Три види менторських відносин, що сприяють кар'єрному зростанню

Три види менторських відносин, що сприяють кар'єрному зростанню

  • 25 серпня, 2020
  • читати 4 хв
Ірина Наконечна
Ірина Наконечна Creative Designer у Vintage Web Production, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

На початку шляху кожен фахівець задається питанням: «Яким чином отримати знання і досвід у професії?»

На думку спадає маса варіантів, які зможуть допомогти досягти бажаного, але всі забувають про правильність підбору ментора, який зможе допомогти в розвитку.

Від даного вибору залежить, наскільки ви зможете розкритися як особистість і почати використовувати інформацію. Адже найчастіше при виборі навчання ви думаєте тільки про пакет знань, описаних на вході, і мінімально про те, хто і як буде цю інформацію підносити. І результат на виході невизначений.

З особистого досвіду скажу, що багато разів при покупці навчання пропускала цей момент — і потім не мала бажання прослуховувати інформацію на заняттях і взагалі застосовувати її.

Аналогічна ситуація і при роботі в компаніях, якщо не відбудеться спілкування з провідним дизайнером або арт-директором, то наслідком роботи буде нульове професійне зростання.

Три види менторських відносин, що сприяють кар'єрному зростанню

Класичний наставник

Коли ви починаєте міркувати про ментора, то напевно уявляєте особистість, яка зможе в першу чергу бути вашим другом.

Це має бути людина, яка вас надихає, дає хороші поради та здорову критику, зможе ввести в курс справи прихованих правил вашої індустрії. Дана людина повинна займати посаду на одну або дві позиції вище вашої.

Навіщо це потрібно?

По суті ментор повинен розуміти ваші проблеми і труднощі, з якими він і сам недавно стикався. Це дозволить отримати актуальні знання в нинішніх реаліях.

Де їх знайти?

В організації, в якій ви працюєте або у компанії конкурента. Також можна зустріти таких людей на навчанні за своїм профілем. Можна пробувати писати людям, які вас надихають, і просити їх стати вашим ментором.

Як вони можуть вам допомогти?

Вони зможуть познайомити з ключовими людьми в галузі, розкажуть, що потрібно робити, щоб досягти успіху, і поділяться особистим досвідом. У випадку з курсами, присвятять в секрети того, що не слід робити, чому потрібно відповідати і що знати.

Рекомендуємо курс по темі

Всередині колективу ви можете організувати невелику команду, де будете мотивувати і підтримувати один одного в складних ситуаціях і пропонувати нові ідеї.

Ментор-ровесник

Найімовірніше, це самий недооцінений тип відносин. Як часто ви стикалися з настановами колег? Намагалися наставляти своїх колег? Як на мене, цей тип відносин нереально сильно мотивує, надихає і допомагає підтримувати в усіх цілях і прагненнях, так як ніхто інший не зможе більше тонко зрозуміти вас і ваші мотиви.

Бачачи досягнення інших і критичність суджень в вашу сторону, це може змусити вас внутрішньо прагнути до підкорення нових вершин. Всередині колективу ви можете організувати невелику команду, де будете мотивувати і підтримувати один одного в складних ситуаціях і пропонувати нові ідеї.

Як альтернатива, якщо зараз ви працюєте не в колективі, а на фрілансі — ви можете створювати групу для спілкування з однодумцями, які зможуть допомагати і надихати. Якщо ви ходите на навчальні курси, то в будь-якому випадку у вас буде спільний чат, він виконає ті ж функції.

Свого часу така мотивація змогла дати мені хороший старт. Мені було б набагато важче, якби не наставники-однолітки.

Де їх знайти?

Це можуть бути люди, які прийшли одночасно з вами в компанію. Або колеги, з якими у вас довірчі відносини. Можна зустріти ментора, відвідуючи нетворкінги, івенти, різні заходи за своїм напрямом і інтересам.

Як вони можуть вам допомогти?

З даним типом менторів ви можете обговорювати і тестувати свої ідеї, висловлювати занепокоєння і покращувати свої показники, міркувати про новини в даній сфері, також вони зможуть познайомити вас з великою кількістю людей в професійному середовищі і допомогти в розвитку.

Ви самі можете бути своїм ментором

Так, саме ви можете бути собі наставником. Зараз в світі з необмеженим доступом до різних ресурсів — книги подкастів, біографій, блогів — ви просто повинні вчитися і бути своїм власним ментором. Можете купувати різні курси і бути власним мотиватором.

Де їх знайти?

У книгах, подкастах, на YouTube.

Як це може вам допомогти?

У вас буде можливість вчитися у кращих наставників світу, вибираючи ті вершини, які ви хочете підкорити.

Пошук наставників:

а) Читати про них, відстежуючи їх успіхи.

б) Спостерігати за ними в соціальних мережах.

в) Брати участь в заходах, на яких вони виступають.