Віра Глушкова: «Підбір персоналу асоціюється у мене з роботою відділу продажів, служби контролю якості та паспортним контролем в аеропорту»

Віра Глушкова: «Підбір персоналу асоціюється у мене з роботою відділу продажів, служби контролю якості та паспортним контролем в аеропорту»

  • 19 березня, 2018
  • читати 3 хв

Комп'ютерна школа Hillel продовжує серію інтерв'ю з керівниками IT-компаній. Ми поспілкувалися з Вірою Глушковою, HRD в Anadea — компанії з розробки програмного забезпечення, яка спеціалізується на інноваційних проектах, що вимагають додаткових досліджень і творчого мислення. Віра поділилася з нами секретами відбору співробітників, а також розповіла про фактори успіху компанії.

— Розкажіть історію виникнення компанії Anadea. Які цінності вона розділяє?

Компанія народилася 17 грудня 2000 року. Коли чотири молодих талановитих розробника вирішили створити свою компанію, яка була б ідеальним місцем для програмістів. Тут до сих пір зберігаються основні цінності тих часів: робота в задоволення, комунікація, зворотний зв'язок, «хоробрість» (висловлюємо свою точку зору без побоювань), повагу і безперервний саморозвиток.

Компанія активно влилася в IT-життя Дніпра. Ми проводимо регулярні безкоштовні події для розробників міста: це і IT-дуель, і воркшопи, і практикуми у рамках проекту «Тупичок розробника», наші співробітники викладають в IT-школах міста. Приємно спостерігати, як «айтішне» життя Дніпра перетворюється на очах: ​​збільшилася кількість і покращився зміст профільних заходів різного формату — воркшопи, клуби, конференції, антиконференції і т.д.

— Кілька років тому офіс вашої компанії переїхав з Донецька у Дніпро. Як вплинула зміна локації на компанію?

Зміна локації тільки зміцнила нас як колектив. Я була приємно здивована тим, як наші хлопці згуртувалися, підтримували один одного під час переїзду, допомагали адаптуватися на новому місці. Звичайно, без втрат не обійшлося: приблизно 10% співробітників переїхали в інші міста України. Через чотири роки компанія продовжує зростати, в дніпровському офісі число дніпрян і жителів області підбирається до 50-ти відсотків. Частина співробітників, що переїхали у Дніпро у 2014 році, тепер працюють над розвитком наших зарубіжних офісів у Білорусі та Іспанії. Так що ми, як завжди, кризу використовуємо як можливість поліпшити компанію.

Робочі будні у компанії

Як ви відбираєте фахівців в компанію. Які обов'язкові якості для здобувача ви висуваєте?

Підбір персоналу асоціюється у мене з роботою відділу продажів, служби контролю якості на виробництві та паспортним контролем в аеропорту одночасно. Тому що моя задача — залучити і найняти фахівців, що володіють професійними і особистісними характеристиками, необхідними для вирішення бізнес-завдань компанії. А для цього я як «продажник» презентую компанію і формую на ринку праці потребу співпрацювати саме з нами, як працівник ВКЯ — відбираю якісні «екземпляри» і як прикордонник — перевіряю «достовірність даних» і пильно стежу, щоб «порушники» не перетнули кордон.

Процес підбору фахівців я вважаю основоположним, адже на його базі будуються всі інші HR-функції: адаптація, розвиток, оцінка, мотивація, репутація і т.д. — і в цілому залежить успіх компанії.

Що стосується відбору в нашу компанію, то у нас досить жорсткий технічний відбір. Нам важливо підтримувати в колективі круговорот обміну знаннями і високі стандарти якості розробки. У нас створені всі можливості для безперервного процесу саморозвитку. Тому дуже важливо, щоб для кандидата програмування було не тільки роботою, але і хобі. Не так важливо, чи є у нього вища освіта за спеціальністю, важливо бажання копати углиб, прагнення до подальшого розвитку і кращого результату.

Затишний офіс Anadea

Що ви вважаєте найважливішим у роботі успішної IT-компанії?

Мені простіше відповісти на це питання образно. Якщо уявити компанію у вигляді човна, то у неї повинен бути чіткий курс — розуміння, в якому фарватері до якої мети ми рухаємося, і два міцних весла, які працюють злагоджено і безперебійно: відділ продажів і HR-служба. Це той необхідний мінімум, при якому можна претендувати на успіх.

— У вас працює багато наших випускників. Як справляються хлопці? Знаємо, що наш випускник з недавніх пір став ментором.

Справляються :) Ми задоволені якістю «фундаменту», отриманого у вашій Школі. Ці знання дозволяють вашим випускникам досить швидко професійно зростати. Нам приємно усвідомлювати, що в компанії створені такі умови, в яких співробітники відкрито і з задоволенням діляться своїми знаннями та практичним досвідом не тільки всередині колективу, а й за його межами.

— Що б ви порадили тим людям, які тільки починають кар'єрний шлях в IT?

Як і в будь-який інший професії: зберігати драйв і інтерес до того, що ти робиш, не здаватися, коли стикаєшся з труднощами — сприймати їх як спробу Всесвіту зробити тебе ще краще, не зупинятися на досягнутому. А якщо інтересу, сил і бажання займатися звичною справою немає, сміливо зізнатися собі в цьому, розібратися з причинами і змінити все на краще, нехай навіть шляхом зміни професії.

У компанії вміють працювати і відпочивати теж вміють