ТОП-5 Meta Skills

ТОП-5 Meta Skills

  • 14 березня, 2023
  • читати 5 хв
Єлизавета Батуріна
Єлизавета Батуріна IT Researcher у Svitla Systems

БУУЛА В МЕЕЕНЕ ПАРОВА МАШИИИНА, ЯЯЯ Ж ЇЇ ПРОДАЛА..

Якщо це зачепило ваш погляд, і ви або заспівали далі і пританцьовуєте, або від цього тренду вже сіпається око — вітаю вас, і трохи радію, що мені вдалось привернути вашу увагу)

Але далі піде розмова про більш корисні речі, promise u. Бо хочеться поговорити про те, що може допомогти не загубитися в IT-сьогоденні. А про машину заспіваємо пізніше :)

Років 200 тому Дарвін припустив, що виживає не найрозумніший або найсильніший, а той, хто краще та швидше адаптується до змін. Постійне руйнування або зміна планів, на жаль, стало сьогодні звичайною практикою.

Ми чули, що таке Hard та Soft Skills. Але час швидких і радикальних змін визначив популярність так званих Meta Skills.

Шо це, навіщо та як їх розвинути, щоб завжди бути на хвилі в сучасному ринку праці?

Meta Skills, або мета-навички — це вміння, що дають вам можливість досягати результатів у будь-якій діяльності. Вони можуть здатися схожими на софт скіли, але це тільки на перший погляд. Це база для розуміння того, як освоювати софт скіли.

Наприклад, Soft Skill — коли ти розумієш, що вигорів, а Meta Skill — коли розумієш «я починаю вигорати, треба щось робити». Ви здібні себе проаналізувати, здатні до саморефлексії, робите паузу, коли це потрібно, щоб швидко відновити сили та не допрацювати до вигоряння.

❓ Чому Meta Skills необхідні для успіху в кар'єрі? І як їх розвинути?

Все просто — це надасть вам конкурентну перевагу, бізнес-лідери активно шукають кандидатів, що можуть надати переваги їхнім компаніям.

ТОП-5 Meta Skills

1. Адаптивність

Запитуйте себе «А що, якщо?», моделюйте різноманітні варіанти розвитку подій, пробуйте та вивчайте нове. Чим ширші знання, тим більше варіантів вирішення проблеми

2. Усвідомленість

Спробуйте зрозуміти свої бажання, емоції, «слабкості». Спробуйте медитації, а чом би й ні? Запитуйте себе — Що я зараз роблю? Навіщо? Як почуваюся? Як ставлюсь до того, що відбувається?

3. Критичне мислення

«Прошерстіть» власні установки й упередження, які з них справжні, а які — хибні, знайдіть «свої» та перевірте їх на наявність логічних помилок і спотворень.

4. Проактивність

Не чекайте «милості», беріть відповідальність на себе. Не звинувачуйте долю й оточення, не чекайте, що все вийде само собою, шукайте шляхи вирішення проблеми, питайте фідбеки, визначте, що залежить від вас, що — ні.

5. Колаборації та щирість

Звісно, це про роботу команди. Пояснюйте складні речі простими словами, демонструйте себе «таким як є», але не заходьте в зону хайпу й конфлікту. Прийміть свої слабкі й сильні сторони, запитуйте думку інших людей, але приймайте її без конфлікту.

Тож, без розвитку мета скілів ви будете трошки відставати і недотягувати, а що головне — бути в постійному стресі і тривожності. Вихід на «новий рівень» вимагає усвідомленої постійної роботи над собою, або «допомоги друга».

Що виберете ви — «алярмувати» або «базувати»?

Рекомендуємо публікацію по темі