Оксана Громова: «Українські IT-фахівці можуть стати не просто виконавцями»

  • 1677
  • 28
  • 6 грудня, 2017
  • читати 3 хв

Зміст

Комп'ютерна школа Hillel продовжує серію інтерв'ю з керівниками IT-компаній. Представляємо вашій увазі розмову з Оксаною Громовою, General manager у компанії Caspio Inc. Оксана поділилася своєю думкою про те, якими складовими повинна володіти успішна IT-компанія і розповіла про перспективи розвитку IT-галузі в Україні.

Розкажіть про Вашу компанію. Які послуги вона надає?

Caspio — американська продуктова компанія з 17-річною історією і головним офісом у Кремнієвій долині, першовідкривач у сфері розробки хмарних платформ. З початку заснування офісу в Україні існував тільки девелопмент відділ, але вже у 2014 році ми створили підрозділ клієнтської підтримки та відділ продажів. Це дає відчуття повноцінної продуктової команди.

Продукт Caspio Bridge, який створює компанія, являє собою платформу для побудови форм, звітів, графіків та інших модулів. Користуватися цією платформою просто і зручно: наприклад, щоб створити типовий інтерфейс програми на базі Caspio Bridge, клієнтові потрібно всього 10 хвилин. Це можливо завдяки step-by-step майстру для створення додатків і форм.

Рішення Caspio підходить високотехнологічним компаніям, яким необхідно створювати власні багатофункціональні програми для оптимізації бізнес-процесів. Так як платформа Caspio заснована на принципі швидкої розробки, нашим клієнтам не обов'язково мати свій штат розробників, щоб розібратися і використовувати Caspio Bridge.

Caspio підтримує понад 1 млн додатків і понад 4700 клієнтів у 100 країнах світу. Серед них The New York Times, Philips, Reebok, Verizon та інші лідери галузей.

Робоча обстановка в офісі

У вас є конкуренти на українському ринку? А на зарубіжному?

В Україні у Caspio, мабуть, немає прямих конкурентів, які б працювали у цьому ж сегменті. На західному ринку є компанії, які надають послуги у суміжній області — з базами даних: Filemaker, QuickBase, TrackVia і Mendix. Однак, у Caspio є відмінна риса: в основному, ми працюємо з корпоративними клієнтами і орієнтовані на великий бізнес.

Які переваги ваш продукт має у порівнянні з аналогічними на ринку?

У порівнянні з іншими хмарними платформами, які передбачають швидку розробку додатків, Caspio дозволяє проектувати «реляційні бази даних» зі зв'язками «один до багатьох» і «багато до багатьох». Такі бази даних надають доступ до необмеженого числа користувачів і припускають настройку всіх необхідних клієнту параметрів.

Ще одна перевага Сaspio Bridge — можливість створювати кілька додатків в один обліковий запис, а також керувати всіма їхніми активами в одному місці, наприклад, таблицями, інтерфейсами додатків, захистом доступу, паролями, стилями і локалізаціями. Крім того, додатки або форми можна інтегрувати з будь-яким загальнодоступним або внутрішнім сайтом.

Розкажіть про себе. Яким був Ваш шлях до крісла керівника?

Я приєдналася до команди Caspio у 2007 році. Після закінчення Педагогічного коледжу та філологічного факультету у ДНУ два роки працювала викладачем англійської у школі і паралельно шукала великих можливостей професійної самореалізації.

Одного разу знайома запросила мене на співбесіду у тоді ще компанію Soft-Ukraine Ltd. на позицію офіс-менеджера і помічника HR. Так почалася моя кар'єра тут. Мені дуже подобається атмосфера дружби і взаємоповаги в компанії. Багато хлопців, з якими ми працюємо разом, стали моїми близькими друзями. У 2008 році я закінчила курси бухгалтерії, і стала трохи ближче до розуміння наших українських реалій ведення бізнесу.

Напевно, кожна людина, з якою мені доводилося перетинатися в роботі, сприяла тому, що у мене формувалося позитивне ставлення і стійкість, а головне — багато колег передали мені свій безцінний досвід управління.

Я дуже позитивна людина і прагну оточити себе такими ж позитивними і радісними людьми. Люблю грати у баскетбол і дивитися ігри NBA. У мене була мрія побувати на справжній грі NBA, і вона збулася — два роки тому я була присутня у Нью-Йорку на матчі New York Knicks і Cleveland Cavaliers, де грав мій улюблений баскетболіст Леброн Джеймс :)

Я не вважаю себе управлінцем, скоріше, просто людиною, яка допомагає співробітникам і колегам вирішувати проблеми, створювати комфортні умови для роботи, а також можливості для професійного зростання та реалізації потенціалу.

Які навички потрібні претендентам на посаду у Вашій компанії?

Для різних позицій у нас є список технічних навичок і вимог, які ми очікуємо від кандидатів. Однак, крім того, що ми шукаємо професіоналів, в першу чергу ми прагнемо знайти таких людей, які люблять свою роботу, яким небайдужа доля проекту, продукту, команди, бізнесу.

Думаю, тут коректніше запитати, на які особистісні якості претендентів ми орієнтуємося. Хоча для мене це теж загадка. Немає якоїсь ідеальної формули «того самого» набору якостей. У мене конструктивний підхід до пошуку: немає «неправильних» кандидатів, є вакансії, які не підходять тій чи іншій людині.

У нашій компанії працюють абсолютно неповторні, яскраві, розумні, унікальні люди. Головна цінність компанії, що всі ці, на перший погляд, різні люди створюють атмосферу, в якій приємно і комфортно перебувати.

Нашому самому «навченому досвідом» співробітнику 66 років, а наймолодшому 21 — і абсолютна рівність. Наш СЕО відкритий для всіх, немає ніяких ієрархічних проблем.

Оксана Громова зі своїми колегами

Які перспективи, на Ваш погляд, у IT-галузі в Україні?

В цьому питанні я, скоріше, підтримую теорію спаду: ринок не може нескінченно зростати. Рівень зарплат розробників останні кілька років стоїть на місці, але так як немає конкуренції серед кваліфікованих фахівців, роботодавці у лещатах.

Ми відкриваємо офіс у Польщі, оскільки у Дніпрі дуже важко знайти тих же .Net програмістів Senior кваліфікації. «Перехідні» розробники — вже, скоріше, рідкість, хоча ще два роки тому хлопці досить часто переходили з однієї компанії в іншу у пошуках зарплати на 200 баксів більше.

Ми зайшли у глухий кут у ресурсному плані: ринок диктує зростання кількості вакансій, а в Дніпрі лімітовані кадри. Наприклад, нам важко знайти кандидатів на Senior UX Designer і Product Manager вакансії, куди ми шукаємо людей з солідним досвідом у продуктовій компанії.

Але в цьому є і позитивна динаміка: ми все більше відходимо від позиції деякого інжинірингового придатка аутсорс. Вакансії Product Owner, менеджери середньої ланки, Sales, Technical Support Specialist все більше і більше заходять на наш ринок, що дає шанс українським кандидатам стати не просто виконавцями, а й людьми, які приймають ключові рішення і можуть впливати на бізнес, думати про стратегію.

Без якої складової IT-компанія не може домогтися успіху?

Я думаю, що складова успіху — це «правильні» люди. Наш СЕО Frank Zamani — невтомний мотор, серце компанії. Він може надихнути, підтримати і заразити своєю енергією. Вся наша компанія — це команда професіоналів, які знають, можуть і вміють втілювати все нові і нові завдання для розвитку нашого продукту. Коли всі працюють як єдине ціле, коли у компанії є конкретні цілі — це є справжнісінькою і реальною запорукою успіху.

Дружній колектив компанії Caspio

Які цінності пропагує Caspio?

У Caspio є кілька основних принципів. В першу чергу, ми працюємо як єдина команда, щоб впроваджувати інновації, діяти і досягати більшого спільно. Ми завжди думаємо про клієнтів і прагнемо перевершувати їх очікування, отже, ще одна наша цінність — це якість. Ми орієнтуємося на високу якість послуг, які надаємо нашим клієнтам, колегам і всій IT-спільноти.