IT-ринок праці в цифрах: В Україні різко виріс попит на IT-фахівців

IT-ринок праці в цифрах: В Україні різко виріс попит на IT-фахівців

  • 11 травня, 2021
  • читати 10 хв
Марія Ломінська
Марія Ломінська Content Manager у Hillel IT School

Очевидно, що 2020 став роком змін. Карантин і вже декілька локдаунів привчили нас бути гнучкими, постійно вчитися і працювати дистанційно. Істотні зміни торкнулися й IT сфери.

Розбираємося, що відбувається з IT-ринком праці прямо зараз.

Tech.liga наводить дані дослідження компанії GlobalLogic, згідно з якими «попит на українському ринку ІТ-фахівців збільшується останні 5 років: кількість вакансій для технічних фахівців зростає в середньому майже на 30% в рік, в той час як кількість самих інженерів — на 18%».

У той час як український IT-ринок розвивається і вимагає все більше розробників, глобальна пандемія також внесла свою лепту в ситуацію, що склалася.

Попит на послуги для організації роботи онлайн зростає, а значить і цим компаніям потрібно швидше удосконалюватися і розширювати штат. Наприклад, Zoom в IV кварталі 2021 фінансового року відзвітувала про зростання річної виручки на 326%, а чистий прибуток склав $260,4 млн у порівнянні з $15,3 млн за аналогічний період роком раніше на тлі зростання попиту в умовах пандемії і самоізоляції.

А Wall Street Journal пише про те, що тріополія Facebook, Google і Amazon тепер контролює більше половини всієї реклами в США.

Ми звернулися до відкритих джерел, які надають анонімні статистичні дані — Djinni, DOU та Serpstat, в спробі проаналізувати попит на IT-спеціалізації і медіанні зарплати на ринку.

Djinni

Дані, надані Djinni, наочно демонструють зростання кількості вакансій і брак кандидатів, починаючи з січня 2021 року. Видно також, що ця динаміка прогресує з травня минулого року — вважаємо, що причина криється в пандемії, яка змусила багато компаній звернути свою увагу на автоматизацію процесів і діджіталізацію діяльності.

В графіку активності рекрутерів і претендентів різниця в попиті і пропозиції стає ще більш очевидною. Наприклад, в квітні 2021 року на 9.86 пропозицій припадає лише 2.79 відгуків.

DOU: динаміка кількості вакансій і відгуків

Не тільки Djinni, але і DOU відмінно візуалізує тренд цього року: брак IT-фахівців.

Дуже показовою є динаміка кількості вакансій: в квітні 2020 року були опубліковані 2992 вакансії, а через рік, у квітні 2021 року, — вже 9365.

З іншого боку, бачимо зниження відгуку на вакансії. У квітні 2020 року на кожну вакансію було в середньому 15.61 відгуків, а в квітні 2021 — 4.27.

Обмовимося, що тут представлений загальний тренд індустрії, незалежно від спеціалізації і досвіду.

DOU: Дослідження зарплат IT-фахівців

У грудневому анонімному дослідженні DOU, присвяченому зарплатах в IT сфері, взяли участь 10 280 респондентів.

Згідно 5359 анкетам від Software Engineers, Tech/TeamLeads і System Architects, медіанна зарплата розробника в Україні становить $2500 в місяць, що на $200 більше, ніж в опитуванні за червень.

Згідно з даними DOU, на момент написання статті (початок травня 2021 роки) вже відкриті понад 6 тисяч IT-позицій.

Найбільш популярним напрямком є Front-end — в квітні 2021 було опубліковано 1006 вакансій, а в березні 2021 року був встановлений рекорд — 1113 вакансій. Втім, QA відстає зовсім небагато — 983 вакансії в квітні.

Практично у всіх посадах спостерігається зростання зарплат: у System Architects вона виросла на $300, Team/TechLeads — на $150, Senior SE — на $200, Junior SE — на $100.

Тут можна подивитися динаміку зарплат за мовами програмування.

В цілому, помітна тенденція їх збільшення.

Наприклад, у випадку з PHP на позиціях Junior Middle Software Engineer стали пропонувати більш велику зарплату в порівнянні з періодом раніше.

Життя тестувальників теж налагодилося — DOU порівнює дані за літо 2020 року і зиму 2021 року в 1823 анкетах і з'ясовує, що зарплати Middle і Senior QA виросли на $100 і $200 відповідно.

Згідно 3098 анкетам від PM, HR, DevOps, Data Science і інших IT-фахівців ситуація склалася таким чином: істотно збільшилася медіанна зарплата в DevOps: з $2400 до $2800. І це не дивно, адже DevOps зараз в дефіциті: вакансій багато, а відгуків мало.

В інших основних категоріях медіана змінилася, але небагато — в межах $100.

Serpstat

Як же почуваються маркетологи на ринку праці?

Serpstat щорічно створює рейтинг зарплат в сфері інтернет-маркетингу в Україні і країнах СНД. У двомісячному опитуванні взяли участь 3447 анкет фахівців: SEO, PPC, SMM, контент-маркетологи і PM.

Дані Serpstat за 2020 рік:

  • SEO: зростання зарплат по всіх позиціях в порівнянні з минулим періодом. На позиції Junior зростання склало 20%, Middle/Senior — близько 5%, Head of SEO, SEO Team Lead — близько 25%
  • Digital marketing: також позитивна динаміка. На позиції Junior — +14%, Middle/Senior — +4%, Head of SEO, SEO Team Lead — +25%
  • PPC: зростання латок на позиції Junior становить +14%, Middle/Senior — +4%, Head of SEO, SEO Team Lead — +25%

Рекомендуємо курс по темі

Переглянувши статистику, зібрану з різних джерел, ми прийшли до очевидного висновку: попит на IT-фахівців в Україні різко виріс. Причина полягає в тому, що бізнеси масово переходять в онлайн і займаються діджіталізаціей.

Вважаємо, що в найближчі кілька років дефіцит буде тільки наростати, тому що IT-фахівці потрібні повсюдно. Якщо раніше їх наймали профільні продуктові компанії, то зараз кваліфіковані та досвідчені кадри потрібні практично скрізь.

Висновок: якщо і йти в IT, то зараз.