10 корисних ресурсів про QA, за якими треба слідкувати

  • 2958
  • 8
  • 27 квітня, 2022
  • читати 10 хв
Вячеслав Сахаров Release Manager у Customertimes

Зміст

Бути хорошим спеціалістом — це тримати руку на пульсі всіх подій в індустрії.

Це правило однаково працює для представників всіх професій без винятку. Однак особливе місце воно займає у світі розробки ПЗ, адже індустрія дуже швидко розвивається. Вам доведеться постійно підтримувати рівень своєї кваліфікації за допомогою курсів, воркшопів, сертифікацій, конференцій тощо. Ще один спосіб бути в курсі — слідкувати за блогами колег.

В кожній професії є провідні представники, які задають тенденції розвитку індустрії. Вони також є доволі компетентними, щоб давати якісну аналітику, підбірки і поширювати дійсно корисні думки. Зазвичай такі спеціалісти мають свої блоги, або іноді пишуть для інших ресурсів. Частіше за все вони це роблять в рамках розвитку свого власного бренду, а для вас це чудова нагода бути в контексті. Це прекрасний спосіб підтримувати себе у формі за 0 грн.

І одразу дам пораду: коли бачите незнайоме слово, концепцію чи термін — гугліть. Коли ви дочитаєте будь-який матеріал до кінця, ви маєте відчувати приємне почуття гордості, що ви все зрозуміли!

Отже, перейдемо до ресурсів, за якими я б порадив слідкувати (станом на 2022).

Хочу одразу пояснити, чому запропоновані мною блоги англійською — бо в англомовному інтернеті інформації більше. Про це я вже говорив у статті про значення англійської мови в ІТ.

Рекомендуємо публікацію по темі

Для тих, хто ще не опанував англійську, нижче запропоновано підбірку українських телеграм каналів.

Англомовні блоги:

1. Dan Ashby's Blog

Блог одного з провідних QA спеціалістів. Тут ви знайдете багато практичних і корисних порад про те, як зробити будь-який процес краще, а також твори-роздуми на дотичні теми.

2. Develop Sence

Не лякайтеся дизайну, то так задумано. Блог створений титанами тестування: Джейсом Бахом і Майклом Болтоном. Тут публікується хороша експертиза, рекомендації і аналітика, яка буде корисною і новачкам, і професіоналам. Що подобається особисто мені — автори є адептами контекстного тестування і це великий плюс. За форматом блог нагадує скоріше журнал, тож слідкуйте за оновленнями.

3. TechBeacon

Ресурс, де публікують багато корисних матеріалів від провідних спеціалістів світу. Чудова нагода побачити нові імена, ознайомитися зі свіжими думками й, на відміну від персональних блогів, почути різні думки.

4. Software Testing News

Ресурс, концепція якого мене дуже зачепила. Назва не бреше — це дійсно платформа, що публікує дотичні тестуванню новини. Чудова заміна ранковій газеті. Що ще мені сподобалось — новини часто стосуються не тільки тестування. Новинарі стараються публікувати всі новини світу IT, які можуть зацікавити читача і бути корисними. Так що це пречудова можливість бути в контексті й розуміти, що взагалі відбувається з ком’юніті.

5. Agile Testing with Lisa Crispin

Ще один хороший блог, зміст якого цілком очевидний з назви. Ліза — авторитетна авторка, яка може похизуватись і хорошим блогом, і змістовними подкастами й навіть книжками. Чудовий блог про головне, насолоджуйтесь.

Телеграм канали

1. automated-testing.info

Хороший канал про автоматизацію з великим і активним ком’юніті. Також є чат, де можна познайомитись і поспілкуватись з колегами й отримати корисні поради. Навіть якщо ви не автоматизатор, вам все одно не варто ізольовувати себе у світі мануального тестування. Треба бути в курсі всього, що відбувається в тестуванні.

2. Security QA

Продовжуємо розширювати горизонт ваших знань. Цього разу про секьюрність, місце безпеки у тестуванні, а також Penitration testing. Тут публікуються корисні матеріали, а також відеозаписи.

3. Комора тестувальника | QA Info

Україномовний канал для тестувальників, регулярно оновлюється, багато корисної інформації, посилань, новин тощо. Хороша платформа, щоб бути на одній хвилі з колегами.

4. Automation with python

Все про автоматизацію на Python. Канал охоплює дуже трендову тему, тож багатьом тестувальникам буде корисно. Якщо ж ви ні до пайтона, ні до автоматизації ніякого відношення не маєте, все одно раджу підписатись. Хто знає, чим ви будете займатись через пів року. Та й краще все ж таки орієнтуватись в тому, що роблять ваші колеги.

5. Dou_qa

Канал Dou про QA, куди транслюються посилання на всі матеріали та платформи за темою тестування. Також на каналі іноді роблять корисні підбірки, публікують вакансії, анонси і оголошення.

Звісно цей список можна доповнювати, кожний з вас має, або матиме свої інтереси та вподобання в тестуванні. Але цю підбірку можна вважати певною точкою відправлення у вашому особистому пошуку цікавих для вас ресурсів.

Головна мета, яку я переслідував при створенні цієї добірки — донести до вас нагальність постійної самоосвіти й розвитку. Врешті решт, будь-яка робота — це люди, контексти, події, результати й відкриття, про які вам варто знати.

6. ITWiki

ITWiki — це український продукт від Hillel IT School, наша мета — зібрати в одному місці матеріали за найпопулярнішими напрямками та технологіями у IT спільноті українською мовою. Відтепер ви зможете отримати відповіді на свої питання та не користуватися ресурсами агресора.

Рекомендуємо курс по темі