ТОП 10 помилок джуніорів при підготовці до співбесіди

ТОП 10 помилок джуніорів при підготовці до співбесіди

  • 12 жовтня, 2016

Кілька місяців навчання в IT-школі позаду, і ось в руках уже сертифікат про закінчення комп'ютерних курсів. Наступний етап на шляху до отримання роботи в IT-компанії — співбесіда. І готуватися до нього треба, без перебільшення, як до іспиту.

У даній статті я хочу розповісти вам про ТОП 10 найпоширеніших, на мій погляд, помилок, які здійснюють Джуніори на співбесідах, незважаючи на безліч статей і публікацій, які були покликані вберегти новачків від невірного шляху.

  1. Порожнє резюме

Навіть якщо так випали карти, або стали зірки, що вас з порожнім резюме запросили на співбесіду, у вас завжди є час взяти себе в руки і все виправити і дописати. Під порожніми я маю на увазі такі резюме, в яких автор забуває або відмовляється перераховувати технології, з якими він працював, вставляти посилання на проекти, на свій код у GitHub або якось розписати свій досвід або галузь відповідальності. При перегляді подібного резюме зазвичай складається враження, що не особливо-то такий кандидат і зацікавлений отримати роботу.

Пам'ятайте, що проводить співбесіду для вас людина, не екстрасенс і не маг, тому вона не зможе вгадати, які питання вам варто задати, щоб ви розкрили себе з кращого боку.

Тому, я наполегливо рекомендую завжди стежити за актуальністю і якістю свого резюме. І якщо за три дні до співбесіди ви розібралися і встигли «потикати» цікавий фреймворк або привели в порядок код нового свого проекту, не соромтеся доопрацювати резюме і принести його з собою на співбесіду.

2. Самостійний досвід. Бути йому чи не бути?

Цей пункт з якоїсь причини призводить новачків у розгубленість. Уявіть, що ви тільки що закінчили комп'ютерні курси. Комерційного досвіду у вас ще немає, зате є кілька невеликих проектів, які ви з друзями виконали за останні два місяці. З одного боку, що серйозного можуть написати троє студентів, які тільки почали «потрапляти до IT»? З іншого боку, ви не залишилися на рівні відмінного розуміння теорії і за короткий час навчилися виконувати нескладні таски, оцінювати свої сили, навчилися гуглити і справлятися з першими труднощами, і навіть викладач вас тричі похвалив. Якщо розписати ці проекти як досвід в розділі Experience, то проводячий співбесіду вас засміє і рознесе в пух і прах (повірте мені, вони це, дійсно, роблять).
В такому випадку раджу внести 3-5 своїх найцікавіших і функціонально сильних проектів в розділ «Робота в рамках навчання» або «Некомерційний досвід», або щось в цьому роді.

3. Незнання інформації про компанію

Мабуть, це одна з найпоширеніших помилок. Якщо ви йдете на співбесіду, обов'язково пошукайте інформацію про компанію. Подивіться, які проекти вона робить, з якими технологіями працює, як позиціонує себе на ринку і т.д. По-перше, ці знання додадуть вам +10 у карму і виділять серед інших кандидатів, по-друге, ця інформація може вберегти вас від помилки. На жаль, трапляються ситуації, коли через відсутність розуміння, того, наскільки класна і підходяща за цінностями компанія кличе джуніора на співбесіду, він недостатньо до нього готується, так як віддав свою перевагу компанії з більш гучним ім'ям.

4. Вакансія потрібна тільки для того, щоб на неї відгукуватися

Уявіть собі, як за тиждень до вашої співбесіди в компанії N Team Lead однієї з команд просить HRа взяти до них у команду хорошого і досвідченого джуніора. Дає їй список технологій, з якими ця команда працює, перелік тематик, в яких кандидату доведеться швидко розібратися, і деяких скіллів, якими він вже повинен володіти, так би мовити, must have. Уявили? А тепер скажіть, чи зможе цей Team Lead за вашим резюме зрозуміти, чи дійсно ви підходите на цю вакансію. Чи можете ви прокоментувати кожен її пункт?

Пам'ятайте, що опис вакансії — це і є список питань, за якими потрібно готуватися.

5. У мене хороший рівень володіння англійською мовою

У вас може бути відмінний або цілком прийнятний для компанії рівень англійської, але незвична обстановка, хвилювання або інші фактори можуть одним махом всі ваші знання забити в найдальший кут вашої пам'яті. Іноді таке відбувається і з найбільш досвідченими програмістами. Щоб уникнути неприємної ситуації, підготуйте англійською невелику розповідь про себе, свій досвід і свої захоплення і проговоріть його собі кілька разів. Зазвичай вистачає 5-10 речень. І пам'ятайте, що з вами можуть почати говорити іноземною мовою у будь-який момент.

6. Піддаватися стресу

Тут хочеться сказати, що ви не перша і не остання людина, яка хвилюється перед співбесідою. Причому, не важливо, перше воно чи вже десяте на вашому рахунку. Просто прийміть це і не соромтеся говорити про ваше хвилювання при необхідності. Проводять співбесіду теж люди, які були на вашому місці. Тому розслабтеся, і, як то кажуть, отримуйте задоволення від процесу.

Щоб уникнути безглуздих мовчань, раджу міркувати вголос. Це покаже, що ви розумний, розбираєтеся в питанні, але просто трохи нервуєте. Якщо пересохло у горлі, не соромтеся попросити води.

7. Залишати вдома ноутбук

Іноді на співбесідах вас можуть попросити вирішити просту задачку або написати невеликий уривок коду. У такому випадку зручніше буде використовувати власний ноутбук з вашими улюбленими гарячими клавішами, налаштованим IDE та іншими «примочками». Також я рекомендую тримати під рукою приклад вашого коду і цікавих проектів, які не соромно показати.

Звикайте до того, що незабаром ви з ноутбуком будете ходити навіть в магазин за картоплею. Адже ви не знаєте, в який саме момент можуть прийти правки.

8. Відсутність виховання

Одним з найяскравіших прикладів безвідповідальності я вважаю запізнення. Обов'язково заздалегідь дізнайтеся адресу проведення співбесіди, обміняйтеся номерами телефону з HRом, побудуйте маршрут до необхідного місця. Не забувайте, що в місті можуть бути пробки, всі таксі можуть бути зайняті, і на вході в офіс строгий охоронець може на п'ять хвилин вийти на перекур. Про дощ в нашому місті я взагалі мовчу.

9. Головне — нічого не забути

Хочу нагадати вам шкільне правило: «не вчіть визначення напам'ять, навчитеся їх розуміти і пояснювати своїми словами».

Мені дуже подобається правило поглиблення у Вікіпедію. Полягає воно в наступному: коли ви вчите щось і вам попалося слово, значення якого вам невідомо, ви переходите на його визначення і вивчаєте вже його. Нове невідоме слово — знову перехід углиб. І так до тих пір, поки стаття не стане вам повністю зрозумілою. І тільки тоді ви повертаєтеся на один порядок вище. Така вправа дозволить вам навчатися більш чітко і фундаментально.

Ще можна спробувати взяти «під своє крило» слабшого джуніора та ділитися з ним своїми знаннями. Пам'ятайте, наскільки розумним ви б не були, якщо ви не зможете себе «продати», то роботу доведеться шукати дуже довго.

10. Відсутність розуміння того, навіщо ...

І, наостанок, один з найактуальніших пунктів для фахівців абсолютно будь-якого рівня. Прикладом хорошого тону вважається розуміння того, навіщо ви пишете на тій чи іншій мові, чому вибрали конкретний фреймворк, чи маєте свою думку щодо вибору менеджером технологій для проекту.

Якщо ви вмієте дати таку відповідь, то це означає, що ви маєте аналітичний склад розуму, вмієте міркувати, занурюєтеся у необхідну тематику і будете показувати хороші результати своєї роботи.

А хіба це не так? :)