рік, роботи стали звичною частиною життя людей. Але головний герой, детектив, якого зіграв Уілл Сміт, не довіряє роботам і бачить в них загрозу. В ході розслідування злочину детектив знаходить робота, який не підкоряється наказам людини і діє по своєму. Фільм показує проблематику основних законів робототехніки.

Кому варто дивитися?

Тестувальникам, розробникам, фахівцям з кібербезпеки і проджект-менеджерам.

А якщо я не люблю роботів?

Тоді буде легко погодитися з поглядами головного героя і зануритися в сюжет фільму.