Що таке Agile тестування

Що таке Agile тестування

  • 1 серпня, 2022
  • читати 10 хв
Вячеслав Сахаров
Вячеслав Сахаров Release Manager у Customertimes

Більшість проєктів, на яких вам доведеться працювати, скоріше за все будуть за методологією Agile.

Індустрія розробки програмного забеспечення все більше схиляється до дотримання саме цієї парадигми, а класичний Waterfall продовжує втрачати свою актуальність. Чому так відбувається — тема для окремої статті. Єдине, що вам потрібно наразі знати — це так, і саме тому кожному тестувальнику треба знати основні відмінності процесу тестування згідно з різними методологіями.

Як було раніше

Раніше все відбувалось дуже послідовно і очевидно. Спочатку відбувалась ініціація проекту, тобто підготовка до його реалізації. Потім, власне, розробка програмного забеспечення. І лише після цього продукт попадав в руки команди тестування, яка перевіряла його на працездатність, відповідність вимогам, зручність, тощо. Тестувальники мали доступ до вже готового продукту й були останньою ланкою перед релізом продукту.

Такий підхід здається дуже зрозумілим і раціональним, коли мова йде про розробку продукту, до якого ми маємо дуже чіткі вимоги, строки, бюджет і взагалі маємо уявлення, як його розробляти. Проте вся ця схема стає не такою вже й логічною, коли ми переходимо до розробки інноваціних речей, які потребуватимуть регулярного оновлення, корегування, тощо. І, звісно, регулярного тестування.

Основні відмінності

Ось, в принципі ми і підібрались до першої і, мабуть, основної відмінності. Під час розробки за Agile, ми імплементуємо процес тестування у весь проєкт, від його початку і до самого кінця. Тестування функціоналу відбувається протягом кожного спринту або ітерації розробки ПО. Поки розробники розробляють, тестувальники тестують.

Друга відмінність — тестувальники перестають бути окремим ізольованим юнітом і стають частиною команди розробки. Вони на більш ранніх етапах починають свою роботу, ближче співпрацюють з розробниками і залучають усіх учасників проєкту до контролю якості продукту. Часто на таких проєктах тестувальники також беруть участь у формуванні вимог до продукту, орієнтуючись на потреби користувача.

Методи тестування згідно з Agile

  • Acceptance Test Driven Development (ATDD). Якщо дуже спрощено, це коли ми спочатку розробляємо приймальний тест, а потім розробляємо такий функціонал, який може його пройти. Цей метод базується на тісній співпраці тестувальника, розробника і користувача (або бізнес-аналітика). Разом вони мають узгодити між собою вимоги до продукту і описати сценарії, за якими він буде працювати. Тільки після цього розробники можуть переходити до роботи, коли ми точно знаємо як має бути реалізована певна функція.

  • Behaviour Driven Development (BDD). Попередня методологія допомагає нам у розробці певного модулю, але вона не враховує взаємодію цих умовних частин продукту. Саме для цього була розроблена BDD методологія, основна відміна якої полягає у тому, що та ж сама команда з розробників, тестувальників і користувачів створюють складні сценарії, намагаючись передбачити поведінку користувача. Ці сценарії і виконують роль основних вимог до розробки продукту.

  • Дослідницьке тестування. Один з найкреативніших і найцікавіших підходів до тестування загалом. Воно передбачає суміщення етапу тест-дизайну з самим проходженням і дозволяє тестувальнику бути хаотичним і більш наближеним за своєю поведінкою до реального користувача. Цей спосіб допомагає освіжити погляд на продукт і зекономити час на документації, адже за умов дотримання саме такого підходу, тестувальник не фіксує що і як він проходив, лише знайдені дефекти. Способів проведення дослідницького тестування безліч, а їх розкриття вимагає ще однієї статті, тож раджу вам поцікавитись цим питанням за нагоди.

  • Сесійне тестування. Це, перш за все, спосіб управління і систематизації дослідницього тестування. Хаотичність має свої переваги, але в рамках проєкту все ж таки має бути приборкана. В рамках цього підходу процес тестування розбивається на сессії, кожна з яких має свою мету, обмежена в часі і передбачає проведення аналізу отриманих результатів. Таке стуктурування хаотичного тестового досвіду іноді дає дуже приголомливі результати.

Висновки

На прикінці цієї невеликої статті я б хотів зазначити те, що, на мою думку, більше за все відрізняє тестування за аджайл — це спроба тестувальника відійти від амбіцій «перевірити все» і наблизитись до роботи з тим функціоналом, який дійсно важливий для користувача.

Це спроба тестувальника не просто безсенсовно знаходити все нові і нові баги, а шукати ті, які є дійсно критичними для бізнесу. Це розумна і відповідальна приоретизація і робота на продукт і команду, а не проти неї.

Саме це і є втіленням принципів Agile.

Рекомендуємо курс по темі