2022 рік у Hillel IT School

2022 рік у Hillel IT School

  • 26 грудня, 2022
  • читати 5 хв
Марія Ломінська
Марія Ломінська Content Manager у Hillel IT School

Цей рік став роком викликів, складнощів, невідомості та згуртованості. Ми стали нацією, навчилися долати випробування, виконувати свою роботу попри все і продовжувати жити та навчати.

Головні виклики, з якими зіткнулась наша компанія

Військове вторгнення росії на територію України назавжди змінило наше життя. Війна одразу ж дала зрозуміти, що треба будувати нову реальність та змінювати звичні правила.

Як ми це зробили та які важливі рішення ухвалили? Ми хотіли б поділитись нашим досвідом.

  • Ми не знали, чи збережеться попит на курси, чи захочуть наші студенти продовжувати навчання, та й взагалі, чи буде у них така можливість із наближенням фронту у східних та південних областях.

Ми практично зупинили роботу в перший тиждень війни, тільки обдзвонювали всіх студентів, дізнавались, чи в безпеці вони, і чи готові вчитись. Нас вразило те, що багато студентів збиралися продовжити вчитися, і ми горді, що українцям та українкам війна не перешкода.

На другий тиждень війни ми повернулися до роботи, почали пристосовуватися до нової реальності. Знову запустили заняття, почали проводити майстер-класи щодо пошуку роботи у військових умовах. Тут ми, звісно, зіткнулися з наступною проблемою.

  • Значна кількість наших викладачів на деякий час лишились змоги продовжити безперервний процес викладання. Деякі займались релокацією, хтось лишився основного проєкту, багато людей присвятили себе волонтерській справі, ну а деякі мали пригнічений моральний стан, який суперечить в принципі побудуванню здоровій комунікації зі студентами. Проблема ускладнювалась тим, що значна концентрація наших викладачів знаходилась в Харкові.

Нам потрібно було частково перебудувати графіки навчання, оперативно робити заміни викладачів та зміщення занять. А, найголовніше, нам потрібно було в найкоротший термін знайти значну кількість нових викладачів, які будуть відповідати нашим вимогам та зможуть швидко стати до викладання.

В підсумку, від початку війни ми почали співпрацю з 186 новими викладачами та більш ніж з 60 менторами. Наші викладачі — це люди, які займають позиції Senior та Team Leaders в відомих IT компаніях. Тому це була задача з зірочкою для нашого HR департаменту.

Головні досягнення

Незважаючи на складності цього року, нам удалося реалізувати кілька амбітних проєктів:

  • Ми взяли участь у проєкті Мінцифри IT Generation

IT Generation — це проєкт Міністерства цифрової трансформації спільно з партнерами: блокчейн-екосистемою Binance та Львівським IT-кластером. У рамках проєкту таланти з будь-якого куточку України можуть безкоштовно здобути професію в IT сфері.

Як акредитований партнер програми ми отримали понад 20 000 заявок, наразі ми навчаємо близько 200 студентів у рамках програми.

  • Ще ми запустили проєкт довідника для IT фахівців ITWiki

Всім в IT сфері відомо, що є брак україномовних джерел, отримати інформацію можна англійською чи російською мовами. Тож ми поставили собі за мету створити український продукт українською мовою.

Тепер можна отримати відповіді на свої запитання та не користуватися ресурсами агресора.

Ми ще продовжуємо збирання матеріалів за напрямками Front-end та QA, у довіднику буде ще багато корисного, плануємо запустити розділ з JavaScript.

ITWiki
  • Ми поставили собі завдання зберегти всі робочі місця, зарплати і своєчасність їх виплат

Багато компаній, і в IT секторі, зокрема, зіткнулися з необхідністю скоротити штат через втрату замовників або проєктів.

Нам вдалося цього не лише уникнути, а й почати набирати нових спеціалістів у команду.

  • Паралельно з веденням роботи у військових умовах, пошуком викладачів та навчанням студентів, ми мали ще одну мету — допомагати ЗСУ

Ми купували тепловізори та бандеромобілі, жертвували гроші на рації, відправляли ноутбуки та планшети нашим воїнам.

Не могли пройти повз збори Фонду Притули — на Байрактари і не тільки.

Також ми проводимо навчання спеціалізованим знанням та навичкам військових на наших курсах і дуже пишаємось цим.

Ми продовжуватимемо допомагати Армії та ТрО, бо вважаємо це нашою відповідальністю як українського бізнесу та українських громадян.

Предмет нашої невеликої гордості
  • Ми працюємо над нашим продуктом: продовжили покращувати нашу LMS, запустили реферальну програму для студентів та програму бонусів для ВПО.

Це вимагає організації віддаленої роботи, добре, що такий досвід після карантину був у всіх нас.

Але під час війни вся країна зазнає стресу, і робота потребує більшої зосередженості. Ми проводимо щоденний скрам-мітинг та ділимося своїми успіхами та складнощами.

Ще ми намагаємося проводити неформальні зустрічі з усіма співробітниками раз на два тижні у вихідні для охочих поспілкуватися з колегами.

Плани на наступний рік

Ми досить впевнено почуваємося на ринку України, тож хотіли б рухатися далі. Зараз розглядаємо Східну Європу, тим більше, що під час війни там багато українців.

Плануємо продовжувати розвивати наш продукт, навчати новим професіям, підвищувати наші стандарти і вийти на нові ринки.

Ми продовжуємо нашу роботу, набираємо групи та створюємо щось нове. Віримо, що у кожного українця та українки має бути можливість здобути освіту, змінити професію, здобути нові знання.