Володимир Воробйов: «Якщо технології та розробка — ваше покликання, станьте справжніми професіоналами в цій сфері»

Володимир Воробйов: «Якщо технології та розробка — ваше покликання, станьте справжніми професіоналами в цій сфері»

  • 30 січня, 2018
  • читати 7 хв

Комп'ютерна школа Hillel продовжує серію інтерв'ю з керівниками IT-компаній. Ми поспілкувалися з Володимиром Воробйовим, CEO компанії RubyGarage, — однією з топових українських IT-компаній в сфері розробки веб-додатків на Ruby / Ruby on Rails. Володимир поділився з нами секретом успіху компанії, а також розповів про глобальні цілі, які ставить перед собою RubyGarage.

— Володимире, розкажіть про історію RubyGarage. Які послуги надає компанія, на яких ринках працює?

RubyGarage — українська незалежна компанія. Наш основний профіль — розробка веб-додатків на базі фреймворка Ruby on Rails. Своїм клієнтам ми надаємо повний цикл послуг розробки програмного забезпечення (веб і мобільні додатки), починаючи від валідації ідеї і ринку, на який буде виходити продукт, збору вимог, дизайну продукту і його розробки.

Після виведення продукту на ринок ми продовжуємо працювати з нашими клієнтами. Ми стаємо їх повноцінними партнерами і дуже тісно інтегруємося в їх бізнес, часто починаємо грати ключову роль у бізнесі наших клієнтів. В основному, ми пропонуємо рішення для retail і ecommerce індустрії. Також у нас є досвід створення продуктів для клієнтів у секторах Healthtech, Fintech, Education, Travel, Real estate.

Наші клієнти — IT-підприємці, технологічні стартапи, середній і великий бізнес, зацікавлений у enterprise рішеннях. Ми працюємо з компаніями з США, Канади, Австралії, Ізраїлю та країн Західної Європи.

До речі, хочу похвалитися: в минулому році на базі компанії ми почали розробляти свій white label продукт для retail індустрії (партнерський продукт для топової ecommerce платформи). Так що чекайте прес-реліз у найближчі два місяці.

Слоган RubyGarage: «Technology Matters». І це не просто слова. Ми бачимо свою місію в постійному розвитку і вдосконаленні. «We strive to find the best way for creating software. We believe that it exists and we will find it,» — так ми формулюємо для себе місію і вектор розвитку.

Грамотна технічна експертиза і постійне навчання — ключові цінності компанії. Власне, історія RubyGarage почалася саме з навчання технологіям. У 2011 році разом з компанією однодумців я запустив перший курс по web-розробці на базі компанії Ciklum. Після закінчення курсів випускники задали логічне запитання: «Ми закінчили курс, і що далі? Тепер нам потрібна робота, дайте нам проекти».

Я намагався працевлаштувати випускників у IT-компанії, але у мене не вийшло, команду з 15-ти джунів ніхто не хотів брати, у 2011 році ринок був не таким агресивним як зараз. Ситуація, що склалася з працевлаштуванням стала для мене додатковим стимулом заснувати свою компанію, так я і прийняв рішення створити RubyGarage.

Далі, вже на базі RubyGarage, ми продовжили наше навчання. Молоді розробники освоювали професію «програміст» під моїм менторством, а я, в свою чергу, освоював професію «підприємець» і «керівник компанії». Багато було помилок на етапі становлення нашого колективу, але це був і є безцінний досвід, спасибі всім, хто був і є частиною цього процесу.

Молоді розробники освоюють професію «програміст» на базі RubyGarage

Сьогодні RubyGarage існує на ринку вже 6 років. Розкажіть, будь ласка, яких результатів вам вдалося досягти за цей термін?

За 6 років команда RubyGarage виросла, і не тільки кількісно. Напевно, найцінніший результат особисто для мене, - це працювати в команді однодумців, які прагнуть до розвитку і професіоналізму, які натхненні і мотивовані, яким щиро цікаво працювати з технологіями.

Ми налагодили і продовжуємо оптимізувати процес розробки програмного забезпечення. Ми виділили основні експертизи, в яких розвивалися і продовжуємо розвиватися:

  • Business analysis and Project management

  • User experience design

  • Web applications development

  • Mobile applications development

  • DevOps for Cloud infrastructure management

  • Data science and Machine learning

  • Quality assurance automation

Для розвитку перерахованих експертиз ми створили окремі офіси, які займаються дослідженням, накопиченням експертизи, підбором інструментів, стандартизацією процесів, навчанням персоналу.

Таким чином, ми акумулюємо весь наш досвід у практики і процеси, готові низькорівневі програмні рішення і оперативно передаємо знання. Завдяки такому підходу, ми в змозі якісно і швидко вирішувати завдання, поставлені нашими клієнтами, так як рішення, необхідне клієнтові, вже на 40-60% готове, офіси вже інвестували у вивчення типових проблем і запропонували рішення у вигляді методології або у вигляді програмної реалізації . Це і є конкурентна перевага RubyGarage перед іншими аутсорсинговими компаніями.

— Що Ви вважаєте найголовнішими досягненнями і секретом успіху компанії?

Мабуть, одним з головних досягнень компанії є побудова дружньої і згуртованої команди. Команди, члени якої готові допомогти і підтримати один одного у складній ситуації і порадіти успіхам один одного. Дуже важливо вміти створити таку атмосферу, де кожна людина буде максимально залученою у процес, матиме можливість розвиватися і робити свій внесок у справу, якою вона займається.

У RubyGarage працюють справжні tech geeks, які керуються принципом безперервного вдосконалення не тільки у розробці, але і щодо власного професійного розвитку. Ми також активно продовжуємо працювати над тим, щоб налагодити зрозумілі і чіткі процеси всередині компанії.

Чому це важливо? Ми набираємо нових людей, зокрема, випускників Ruby курсів, про які я говорив. Наше завдання зробити так, щоб кожній новій людині було легко і зрозуміло впровадитися в новий для неї колектив і проект.

Під «легко і зрозуміло» я маю на увазі і організаційну (онбордінг з боку HR-відділу, менеджменту), і технічні (чітка комунікація з боку PM і членів команди, наявність документації на проект, якісний код, з яким людині доведеться розбиратися і працювати) складові.

Ми буквально присвятили 2017 рік тому, щоб відбудувати процес розробки. Це і є наш головний секрет успіху;)

Робочий процес у компанії

Раз вже одним з важливих досягнень Ви назвали команду, розкажіть, як вам вдається підтримувати мотивацію працівників?

В першу чергу, запрошуючи нову людину у команду, ми прагнемо дізнатися не тільки її рівень професіоналізму і досвід, а й зрозуміти, збігаємося ми за цінностями і підходом до роботи. Це важливо, тому що допомагає з самого початку співпраці зрозуміти, чи є ми on the same page.

Далі в компанії є процес, який стимулює розробників розвиватися і навчатися. Наприклад, для кожного співробітника ми складаємо персональний Professional Development Plan. Завдяки такій мотивації хлопці можуть «прокачати» і вдосконалити професійні скіли і підвищити свій рівень як фахівця.

Крім того, RubyGarage підтримує і заохочує прагнення співробітників брати участь в профільних конференціях і мітапах, виступати на них в якості спікерів, а також брати додаткові курси і проходити професійну сертифікацію. Компанія покриває частину витрат на такі заходи і навчання.

— З огляду на важливість створення команди, як Ви можете описати ідеального співробітника RubyGarage? Яким cкілом необхідно володіти, щоб стати членом вашої команди?

Безумовно, для кожної окремої посади у нас є певний набір вимог і скіл, але незалежно від спеціалізації, ми, в першу чергу, шукаємо однодумців. У кандидатах ми вітаємо пристрасть до своєї справи і прагнення рости професійно.

Ми поставляємо першокласне програмне забезпечення нашим клієнтам і не припиняємо вчитися, щоб знайти кращий спосіб виконувати свою роботу. Ми хочемо знайти цей спосіб і поділитися ним з усім світом. У свою команду ми шукаємо людей, які поділяють наше бачення і прагнення.

Володимир Воробйов, CEO компанії RubyGarage

Раніше Ви сказали, що у RubyGarage великі плани, можете поділитися, які саме цілі стоять зараз перед компанією?

В першу чергу, в 2018 році ми плануємо продовжувати зміцнювати свою технічну і бізнес експертизу. Будемо посилювати наші Software Development і Marketing відділи. Також ми плануємо на постійній основі запускати власні інтернет-сервіси і продукти на базі компанії, причому робити це не рідше ніж раз на рік.

Як я вже згадував раніше, для нас дуже важливо постійно розвивати рівень професіоналізму співробітників RubyGarage, але при цьому ми бачимо свою місію в можливості впливу на підвищення загального рівня експертизи та професіоналізму в IT-співтоваристві Дніпра в цілому.

В цьому році ми плануємо приділити серйозну увагу професійному розвитку і якісному навчанню своїх фахівців, а також внести свій внесок у розвиток спільноти нашого міста і допомогти вивести IT-індустрію тут на новий рівень.

— Володимир, чим Ви керуєтеся, ставлячи перед собою такі цілі?

Ми бачимо у Дніпрі колосальний IT-потенціал. Згідно з останніми даними дослідження, проведеного IT Ukraine Association, в Україні у сфері IT працює 116 000 фахівців. За прогнозами до 2025 року ця цифра досягне 242 000.

Дніпро на сьогодні займає 2-е місце за кількістю IT-фахівців в Україні, а Дніпропетровський університет імені Олеся Гончара — на другому місці в країні за кількістю випущених IT-фахівців.

Такі цифри безумовно радують, і ми як компанія прагнемо створити майданчик для розвитку молодих, амбітних, які прагнуть до професіоналізму IT-професіоналів, які люблять Дніпро так само сильно як ми.

— Яку пораду Ви можете дати початківцям IT фахівцям?

Якщо технології та розробка — ваше покликання, присвятіть себе тому, щоб стати справжніми професіоналами у цій сфері. Зосередьтеся на тому, що вам цікаво, глибоко розбирайтеся в цьому і шукайте можливості, як найкращим чином застосувати ваші знання і вміння в тому, чим ви займаєтеся.

— Володимир, дякуємо за цікаву бесіду і бажаємо успіхів.

І вам дуже дякую. А студентам Комп'ютерної школи Hillel хочу побажати розвитку, не зупинятися на шляху до досягнення своїх цілей і головне — ніколи не припиняйте вчитися!