Що таке IT English та навіщо він потрібен програмісту

Що таке IT English та навіщо він потрібен програмісту

  • 22 серпня, 2017

Коли говорять про комп’ютерні технології, часто використовують такі слова, як “IT English”, але що ж це так в дійсності? Діалект? Словник? Мова? Чи означає це, що вивчити англійську для програмістів — це стати добрим айтишником, або що без знань мови неможливо стати таким? Словосполучення “IT English” поширене серед новачків-програмістів, та різноманітні школи пропонуються курси з такою назвою за немалі гроші. Роблячи вибір, де вивчати англійську для IT, важливо задатися двома ключовими питаннями:

Що пропонують школи під назвою “IT English”?

Та що дійсно треба фахівцям цієї сфери?

IT English і її основні напрямки

Серед запропонованих курсів немає єдиної програми та матеріалів по “IT English”. Школи, як правило, будують навчання по одній чи кільком з наступних тем:

  • англійська граматика;
  • словниковий запас для програмування;
  • розмовна практика;
  • заняття з носієм мови;
  • комп’ютеризований процес навчання.

Дійсно, легше зрозуміти семантику термінів у програмування на англійській, так як більшість цих термінів прийшли саме з неї. Але словниковий запас для програмування вивчається фахівцями у процесі навчання програмуванню — окремий курс на цьому не побудуєш. Все решта можна підтягнути на звичайних мовних курсах.

Це наштовхує на думку: можливо, це просто афера у сфері викладання англійської? Насправді ж існування більшості таких курсів не виправдане, як і невиправдані високі ціни на них. Частина матеріалу надається на курсах інженерії, а частина — на звичайних курсах англійської.

Так що ж все-таки потрібно починаючим IT-фахівцям?

Що потрібно ІТ-фахівцю?

Все вірно — англійська! В IT усе побудоване на міжнародних зв’язках та клієнтах, а англійська — мова міжнародного спілкування. У іноземну компанію без англійської влаштуватися не вдасться, та й в українських зі знанням цієї мови у вас набагато більше можливостей. Тому навчання англійській мові є вкрай важливим для починаючого IT-фахівця. Та що ще важливіше — його практика у реальних ситуаціях, які можуть відбутися у роботі.

Хорошого фахівця в сфері IT потрібні не стільки знання англійської, скільки навички та практика застосування його в житті

Отже, для того, щоб подати свою кандидатуру на вакансію, слід надіслати Curriculum Vitae чи резюме. Знаєте, яка між ними різниця та що важливо виділити, на що зробити акцент, як описувати свої навички для тих, хто шукає кадри у міжнародну компанію? Дуже важливо не впасти обличчям у бруд, ще навіть не переступивши поріг компанії. Тут важлива і граматика, і навички створення Curriculum Vitae.

Якщо вашему CV вдалося виділитися серед інших, вітаємо вас. Далі потенційним співробітникам слід пройти співбесіду у компанії. Це перше враження здатно відкрити для вас усі двері у компанії, або закрити назавжди. Підготовка до потенційних питань — це перше, але підготовка до цих же запитань англійською — зовсім інше. У стресовій ситуації, наприклад, проходячи співбесіду на англійській, можна піддатися відчуттю страху та зовсім перестати говорити. Тому важливо ці питання підготувати та «прогнати» англійською й володіти тим словниковим запасом, який може знадобитися під час співбесіди.

Коли співбесіда пройдена, ви повинні бути готовим до активного спілкування з клієнтом. Воно може бути віч-на-віч — через Skype-дзвінки чи по електронній пошті. Правильно налаштована комунікація з клієнтом, яка враховує рівень офіційності у листі, критична для успіху проекта чи кінцевого продукта. Те, як ви її проведете, може відштовхнути чи привернути клієнта на повторне замовлення.

Варто відмітити, що багато хто приходить у сферу IT, вже володіючи англійською на хорошому рівні розуміння, але не готові використовувати його у реальних робочих ситуаціях. Технічна документація, завдання та опис проекту — усьому цьому ви зможете відповідати, тільки якщо зможете розібратися у їх тонкощах. Щоб глибоко розуміти сутність робочої документації, вам знов знадобиться англійська.

Та не тільки на рівні читання. Наприклад, завдяки вашим успіхам компанія може делегувати вас на закордонну поїздку. Треба буде замовляти квитки, бронювати апартаменти, спілкуватися з персоналом у готелі, ресторані тощо. Слід бути готовим представляти свою компанію на форумі та мати навички проведення презентацій. Комунікабельність та її закріплення у англійській будуть необхідні.

Виходячи з вищезгаданого, можна зробити висновок про те, що хорошему фахівцю у сфері IT потрібні не тільки знання англійської, скільки навички та практика використання її у житті. Не існує такого поняття як «айті-англійська», як і мови, яка допоможе вам стати безцінним співробітником. Є англійська, є обрана мова програмування, та є навички, які зроблять ваші знання більш корисними та ефективними.