Дмитро Письменний: «Основна відмінність IT від інших галузей - це люди»

Дмитро Письменний: «Основна відмінність IT від інших галузей - це люди»

  • 5 жовтня, 2017
  1. 1.Ви протягом кількох років були керівником підприємства, не пов'язаного зі сферою IT. Які подібності та відмінності Ви можете виділити в управлінні IT-компанією і компанією з іншої сфери?
  2. 2.Розкажіть про компанію Exigen Services. Якими проектами вона займається?
  3. 3.Ви керуєте компанією Exigen Services вже більше 8 років. Як думаєте, завдяки яким управлінським рішенням компанія стільки років успішно працює на IT-ринку Дніпра?
  4. 4.Багато топ-менеджерів починали будувати свою кар'єру у Вашій компанії. Яким чином Вам вдавалося розгледіти в тоді ще початківцях задатки керівника?
  5. 5.Що б Ви порадили тим людям, які тільки починають кар'єрний шлях в IT?
  6. 6.Що потрібно зробити, щоб IT-галузь в Україні розвивалася?
  7. 7.Ми у співпраці з Вашою компанією проводили безкоштовні факультативи по базах даних і клієнт-серверній архітектурі. У яких ще соціальних проектах бере участь Ваша компанія?

Комп'ютерна школа Hillel продовжує серію інтерв'ю з керівниками IT-компаній України. Ми поговорили з Дмитром Письменним, керівником компанії Exigen Services в Україні, яка займається розробкою систем автоматизації бізнес-процесів для страхового, банківського і трейдингового ринків. Дмитро розповів про свої підходи до бізнесу і про те, чому з його компанії виходять майбутні директори.

Ви протягом кількох років були керівником підприємства, не пов'язаного зі сферою IT. Які подібності та відмінності Ви можете виділити в управлінні IT-компанією і компанією з іншої сфери?

Я отримав хорошу технічну освіту (фізико-технічний факультет ДДУ) і почав свою трудову діяльність в оборонній сфері (КБ «Південне»). Мені дуже пощастило, оскільки я опинився поруч зі справжніми професіоналами і по-справжньому цікавими людьми. Це був головний проектний відділ по розробці твердопаливних ракетних двигунів. Робота була дуже цікавою і вимагала широких політехнічних знань і навичок, в тому числі і в програмуванні. Тут же прийшло розуміння основ і принципів бізнес-процесів. Так-так, не дивуйтеся. Саме тут, як ніде, був успішно реалізований проектний підхід з елементами Scrum і Agile. Просто називалося це дещо по-іншому, але по суті було саме так. Це була виняткова життєва школа, яка дозволила згодом успішно реалізувати себе в ролі керівника. Будь-який бізнес, незалежно від сфери діяльності пов'язують базові речі: фінансовий і управлінський облік, маркетинг, побудова та підтримка колективу, продажу, юридична та адміністративно-господарська складові. Якщо ми говоримо про це, то особливої ​​різниці немає. Основна відмінність IT-галузі — це люди. Тут працюють високопрофесійні, освічені й інтелектуально розвинені люди. Це накладає на керівника особливі вимоги. Ти не можеш не відповідати колективу і зобов'язаний постійно розвиватися.

Дмитро Письменний, керівник офісу компанії Exigen Services у Дніпрі

Розкажіть про компанію Exigen Services. Якими проектами вона займається?

Біля витоків компанії — вихідці з пострадянського простору Григорій Шенкман і Алек Милославський. Їх першим спільним проектом була компанія Genesys, заснована ще у 1990 році. Після виходу компанії на IPO і укладення успішної угоди з продажу в 1999 році, було прийнято рішення про створення принципово нової компанії Exigen Services (абревіатура читається як Ex GENesys), яка спеціалізувалася б на розробці програмного забезпечення на замовлення, або іншими словами — сервісна аутсорсингова компанія. Так у 2000 році виник перший офіс у Сан-Франциско. Згодом було зроблено кілька вдалих придбань (злиття), які дозволили компанії увійти до першого ешелону аутсорсеров, що спеціалізуються на замовній розробці ПЗ. В умовах активного зростання компанії в 2004 році були відкриті два центри розробки в Україні (Дніпро і Одеса). Основною спеціалізацією компанії була і залишається розробка систем автоматизації бізнес-процесів для страхового, банківського і трейдингового ринків. Зараз нашими клієнтами є великі американські і європейські топ-компанії.

Ви керуєте компанією Exigen Services вже більше 8 років. Як думаєте, завдяки яким управлінським рішенням компанія стільки років успішно працює на IT-ринку Дніпра?

Так, час біжить швидко. Ми пережили за цей період і удачі, і труднощі. У якийсь момент довелося навіть застосовувати тактику кризового менеджменту. Це оптимізація і робота в умовах мінімального бюджету і тотальної економії. За свій багаторічний досвід роботи керівником я виробив власні підходи управління персоналом. В їх основі лежать прості і зрозумілі речі: якщо ти хочеш, щоб люди ставилися до тебе добре, ти повинен до них ставитися відповідно. Знаходження компромісів і індивідуального підходу до кожного співробітника — це must have. Ну і, звичайно, атмосфера. Ми проводимо на роботі більшу частину нашого часу. Співробітник не повинен відчувати ніякого дискомфорту і відчувати себе як вдома, а може бути, навіть краще.

Багато топ-менеджерів починали будувати свою кар'єру у Вашій компанії. Яким чином Вам вдавалося розгледіти в тоді ще початківцях задатки керівника?

Наша компанія є одним з першопрохідців на IT-ринку України, і тому з її стін дійсно вийшло багато талановитих керівників. Причина успішності перш за все в самих хлопцях. Якщо говорити про компанії, то цей фактор, безумовно, теж присутній. Ми всіляко намагаємося створити умови для особистісного зростання. По-перше, це підтримка і сприяння співробітникам у їх різних ініціативах і починаннях. По-друге, унікальна, на мій погляд, система внутрішніх тренінгів і вебінарів з вивчення і розвитку управлінських навичок. Напевно, це саме ті моменти, які дозволяють співробітникам нашої компанії рости, розвиватися і тому досягати таких високих результатів.

​Затишний офіс компанії у Дніпрі

Що б Ви порадили тим людям, які тільки починають кар'єрний шлях в IT?

На сьогоднішній день я бачу певні проблеми для молодих людей, які хотіли б почати роботу в IT. Перш за все це пов'язано з тим, що програма вузів не дає тих знань, які необхідні для галузі і успішного працевлаштування. Тому необхідно накопичувати знання, черпати їх з усіх можливих джерел. Благо, зараз існує маса ресурсів у мережі, література, курси, лекції, вебінари. Важливо рухатися вперед і не зупинятися.

Що потрібно зробити, щоб IT-галузь в Україні розвивалася?

На даний момент Україні найбільше за все потрібна стабільність. Тільки в цьому випадку можливий розвиток потужного ринку. Всі інші проблеми можна подолати без серйозних труднощів. Потенціал і ресурси наша країна має приголомшливі.

Ми у співпраці з Вашою компанією проводили безкоштовні факультативи по базах даних і клієнт-серверній архітектурі. У яких ще соціальних проектах бере участь Ваша компанія?

Наша компанія входить в IT-співтовариство IT Dnipro Community. Ми надаємо допомогу волонтерським організаціям, беремо участь в ініціативах спільноти. Ми хочемо, щоб місто розвивалося, тому надаємо посильну допомогу і робимо для цього все можливе зі свого боку.