Від Android до iOS. Переваги розробки на обох платформах

Від Android до iOS. Переваги розробки на обох платформах

  • 28 лютого, 2017
  • читати 3 хв

Всім привіт. Мене звуть Артем Лещенко, і мені 38 років.

Так, як ви вже зрозуміли, я не зовсім молодий і встиг попрацювати з різними мовами і технологіями. Вчив я, як і всі студенти, VisualBasic і С ++, але працювати почав з мови Delphi 7 (так вже історично склалося). На ньому я з одногрупником запилив один великий проект «Система приготування бетоних сумішей». Далекий 2003 рік, і завдяки нашій системі оператор, клікаючи мишкою, керує двома величезними елеваторами з бетономішалками. Для нас це був божевільний досвід. Тільки уявіть: невеликий баг, і півтонни щебеню чи піску потраплять на землю.

Потім я займався підтримкою CRM-системи в одному виданні (Delphi + MS SQL 2000). Модулі, звіти, бухгалтерія ... І ось мені вся ця рутина стала з роками набридати, і я почав дивитися у бік ігор. Тоді як раз з'явилися соціальні мережі, і в них стрімкими темпами розвивалася ігрова індустрія (може, хтось пам'ятає таку гру як «Весела ферма»). Ось я і почав вчити Flash у вільний від роботи час. На вивчення цієї технології у мене пішло 1,5 роки.

Незабаром настала економічна криза. Видавництво, в якому я працював, переживало не найкращі часи — Delphi виявилася забутою мовою древніх майя. Загалом, прийшов час перетворити своє хобі у ремесло. Влаштувавшись у компанію з розробки ігор, я був щасливий. Адже погодьтеся, коли займаєшся своєю улюбленою справою і за це ще й отримуєш гроші — це просто супер.

Через пару років настала ера мобільних технологій Android та iOS (Symbian якось пройшов повз: ні мене, ні компанію, в якій я працював, він не зачепив). І ось в один прекрасний день наша компанія вирішила зав'язати з іграми на соціальних платформах і перейти на мобільні платформи. Мені дали місяць на вивчення будь-якої технології на вибір (Android, iOS) з написанням тестової гри «Тетріс» і закінчити з поточним проектом. До речі, я рекомендую всім, хто займається клієнтською розробкою, після вивчення мови писати «Тетріс».

Плюси розробки на Android

Загалом тоді я вибрав Android. По-перше, техніка Apple коштувала тоді дуже дорого, по-друге, мова Objective-C мені видалася надто мудрованою. Інша справа Android — Java якось рідніше, скачав Eclipse і вперед. Ну і девайс у мене тоді був Samsung Galaxy. Так я і став андроїд-розробником.

Проте, мене постійно мучило питання: чи правильний вибір я зробив? MacBook я купив ще у 2013 році, але якось не виходило зайнятися iOS. То багато роботи, то сімейні клопоти, а, може, на підсвідомому рівні мені все ще відштовхувало цю мову. І ось в грудні 2015 року мені подзвонив двоюрідний брат, який працював QA і хотів стати девелопером. Він розповів про курси по iOS розробці і просив ради, чи варто йти. Я йому розповів про необхідність придбання комп'ютера Apple або установки системи Hackintosh на PC. Перше дорого, друге — складно. Адже без інструменту з однією теорією програмістом не стати. Потрібна практика, практика і ще раз практика. Hackintosh встановити у нього так і не вийшло, я йому порадив починати все-таки з Java + Android, а сам зацікавився цими курсами.

Зателефонувавши в Комп'ютерну школу Hillel, я з'ясував: курси знаходяться у 5 хвилинах ходьби від моєї поточної роботи і проходять у зручний час. MacBook у мене вже був. Всі обставини склалися, потрібно було діяти. Звичайно, як і в будь-якій новій сфері, були складнощі. Але, як відомо, дорогу здолає той, хто йде. Немає нічого неможливого. Освоїти нову мову допомагали Викладачі школи, і безумовно, без самоосвіти теж нікуди. І у мене все вийшло.

Рекомендуємо курс по темі

Розробка додатків на iOS

В iOS розробці брав участь всього в одному проекті протягом чотирьох місяців, і ось останні півроку я знову на Android проекті, але не тому що розчарувався в даній технології, а просто так склалися обставини (мій багаторічний досвід Android розробки виявився потрібніше :)). А так дуже навіть все сподобалося. Storyboard — дуже потужний інструмент. Можна, наприклад, створити який-небудь туторіал на кілька екранів однією лише мишею, не торкаючись до клавіатури.

На питання: чи буду надалі займатися iOS розробкою? Відповідь: однозначно, так! Звичайно, зараз доводиться у вільний час в два рази більше читати про нововведення та зміни на обох платформах, але це моє хобі, і воно приносить мені задоволення.