11 корисних ресурсів про SMM, за якими варто слідкувати

11 корисних ресурсів про SMM, за якими варто слідкувати

  • 8 липня, 2022
  • читати 5 хв
Нікіта Наконечний
Нікіта Наконечний CMO у Altego Agency, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

(чому 11, а не 10? Бо я завжди даю трохи більше)

Щоб стати тим самим СММ менеджером, який не просто робить пости, а приносить дохід компанії, і чий контакт за великим секретом передають від бізнесу до бізнесу, потрібно бути в курсі всіх актуальних новин. А крім цього ще й слідкувати за всіма оновленнями соцмереж, незвичними стратегіями колег та найбільш діючими й перевірними трюками конкурентів.

Хочеш стати крутим спеціалістом — читай думки крутих спеціалістів.

В сфері СММ є свої лідери, які й рухають всю галузь. І якщо пропустити те, що вони кажуть, то це просто призведе жо того, що через кілька років твою омріяну посаду займе людина, яка цю свіжу інфу отримала й встигла протестувати на практиці. А не спеціаліст, який роками використовує звичні методи, бо «ну коли я починав масфоловінг / хештеги / клікбейт / щось своє працювало».

Тому я для вас зробив добірку людей, за якими я сам особисто слідкую і вам раджу. Частина цих блогів / форумів англійською, адже більшість ідей приходять до нас саме звідти. Але це буде для вас ще однією причиною вивчити англійську як доповнення до курсів з СММ (не хвилюйтесь, українські блоги тут теж будуть).

Англомовні блоги

1. Блог Джона Лумера для досвідчених маркетологів у Facebook

Блог на англійській, але, на мою думку, це один з кращих в цій підбірці. Джон вміє простими словами розповідати про складне, що неймовірно ціно.

Тож навіть якщо ваша англійська далека від Intermediate, просто увімкніть автоперекладач в браузері й насолоджуйтесь. Також Джон проводить безкоштовні вебінари, на яких розповідає про все, що нового Meta зробила, а також про те, як з цим жити.

Але мушу попередити вас, блог настільки ж чудовий, наскільки ж бісяча капча при заході на сайт.

2. МОЗ блог

Блог більше про SEO, але є те, що корисно взяти і СММ спеціалісту. Наприклад, статтю «9 способів створення інклюзивного контенту». Ти ж хочеш, щоб він був інклюзивним?

Ну і врешті решт, знаючи інші сфери маркетингу, ми можемо найкраще розкрити плюси соціальних мереж і бути не окремою частиною інтернет маркетингу, а частиною загальної стратегії.

3. HubSpot

Якщо довго їх читати, то можна опинитись в кріслі CMO. Хочеш розібратись, як розраховувати необхідну кількість лідів для клієнта? Тут є готові шаблони. Хочеш зрозуміти, які сучасні техніки отримування більшої кількості коментарів в Instagram зараз є? Тоді це знов правильне місце.

4. Social Media Examiner

Одна з найбільших спільнот в світі. Тут є підкасти, статті, інтерв’ю й оригінальні дослідження. Коротше все, що потрібно СММнику для щастя, а компаніям — для покращення трафіку в соцмережах й перетворенням його в клієнтів. Особисто я тут багато корисної інформації знайшов по LinkedIn, що для B2B часто є основним джерелом клієнтів.

Єдиний мінус — дизайн сайту. Але заради таких знань можна й потерпіти.

5. Марі Сміт

Співавторка книги неймовірної книги «Facebook Marketing: An Hour A Day» та людина з більш ніж 15-річним досвідом у СММ. Хочете нарешті підкорити Facebook, а не розповідати, що він важкий і незрозумілий — вам сюди.

Українські блоги й телеграм канали

6. Тверезий таргетолог

Український канал про таргетинг. Канал ламповий і маленький, але там є все, що потрібно знати таргетологу. Від оновлень правил реклами до інтерв'ю з модератором. Підписуйтесь.

7. Зуши Плетенев

Не канал, але бот з постійним оновленням корисної інформації. Ну і скажу чесно: вебінари і етери Зуши — це любов, і варто хоча б раз, але сходити до нього на прямий етер.

8. smm/creative/aesthetic

Ще один канал від українців для українців. Оновлення, лайфхаки, стікери, інструкції і навіть міні-канал для пошуку роботи. Щоб бути в тонусі й робити класні пости й сторіс — однозначно підписатись.

9. Netpeak

Netpeak — мабуть, одна з найвідоміших компаній з просування компаній в інтернеті. І в них є свій блог. І це найкращий блог про інтернет маркетинг в Україні за версією однієї моєї знайомої. І оскільки всі статті пише команда Netpeak, то ти розумієш, що все це пишеться практиками для практиків. Як для себе.

10. MNews

А це моя особиста любов. Агентство з Харкова, яке робить ну дуже корисний блог, який має прочитати кожен СММник. Звісно ж, якщо хоче досягти вершин. Чому я їх люблю найбільше — вони пишуть простою й зрозумілою мовою про те, що тебе хвилює. Тут ви знайдете покрокові й дуже детальні інструкції, як щось підключити, налаштувати й змусити працювати.

На жаль, блог доступний лише російською мовою.

11. Все про SMM | STORIES | INST

Телеграм канал про СММ, найкращі додатки для монтажу сторіс, стікери й ідеї. Якщо хочете дійсно покращити свій рівень «надивленності» та робити такий контент, який потрапляє ЦА прямо в сердечко — то вам сюди.

P.S. обережно, може бути контент російською.

Де слідкувати за оновленнями в першу чергу

А тут просто підпишіться, навіть не читаючи опису. Це просто має бути, якщо ви збираєтесь працювати в СММ хоча б найближчі кілька років:

Окрім його інстаграму ще раджу підписатись на його твітер.

Всі новини про оновлення Facebook і Instagram будуть тут. Тож не попустіть. Підписуйтесь й ставте в пріоритет.

Ну і, звісно, блог Hillel. Кажуть, що якщо прочитати весь блог, то ти будеш виглядати ось так, але це не точно:

Замість висновків

Ви можете читати й бути підписаним на будь-який з цих каналів. Головне — не забувайте, що знання постійно потрібно тримати в тонусі, і лише так ви зможете досягти вершини.

Тож, не відкладаючи на потім, просто підпишіться на всі канали й блоги й оберіть той, за яким буде приємно слідкувати саме вам.