Як стати програмістом

Як стати програмістом

  • 21 червня, 2018

У даній статті я спробував намітити план для людини, яка вирішила стати програмістом, але не знає, з чого почати, або почала, але не впевнена, що рухається в правильному напрямку. Все викладене я взяв в першу чергу зі свого досвіду і з досвіду моїх знайомих. У статті описаний складний і довгий шлях, який можна пройти, тільки володіючи хорошою мотивацією і наполегливістю. Ця стаття НЕ із серії «П'ять важливих принципів ...», «Три прості поради ....», «Один головний секрет ...» або «Як швидко пройти співбесіду».

Зона комфорту ... Життя в ній йде тихо і розмірено, є маса вільного часу, який можна витрачати на сім'ю, на хобі, на спорт — на що завгодно. У ній все йде своєю чергою, завтра буде те ж саме, що і вчора, майже немає різких і непередбачуваних поворотів.

Але на перевірку виявляється, що бувають зони комфорту і покомфортніше! Якщо озирнутися на всі боки, можна знайти приклади, коли у людей більше вільного часу, але при цьому дохід і соціальний стан вище. І вам, природно, хочеться змінити свою зону комфорту на більш комфортабельну.

Але для цього потрібно свою зону комфорту покинути. Це означає, що у вас не залишиться вільного часу — його буде витрачено на отримання нових знань і досвіду, які так цінуються роботодавцями. Це означає, що ви ризикуєте витратити кілька років свого життя, а натомість не одержати нічого і повернутися у свою колишню зону комфорту.

Цей шлях складається з наступних етапів:

  • придбання базових знань;
  • отримання початкового досвіду;
  • складання резюме;
  • проходження співбесіди.

Ці етапи ми і розберемо у статті.

Випускники і Викладачі Комп'ютерної школи Hillel розповідають про свій шлях у програмуванні

Без базових знань, без основ немає ніяких шансів на успіх. Абсолютно! Навіть не намагайтеся. IT — це не державна структура, тут не влаштовуються по знайомству або за хабар.

В першу чергу потрібно визначитися, в якому напрямку ви хочете працювати.

Якщо вас цікавить програмування веб-сторінок (фронт-енд) і ви не хочете морочитися на серйозні мови програмування, вам потрібно звернути увагу на JavaScript.

Якщо хочете створювати високо оптимізовані програми, що працюють зі складними обчисленнями (наприклад, тривимірна графіка), хочете вручну керувати пам'яттю, вам варто придивитися до C ++.

Якщо вас не сильно хвилює продуктивність ваших програм, ви згодні частину роботи віддавати комп'ютеру (те ж управління пам'яттю і потоками, наприклад), а свої зусилля сконцентрувати на вирішенні прикладних задач і алгоритмах, то універсальною мовою для вас буде Java.

Прийняти рішення допоможе інформація про популярність різних мов програмування.

Також слід проаналізувати ринок в тому місті, де ви плануєте шукати роботу. Якщо це мегаполіс, то, швидше за все, вакансії будуть для будь-яких фахівців. Але якщо це не дуже велике місто з нерозвиненим ринком IT, то деякі мови, навіть якщо вони найпопулярніші в світі, можуть бути не затребувані зовсім.