RoadMap професії ASP.NET Developer. Частина 1

RoadMap професії ASP.NET Developer. Частина 1

  • 7 травня, 2020
  • читати 6 хв
Сергій Артеменко
Сергій Артеменко Full Stack Developer у Ciklum, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Здрастуй, дорогий читачу! Мене звуть Сергій Артеменко. Я працюю Full Stack ASP.NET розробником. Хочу тебе зацікавити своєю професією. І прокласти шлях, з чого почати, що вчити і як рухатися в цьому напрямку.

Для чого ставати ASP.NET розробником?

Розробники ASP.NET додатків зараз користуються великим попитом, так як все більше компаній прагнуть отримати конкурентну перевагу за рахунок кращого програмного забезпечення для своїх web-додатків.
Я можу сидіти тут і розповідати вам про всі переваги ASP.NET, але поки ви не побачите приклади веб-сайтів, будь-які доводи не приносять користі.

Ось далеко не повний їх перелік:

● stackoverflow.com — напевно, найбільш відвідуваний сайт в світі, причому будь-якими розробниками (і не тільки).

● codeproject.com — ще один популярний сайт на тему допомоги розробникам.

● microsoft.com — інструменти, які вони створили для розробників — це ті ж інструменти, які вони використовували для створення свого сайту!

● euro.dell.com — Dell є одним з провідних виробників і дистриб'юторів ПК в світі.

● exchanger.ru — сервіс призначений для обміну різних валют і титульних знаків системи WebMoney Transfer між її учасниками.

● namecheap.com — сервіс продажу і покупки доменних імен. Один з лідерів на ринку.

● foxtrot.com.ua — український інтернет-магазин. Представлення не потребує.

● hello.diply.com — провідний видавець соціальних розваг, що створює цікавий контент для мілленіалов.

Більш того, на сайті інтернет-статистики trends.builtwith.com ви можете дізнатися, які сайти на яких технологіях побудовані. І ви побачите, що ASP.NET і PHP — «королі» інтернету.

Я сподіваюся, що переконав вас хоча б звернути увагу на дану технологію.

Що потрібно, щоб стати ASP.NET розробником?

Все залежить від того, ким ви хочете працювати, але є те, що відноситься до всіх сфер. Я буду виходити з того, що ви новачок (в програмуванні в цілому або тільки в Web-розробці).

Є два шляхи:

● ASP.NET Framework

● ASP.NET Core.

ASP.NET Framework — технологія створення веб-додатків і веб-сервісів, від компанії Microsoft. Вона є складовою частиною платформи Microsoft .NET і розвитком старішої технології Microsoft ASP.

Вважається, що платформа .NET Framework стала відповіддю компанії Microsoft на набрала на той час велику популярність платформу Java. ASP.NET грунтується на Common Language Runtime (CLR): розробники можуть писати код для ASP.NET, використовуючи практично будь-які мови програмування, деякі з яких входять в комплект .NET Framework (C #, Visual Basic.NET і JScript .NET), а інші можуть бути встановлені додатково (IronRuby, IronPython, PHP, Perl, Smalltalk, Haskell і ін.).

ASP.NET Core — новий стандарт розробки, що прийшов на зміну .NET Framework. І хоча у .NET Core немає мети витіснити .NET Framework з ринку програмного забезпечення, багато фахівців відразу ж помітили в Core-версії великий потенціал і почали використовувати його у своїй роботі. Я б сказав так — крос-платформеність! А це означає, що ви як розробник зможе запустити .NET-додаток не тільки під OS Windows, на відміну від ASP.NET Framework, але і під OS Linux або навіть MacOS. Що ще виділяє, так це швидкість роботи програм, яка в порівнянні з класичним .NET Framework, стала трохи вище. Ще одна перевага — повністю відкритий вихідний код платформи (горезвісний OpenSource), завдяки чому кожен бажаючий зможе долучитися до розвитку або вивчити особливості роботи нової технології.

Рекомендуємо курс по темі

ASP.NET Core — новий стандарт розробки, що прийшов на зміну .NET Framework.

Roadmap для ASP.Net розробника

Я опишу загальні вимоги і навички для крос-платформної розробки з використанням технології ASP.Net Core. Почну я з загальних вимог, фактично до будь-якого розробнику.

Загальні вимоги:

● Системи контролю версій, як варіант GIT. Одна з найпопулярніших систем контролю версій. Просто неможливо жити без Git. Офіційний сайт git-scm.com. Там же є безкоштовна книга.

● SSH. Дозволяє віддалено входити в систему на іншому хості — ще одна популярна концепція мережі, яку повинен знати кожен веб-розробник (ASP.NET Core dev).

● Протокол HTTP (S). Знання основ важливо. Велика частина інформації, що передається через інтернет, передається по протоколу HTTP. І якщо ви хочете створювати відмінні веб-додатки, вам потрібно розуміти, що відбувається за лаштунками.

● Основи використання терміналу Linux. Основи командного рядка Linux. Не тільки веб-розробник (ASP.NET Core dev), але і будь-який програміст повинен розуміти Linux, і я настійно рекомендую вам витратити деякий час на вивчення. Все просто, більшість web-серверів саме на Linux.

● Структури даних і алгоритми. Це будівельні блоки будь-якої програми, і більш глибоке знання алгоритмів і структур даних є ключем до вашої успішної кар'єри.

● Кодування символів. Якщо ви створюєте глобальні додатки, які відображають інформацію на багатьох мовах світу, ви повинні добре знати кодування символів.

Back-end stack

Мова програмування (основна)

Мова програмування (основна) — для мене це C #. Але і інші (вищеописані), цілком підійдуть. Книги, які я рекомендую саме по C #:

  • незважаючи на назву, почніть з книги Д. Скиту «C # для професіоналів». (Ориг. — "C # in Depth"). Книга структурована таким чином, щоб висвітлити всі доступні функції C # хронологічно — в порядку їх появи в версіях мови, починаючи з 2-ї і закінчуючи 7-й (останній, на сьогоднішній день, 8-ю книжка не охоплює).
  • друга обов'язкова до прочитання книга: «CLR via C #» Д. Ріхтера. Моя порада: почніть з другої глави, а до першої поверніться в кінці.

Рекомендуємо публікацію по темі