UX vs UI vs IA vs IxD: що означають ці абревіатури?

UX vs UI vs IA vs IxD: що означають ці абревіатури?

  • 17 травня, 2017
  • читати 3 хв

Раніше при згадці слова «дизайн» практично завжди йшлося про графічний дизайн. Зараз же цифровий світ стає все витонченішими, з'являються різноманітні спеціальності, що бентежить сторонніх людей і новачків у сфері дизайну. У цій статті подано короткий огляд чотирьох основних форм дизайну, щоб допомогти вам розібратися у їх значенні.

UX дизайн (User Experience Design - проектування переживань користувача)

У Вікіпедії можна знайти таке пояснення UX дизайну: «User experience design (UXD, UED або XD) - це підвищення задоволеності користувача шляхом поліпшення зручності користування (юзабіліті), доступності для розуміння і задоволення від взаємодії користувача з продуктом. UX дизайн складається з традиційного проектування взаємодії людини з комп'ютером і йде далі, охоплюючи всі аспекти продукту або послуги з точки зору користувача».

Якщо ваш сайт або додаток виявляться для користувача складними, швидше за все, вони розчаруються і перейдуть на щось інше

UX дизайнер — людина, що займається створенням «логіки» продукту за допомогою макетів (вайрфреймов) і прототипів за допомогою таких програм, як Axure, Mockplus, JustInMind, тощо. Уміння спілкуватися — одна з найважливіших навичок для UX-дизайнера. У їх функції також входять дослідження, конкурентний аналіз на початку, тестування юзабіліті на ряду з альфа- і бета-тестуванням після запуску проекту.

UX-дизайнерів, в основному, цікавить, які почуття буде викликати використання даного продукту. Якщо ваш сайт або додаток виявляться для користувача складними, швидше за все, вони розчаруються і перейдуть на щось інше. В іншому ж випадку, швидше за все, користувач повернеться і поділиться з друзями враженнями про ваш чудовий додаток.

Необхідні інструменти: Sketch, Axure, Mockplus, Fireworks, UXPin

UI Design (User Interface Design — проектування інтерфейсу для користувача)

Джессі Джеймс Гарретт, автор і засновник компанії «Adaptive Path», консультант по досвіду користувача, стверджує, що дизайн інтерфейсу зводиться до вибору правильних елементів інтерфейсу - тексту, кнопок, текстових полів, кольоровокодованих списків і т.д. - для завдання, яке намагається виконати користувач, розміщення їх на екрані так, щоб їх використання виявилося зрозумілим і простим. Мета полягає у тому, щоб зробити користування максимально ефективним і простим.

Мета UI дизайнера полягає у тому, щоб зробити користування максимально ефективним і простим

Необхідні інструменти: Photoshop, Sketch, Illustrator, Fireworks, InVision.

Рекомендуємо курс по темі

IA (Information Architecture — інформаційна архитектура)

Інформаційна архітектура (IA) являє собою будову сайту / програми та організацію їх вмісту. Її мета полягає у тому, щоб допомогти користувачам знаходити інформацію і виконувати поставлені завдання.

«Іншими словами, інформаційна архітектура являє собою створення структури для сайту, додатка та інших проектів, що дозволяє нам зрозуміти, де ми як користувачі знаходимося і де відносно нашого становища знаходиться необхідна нам інформація. Інформаційна архітектура призводить до створення карт сайту, ієрархій, категоризації, навігації і метаданих. Коли стратег контенту починає відокремлювати контент і розділяти його на категорії, він займається інформаційною архітектурою. Створюючи меню верхнього рівня, щоб допомогти користувачам зрозуміти їхнє становище на сайті, він займається інформаційною архітектурою», - з uxbooth.com

Інформаційна архитектура

Деякі кваліфікації для IA-дизайнера:

  1. Досвід документування складних цифрових параметрів (сайтів, мобільних додатків, продуктів і системних сервісів);
  2. Уміння дуже докладно документувати, здатність знаходити розбіжності, крек і т.д. у комплексній документації сайту;
  3. Досвідчений користувач Mockplus, Axure, Omnigraffle, Keynote поряд з Visio й іншими програмами, безпосередньо пов'язаними з IA;
  4. Аналіз доступної інформації і ресурсів, щоб оцінити оптимальний підхід IA;
  5. Сильні комунікаційні навички (письмові та усні) та вміння ефективно презентувати дані агенції і співробітникам клієнта;
  6. Необхідно мати аналітичний склад розуму, бути працьовитим, креативним, допитливим і зацікавленим у людях та ідеях;
  7. Повинен бути впевненим і мотивованим ініціатором.

IxD (Interaction Design — Інтерактивний дизайн)

Визначення IxD: «Інтерактивний дизайн (IxD) визначає структуру та поведінку інтерактивних систем. Інтерактивні дизайнери прагнуть до створення значущих відносин між людьми, продуктами і сервісами, які вони використовують, починаючи з комп'ютерів, мобільних пристроїв, закінчуючи приладами і більш того. Наші дії еволюціонують разом зі світом», - з ixda.org

IxD-дизайнер - це людина, що займається рухливими елементами сайту / додатку та обміном даними. Якщо на сайті або у додатку ви помітили класну анімацію, від якої ви були в захваті, значить, ви зіткнулися з тим, чим займаються інтерактивні дизайнери.

Функціональні обов'язки IxD-дизайнера в компанії Google:

Займаючи посаду інтерактивного дизайнера, ви зіткнетеся зі складними завданнями, які будете перетворювати в інтуїтивний, доступний і легкий у використанні дизайн для мільярда людей по всьому світові, від початківця користувача до досвідченого експерта. Щоб досягти цієї мети, необхідно співпрацювати з командами дизайнерів, дослідників, інженерів і продакт-менеджерів під час всього процесу створення дизайну - від створення шляхів користувача і вайрфреймів до мокап, призначеного для користувача інтерфейсу, і прототипів. На кожному етапі вам потрібно буде передбачити потреби користувачів, підтримувати їх і докладати зусиль, щоб остаточний продукт задовольнив і здивував їх.

Отже, простіше кажучи, UX-дизайн - це те, які почуття викликає у користувача додаток, UI-дизайн - які елементи, де і як функціонують у додатку, Інформаційна Архітектура - те, як додаток організовано, а Інтерактивний Дизайн - це те, як користувач і додаток поводяться і реагують один на одного.

І, нарешті, межі між цими різними ролями дизайнерів дуже розмиті. Дизайни IxD і UX досить схожі у своєму підході, так як є частиною циклу UX дизайну, тому у деяких випадках ці ролі багато в чому перетинаються.

Рекомендуємо курс по темі

за матеріалами https://medium.com