Катерина Голдберг: «Успіх будь-якої IT-компанії — це кадри»

Катерина Голдберг: «Успіх будь-якої IT-компанії — це кадри»

  • 26 квітня, 2017
  • читати 3 хв
Катерина Голдберг
Катерина Голдберг COO у Intersog, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Комп'ютерна школа Hillel продовжує серію інтерв'ю з керівниками IT-компаній. Представляємо вашій увазі розмову з Катериною Голдберг, COO компанії Intersog і Викладачем курсу Project Management в Комп'ютерній школі Hillel. Катерина поділилася своїм досвідом управління проектами і розповіла про перспективи розвитку IT-галузі в Україні.

Як ти потрапила у ІТ? Яким був твій шлях до посади керівника компанії?

Мій шлях і кар'єра в IT почалася ще у 2006 році. Володіючи вченим ступенем з юриспруденції, я займалася викладацькою діяльністю, а також у мене була на популярних на той момент фріланс-ресурсах своя власна команда — ми робили сайти під ключ: і кастомні, і шаблонні. І коли постало питання, чим я хочу займатися, я вибрала інформаційні технології. Мій шлях у IT почався зі створення контенту, який продає, і розкрутки тих сайтів, які робила моя команда. Пізніше я почала цікавитися вже безпосередньо розробкою і організацією робочого процесу — це привело мене до проектного менеджменту та керівництва моєю маленькою командою із застосуванням гнучких методологій. Напрацьовані скіли дозволили мені у майбутньому займатися побудовою Scrum і керувати великою компанією.

Розкажи про компанію Intersog. З якими проектами ви працюєте?

Компанія Intersog розробляє велику кількість цікавих проектів і в багатьох з них є піонером, бо ми працюємо зі стартапами. Саме стартапи знаходяться, так би мовити, попереду планети всієї за технологіями. Ми знаємо, що зараз спостерігається великий ухил на інтернет речей (IoT) і на штучний інтелект. Ми намагаємося бути в курсі всіх останніх трендів і впроваджувати ці проекти в життя відповідно до них. У нашому портфелі є проекти, присвячені охороні здоров'я, фінансових технологій, також в стадії розробки знаходяться MVP-версії проектів, які найближчим часом будуть виходити на ринок Африки. Крім цього, ми займаємося допомогою стартапам у визначенні найбільш правильних трендів у їх розробці та побудовою логіки і концепту майбутнього продукту.

Засновники компанії Intersog Вадим Чернега та Ігор Федулов з COO компанії Катериною Голдберг

З якими проблемами ви найчастіше стикаєтеся в командах проектів ваших клієнтів?

Найпоширеніші проблеми — це проблеми організаційного характеру і відсутність кваліфікованої команди. Якщо неправильно вибудувати саму організацію процесу і невірно підібрати ресурси, неминуче виникають труднощі: зрив термінів, неграмотне планування часу і фич, які необхідно реалізувати. Тому дуже важливо направити замовника на правильну побудову командної роботи. Клієнт часто просить ради у виборі технічного стека, і ми намагаємося давати найбільш розширені рішення. Наприклад, у стартапі ми приділяємо велику увагу серверній частини, оскільки саме на ній буде вибудовуватися основа всього продукту.

Лідер проекту і менеджер проекту — це одне й те саме?

І так і ні. Менеджер проекту в аутсорс і менеджер продуктового проекту — це різна специфіка роботи. Якщо говорити конкретно про аутсорсингові компанії Intersog, то лідер і менеджер проекту — не одне й те саме. Останній не завжди може взяти на себе функції продуктового оунера, який, в основному, йде з боку замовника, або лідерство у прийнятті стратегічних рішень у подальшому розвитку продукту. Якщо ж говорити про продуктовий напрямкок, то, звичайно, хороший менеджер буде поєднувати в собі функції не тільки менеджера команди, а й функції управлінця, який буде допомагати власникам бізнесу приймати стратегічні рішення як в девелопменті, так і в розвитку продукту.

​Співробітники компанії Intersog на корпоративному заході

Які три поради ти можеш дати співробітнику, який прагне підвищити свою продуктивність?

Найголовніша порада: не боятися виходити із зони комфорту. Я в своїй роботі намагаюся поєднувати особливості свого характеру інтроверта і орієнтованість на комунікацію. Саме тому я обрала для себе також викладання, адже я можу дати корисні знання і поділитися досвідом.

Друге — це тайм менеджмент. Без правильної організації свого робочого часу далеко не втечеш. Дуже важливо вести календарі: особистий, занять, зустрічей — всі вони перегукуються і дають мені можливість грамотно вибудовувати роботу.

І третя порада: вчитися, вчитися і ще раз вчитися. У будь-якому віці, незалежно від кваліфікації і від технічного бекграунду. І це доводять студенти Комп'ютерної школи: тут студенти, навіть не пов'язані з IT, демонструють посидючість, логічне мислення і здатність до побудови грамотних відповідей.

Як ти вважаєш, чи існують якісь стереотипи про жінок в IT?

Основний стереотип — це те, що жінка в IT може бути або HRом, або сейлз. Насправді, це далеко не так. Ми це в нашій компанії дуже активно доводимо, оскільки у нас жіночий колектив у сфері розробки, управління, проектного менеджменту, фінансів. Поступово стереотип про те, що розробка софта — виключно чоловіча професія, йде.

Катерина разом зі своїми співробітницями

Що можеш сказати про перспективи розвитку IT-сфери в Україні та Одесі зокрема?

Серед IT-сфери завжди конкурентна. Україна зараз займає одну з лідируючих позицій по аутсорс провайдингу, отже, досить велика кількість світлих умів, програмістів, зосереджено в нашій країні. Але для того, щоб виділятися серед конкурентів, необхідно пропонувати трохи більше, ніж просто розробку. І ось це саме «трохи більше» кожна компанія визначає для себе: додаткові елементи в сфері управління, консалтингу, RnD. Якщо тебе знає ринок, якщо ти досить добре орієнтуєшся в ньому, то це, звичайно, істотно полегшує важку ношу аутсорсингу.

Я вважаю, що найближчим часом розвиток IT-сфери в Україні буде йти ще більшими темпами. Ще пару років тому спостерігалася так звана тенденція «витоку мізків», зараз, на щастя, це явище майже припинилося. Крім цього, активно розвивається стартап індустрія — все більше ідей вимагають нестандартних рішень.

Що ти вважаєш найбільш важливим у роботі успішної IT-компанії?

Успіх будь-якої IT-компанії — це кадри. Intersog — це компанія, яка несе в собі посил «Business with the human face», у нас немає стандартних знеособлених рішень. До кожної проблеми ми підходимо кастомно. Саме такий підхід дає можливість компаніям відчувати себе впевнено на ринку. У нашій компанії ми вважаємо за краще самостійно вирощувати кадри, тому часто даємо шанс студентам без досвіду роботи спробувати свої сили в інтернатурі, в тому числі випускникам Комп'ютерної школи. Ми завжди намагаємося надати можливість набратися досвіду і розвиватися в нашому колективі.