Як стати Salesforce-розробником

Як стати Salesforce-розробником

  • 7 серпня, 2019
  • читати 4 хв
Олександр Богомаз
Олександр Богомаз Salesforce розробник

Теми «Як розпочати свій шлях в IT» і «Як змінити свій профіль діяльності» не втрачають своєї актуальності протягом останніх років. Є як прості шляхи, так і складніше — і про всіх них уже велося чимало розмов. Тому зараз актуально говорити про такий варіант, як Salesforce-розробка, яка стрімко набирає популярність в Україні і давно зарекомендувала себе за кордоном.

Мене звуть Олександр Богомаз, я — salesforce-розробник і засновник salesforce.in.ua, першого українського salesforce-форуму.

Якщо говорити про мою кар'єру, то до salesforce я прийшов не відразу. Почав з вивчення С++ на курсах, після чого послідували і перші спроби знайти роботу, і перші провалені тестові. Після я вивчав C#, і на базі цих знань перейшов на вивчення Java. Попрацювавши трохи більше півроку на Javа, мені запропонували зайнятися salesforce. Стало цікаво спробувати щось нове — я погодився, і про це не пошкодував.

Що ж таке salesforce?

Що таке salesforce?

Спочатку salesforce був звичайною CRM-системою, яка згодом виросла у величезну хмарну екосистему для побудови програми, яке вирішує завдання середнього та великого бізнесу.

Розглянемо структуру salesforce більш детально, розділивши на 3 шари:

  • шар даних
  • шар логіки
  • шар сервісів

Почнемо з шару даних. Він складається з хмарної бази даних і безлічі компонентів, які розробник кастомізіруйте відповідно до своїх потреб.

Далі йде шар логіки. Він складається з безлічі готових інструментів, і тієї логіки, яку створює сам розробник за допомогою мови Apex (дуже схожої на C # і Java), а також мови SOQL (який схожий на SQL) для роботи з даними.

Нагорі знаходиться Lightning, за допомогою якого будується UI. А так як він базується на JS, то це дозволяє нам використовувати React або Angular.

З цих шарів випливає третій — шар сервісів. Він містить набір готових рішень. Наприклад, це може бути потужна система репортінгу або аналітики даних.

Варто виділити market place, на якому можна знайти все ті ж готові рішення. Наприклад, якщо потрібно налаштувати email marketing, то замість того, щоб писати все вручну і з нуля — можна використовувати вже готовий компонент, який міг би взаємодіяти з яким-небудь сервісом email-розсилки, наприклад з mailchimp.

В якому напрямку можна розвиватися професійно, прийшовши у salesforce?

Тут можна виділити 3 основні напрямки:

  • developer,
  • administrator,
  • app builder.

Відразу скажу, що не варто їх розділяти, так як всі три між собою перетинаються.

3 основних напрямки у salesforce

Developer працює на шарі даних і на шарі логіки. Для початку розвитку в цьому напрямку необхідно базове розуміння програмування. Великим плюсом буде мати базу у вигляді Java або C #.

Адміністратор не працює з кодом. Він використовує вже готові рішення і інструменти для налаштування програми. Тут необхідно більш глибоке розуміння бізнес процесів, з якими стикаєшся.

App Builder об'єднує в собі два попередніх напрямки. Такий фахівець будує додатки з різних компонентів, деякі він іноді створює і сам. Для QA фахівців у salesforce теж знайдеться робота. Пройшовши невеликий і не довгий за часом курс навчання, QA зможе почати брати участь у розробці salesforce-продукту.

Рекомендуємо курси по темі

Що зараз відбувається з salesforce в Україні?

Попит на salesforce розробників зростає з кожним днем, з огляду на те, що ті ж західні компанії все більше починають застосовувати його у себе. Це, в свою чергу, викликає потребу в salesforce-розробників, а їх зараз не так вже й багато. Робимо логічний висновок: попит перевищує пропозицію. Значить, кращого часу, щоб вникнути в salesforce і вдало влаштуватися в цій сфері не знайти!

Навчання. Де компанії знаходять розробників?

В одному випадку — беруть людину з уже наявною базою знань у Java або С #, навчають їх salesforce, після чого вже стажують на проект. І це досить довгий процес.

У другому випадку — беруть людину, яка пройшла курси по salesforce і яку вже не буде потрібно навчати. Такий фахівець буде більш затребуваний.

Ну а якщо у кандидата вже є досвід роботи, то тут все очевидно: його просто відірвуть з руками.

На сьогоднішній день курси та інтернатури по salesforce зустрічаються у Києві, Львові та Одесі. Рідше — у Дніпрі і Харкові.

Думаю, що незабаром salesforce, розширюючи географічну зацікавленість в собі як напрямку розвитку, обзаведеться навчальними програмами в ще більшій кількості міст України.

Більшість матеріалів для онлайн навчання представлені англійською мовою, про важливість якого в айті-сфері в принципі не варто забувати. Наприклад, є такий ресурс, як trailhead — це безкоштовна англомовна онлайн-платформа для теоретичних і практичних занять.

Вакансії

Тут, я думаю, варто подивитися на вже сформовані ринки праці, наприклад Java або .Net. У цьому випадку на одну вакансію будуть претендувати кілька розробників.

У випадку ж з salesforce — ситуація дзеркальна: перед одним розробником відкривається відразу кілька вакансій.

Зазирнувши на той же DOU — можна помітити, що salesforce-розробників шукає чимало компаній, від іменитих до менш відомих, але перспективних.

salesforce форум

Salesforce.in.ua

Колись група salesforce-ентузіастів зіткнулася з проблемою: ми помітили, що людям, які тільки починають або, навпаки, вже давно працюють з salesforce в Україні, — ніде обмінюватися досвідом, спілкуватися, дізнаватися щось нове. І виникла ідея створити для цього спеціальний майданчик. Так з'явився форум salesforce.in.ua, де кожен бажаючий може задати питання, поділитися думкою.

Всі матеріали, статті та замітки засновані на нашому, моєму і моїх колег, особистому досвіді, що здобувається при роботі з клієнтом.

Сила будь-якого ком'юніті в людях. Маючи можливість ділитися знаннями, отримуєш можливість також придбати новий досвід і для себе. Маючи можливість навчатися самостійно і переймати досвід у однодумців, можна досягти чималих успіхів.

Ми завжди раді поповненню в рядах salesforce-фахівців! Якщо вам цікаво розвиватися в цьому напрямку — приєднуйтесь.