Тайм-менеджмент. Пріоритизація: 7 годин та 7 питань

  • 5817
  • 15
  • 20 липня, 2018
  • читати 3 хв
Артем Гордадзе BDE у Dotcom Ventures Holding AG

Налаштуйтеся, сідайте зручніше та давайте розглянемо ваше життя з боку. Як часто вам не вистачає часу? Щотижня, щодня, щогодини? У добі - 24 години. Звичайно 8 годин ми спимо, близько 9 годин, як правило, для нашої роботи та перерви, залишається 7 годин. Насправді, 7 годин вашого повсякденного реального життя, якими ви можете ефективно розпоряджатися.

7 годин та 7 питань.

Я хочу, щоб ви трохи допомогли мені. Поміркуйте та дайте відповідь, будь ласка, на наступні питання:

  • Як ви звичайно проводите ці 7 годин?
  • Скільки годин ви проводите в дорозі, пересуваючись містом, та чим ви займаєтеся у цей час?
  • З ким ви зустрічаєтеся в цей час?
  • Скільки часу ви провели з родиною?
  • У вас є якесь хобі? Чи пов’язані вони з вашою роботою?
  • Скільки часу на день ви приділяєте на особистий зріст та розвиток
  • (додаткове неформальне навчання, освіта, курси, книги, спорт)?

Що для вас зараз найприоритетніше? Я хочу попросити вас визначити пріоритети всіх ваших дій та щоденних завдань. Просто розгляньте кожне завдання та діло з точки зору задоволення та ефективності власне для вас. Не для когось, а саме для вас. Пропишіть ці завдання на аркуші паперу, пріоритизуя їх.

З одного боку, багатьом людям здається, що у добі зазвичай не вистачає часу, щоб все встигати. З іншого, є багато людей, які гадають, що їх життя нудне, та вони не знають, чим зайнятися, щоб насолоджуватися життям.

Коли ви знаєте, як керувати своїм часом, ви отримуєте контроль над тим, чого ви бажаєте досягти. Коли ви точно знаєте, скільки годин на день у вас є для різних видів діяльності, ви можете легко знайти й розмістити вірний варіант у свій щоденний план. Розширюйте світогляд, спробуйте нові заняття та хобі, відкривайте для себе життя. Повірте, можливості й різноманіття опцій дуже багато, й час від часу варто переглядати ваші заняття, захоплення, коло спілкування. Й тоді ви почнете зростати…

2 сценарія для 2 випадків

  1. Коли вам дійсно треба встигнути зробити багато справ, вам треба просто виділити 10-15 хвилин зранку та зіставити план на день з конкретними задачами, часовими рамками та визначити їх пріоритетність. Крім того, подумайте про найважніші речі, які у вас будуть на тому чи іншому тижні. Найоптимальніший шлях - це почати з плана на день та поступово переходити на план тижня. Складіть такий план та працюйте з ним.

Не гайте час на непотрібні речі. Я не кажу про ваш відпочинок. Я кажу про такі заняття, як безцільний серфінг в інтернеті, чи про розмови з людьми, які насправді вас не цікавлять, та ви звичайно розмовляєте та проводите час з ними тільки тому, що ви дійсно добрі, освічені та гарно виховані.

В сучасному швидко мінливому світі кожному з нас необхідне гнучке мислення та глобальне бачення. Ритм життя набирає обертів та процес адаптації завжди займає деякий час. Будьте відкриті до змін. Вчіться та практикуйтеся щодня. Розвивайте точку зору, вчіться дивитися на речі з різних боків, не тільки зі свого. Дуже важливо практикуватися.

Кожного разу питайте себе:

  • Чи є завдання, над якими я працюю, першочерговими?
  • Чи задоволений я результатом?
  • Чи отримаю я задоволення від того, чим займаюся?

Проаналізуйте кожний крок, який ви зробили, та отримайте цінне придбання.

Звикайте до роботи зі списком задач (To-do list).

2. Якщо ви вважаете своє життя нудним та не знаєте, як зробити його цікавим та насиченим, тоді час розкривати очі ширше. Спробуйте згадати мрії з дитинства. Я певен, що у вас є те, що ви відклали на кращі часи. Намагайтеся згадати це та реалізувати. Створіть можливість, відчуйте великі емоції. Поруч з вами багато людей. Озирніться навкруги - може, вам сподобається те, що роблять ці люди. Є багато заходів та подій, в яких ви можете взяти участь.

Спитайте себе: “Коли в останній раз я робив щось вперше?”. Спробуйте що-небудь нове, не бійтеся.

Подивіться на цей світ відкритими очима, і вам це обов’язково сподобається.

В цьому житті є правило: “Поставте собі правильне запитання, і ви отримаєте правильний напрямок у своєму житті”.

Насолоджуйтеся своїм життям. Цілі - це відповіді на ваші правильні запитання собі. Напрямок, в якому вам потрібно рухатися.

Щоб ефективно керувати часом, вам треба поставити цілі. Коли ви знаєте, куди йдете та чого бажаєте, ви зможете визначити, що саме треба зробити та в якому порядку. Без правильної постановки цілей ви будете розчаровуватися у плутанині суперечливих пріоритетів.

Люди схильні нехтувати постановкою цілей, тому що це потребує часу та зусиль. Невелика кількість часу та зусиль в даний момент заощадить велику кількість часу та зусиль у майбутньому.

Для ефективного управління часом необхідна постановка цілей

Щоб бути ефективним, працюйте над найпріоритетнішими задачами. Таким чином, ви не будете остерігатися критичного момента, коли наближається останній строк виконання завдання та треба все встигнути зробити в останню секунду.

Ефективне керування розкладом та перервами

Наявність плану та знання того, як розставляти пріоритети, - це тільки початок. Далі, необхідно знати, що робити, щоб мінімізувати перерви, з якими ви стикаєтеся протягом дня. Деякі з них можна виділити на відпочинок, але рештою треба керувати. Коли ви знаєте, які ваши цілі та пріоритети, вам треба знати, як створити розклад, який тримає вас у курсі та захищає вас від стресу. Мотивує діяти та вирішувати завдання й залишати посмішку на обличчі. Намагайтеся тверезо оцінювати свої сили.

Ключові моменти

Питання - Відповід - Ціль - Список завдань для досягнення цілі - Визначення пріоритетів - Реалізація - Аналіз.

Керування часом - це важлива навичка, яка допомагає вам контролювати свою роботу, у той же час, це допомагає підтримувати стрес на мінімальному рівні.

Ми всі хотіли би мати додаткову пару годин щодня. Бачачи, що це неможливо, нам треба працювати розумніше з завданнями, які в пріоритеті, а потім складати графік, який відображатиме нашу роботу та особисті цілі.

Виконуючи та слідуючи плану, ми можемо цілеспрямовано та ефективно працювати, та дійсно починаємо досягати тих цілей, мрій та амбіцій, в реалізацію яких ми би раніше не повірили.