Публічні виступи: лайфхаки, спостереження, фішки

Публічні виступи: лайфхаки, спостереження, фішки

  • 27 травня, 2019
Олександр Олійник
Олександр Олійник Co-founder у Olynyk Studio, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Чотири роки у Комп'ютерній школі Hillel — це близько 40 випущених груп в середньому по 12 занять. Трохи більше 30 виступів на конференціях, 10 фірмових лекцій по рекламі і не підрахована кількість безкоштовних коротких лекцій.

Привіт! Я — Олександр Олійник, і це мій досвід.

Не можна претендувати на звання професіонала з публічних виступів, але накопичилися ідеї і спостереження, якими варто поділитися.

Ця стаття буде корисна всім, кому доведеться виступити перед групою з більш, ніж двох осіб.

Основні лайфхаки публічних виступів

1. Протягом лекції я роздягаюся. Спочатку знімаю піджак, потім підкочую рукави. Це модерує настрій від офіційного до «всі свої». Якщо тренінг дводенний, то в перший день в костюмі і краватці, у другий — джинси та футболка.

2. Найстрашніше — почати свій публічний виступ з жарту. Коли аудиторія нова. Це ва-банк. У Харкові вийшов на сцену. Стояв Redbull і моршинська на столику. Запитав зі сцени, чи розмішано редбул вже з коньяком або краще вибрати воду. Всі 420 людей у залі у відповідь мовчали.

У цей момент головне не сміятися самому над своїм жартом.

3. Ніколи не виступав перед аудиторією після алкоголю та іншого. Вважаю це неповагою до аудиторії. Але якщо чесно, хочеться спробувати заради досвіду.

Попередьте, коли можна буде.

4. Вважається, що після лекції або курсу легше запросити дівчину з числа слухачів на побачення. Тому що, з одного боку, ваша значимість вже визначена. Але це не точно.

5. Ніколи не починайте з виправдань. Типу: «складна дорога», «погано підготувався», «не впевнений, що вам сподобається». Аудиторія повинна вам співпереживати, а не шкодувати.

Як створити співпереживання? В цьому році я двічі зізнався зі сцени, що ця лекція для мене особисто дуже важлива. Але це було щиро.

З іншого боку, ніколи не завищувати очікування: «Це буде найкраща лекція у вашому професійному житті». Вам можуть повірити.

Чи потрібно жартувати під час виступів?

6. Я далекий від стендапа. Тому у мене три джерела жартів в лекціях:

  • народжуються в момент створення слайду — стремна штука, тут як пощастить, не завжди працює.
  • народилися раніше і були перевірені на минулій лекції — це безвідмовний варіант. Знаю, як підвести, коли почекати реакції, як зробити добівочку.
  • народжуються прямо на сцені — тільки завдяки щасливому випадку і швидкій реакції. З останнього: у Харкові чоловік в залі вирішив розповісти про рекламу: «Ось недавно зустрів рекламу жуйки 94-го року». Я підтримав розмову: «Оу, може у вас 94-ий був недавно, але я молодший, ніж здаюся»

7. Айсбрейкери — руйнуйте кригу перед виступом.

Найпростіший і неробочий варіант: «Підніміть руку, хто ...». Обов'язково треба додавати щось ще, в ідеалі жарт.

Зазвичай «ворушу» аудиторію відкритими питаннями. Іноді прошу поплескати або одночасно щось зробити разом. Можна запитати, де в залі як мене чути. Ще варіант: пересадити людей ближче (працює до 40 осіб).

8. Не топчіться.

Стійте нормально. Іноді переходьте по сцені в іншу точку, щоб не бути зовсім нудним.

Я тупцюю.

Але для великих лекцій я ще іноді спускаюся у зал і ходжу між рядами. Повертаюся до екрану обличчям і ми разом дивимося на скріншоти або кейси. Це дозволяє мені сказати: «Давайте зробимо це разом, я такий же, як і ви».

9. Перед конференцією або лекцією я вітаюся з усіма, кого зустріну. Ми ще не знайомі. Але уявляю, що коли вийду на сцену, ці люди подумають: «О, о, це ж той незнайомець, який зі мною привітався. Так ми тепер з ним майже друзі. Давай чувак, запали!»

Друзі завжди підтримують і співпереживають.

Рекомендуємо курс по темі

Що робити і чого не робити під час публічного виступу

10. У залі завжди буде хтось розумніший за вас.

Зазвичай пропоную мені допомогти. Після своєї тези кажу цій людині: «А як ви вважаєте? Може у вас є ідеї краще».

І обов'язково подякувати і похвалити людину за його навички. Але іноді дозволяю собі фразу: «Шкода, що я на сцені, а не ви».

Чи варто проводити безкоштовні лекції?

11. Суперскладно, коли запрошують провести безкоштовно лекцію на 40 хвилин і просять особливу нову тему.

Створення доповіді на 40 хвилин займає приблизно 4 години. Продумування місії, цілей і флоу, створення плану, нарізка скріншотів, підпис слайдів, продумати залучення, продумати текст спічу для кожного слайда, перевірка, прогін.

А потім виявляється, що ти не кращий спікер на конференції.

Уважність винагороджується

12. Приготувати подарунок або сувенір

Якщо презентація велика і зроблена на швидку руку, то там може закрастися помилка. Мистецтво публічного мовлення полягає в підготовці до такої ситуації. Тому після лекції питаєте: «Хто знайшов помилку в слайдах?». Якщо знайшли — у вас готовий подарунок.

Цей же подарунок можна використовувати в разі дуже хорошого питання або зауваження. Особливо ​​такого.

Ні-ні. Про цей особливий подарунок ніхто не повинен знати до кінця лекції. І якщо помилка все-таки була, то це виглядає так, ніби ви про неї знали і приготували подарунок для уважних. Також це працює як підстраховка і вау-ефект для найактивніших або найрозумніших.

А решту подарунків я роздаю під час лекції.

Перерва не для вчителя

13. Якщо лекція довга, то буде перерва. Мені завжди подобалися люди, які підходять до спікера під час перерви задати питання. Це справжні хижаки. У гонитві за метою не зупиняться ні перед чим. Приголомшливі, навіть заздрю їм трохи.

Хочеться попити, помовчати, подихати, але ніколи не відмовляюся відповідати на питання. Якщо люди прийшли за знаннями, для них треба попрацювати. Навіть у перерві.

Як виступати публічно, коли гарний жарт не проходить?

14. Я про це говорю зі сцени. І намагаюся щось швидко придумати. Адреналін у такі моменти дозволяє генерувати ідеї. І виходить щось безглузде типу: «окей, цей жарт не зайшов, але ви не турбуйтеся», або «чортівня, це був найсмішніший мій жарт на сьогодні», або «дивно, моїй мамі жарт сподобався».

І це вже найчастіше веселить людей.

Кілька разів зал сміявся там, де я не планував. Останній раз було так: розповідав про сегментацію аудиторії на чоловічу і жіночу, і там була різниця у вартості заявок і я бовкнув: «Ми ж не можемо дозволити собі платити більше за незрозумілих жінок». Зал сміявся, але я не планував. Теж не відразу зрозумів прикол.

15. Це я підглянув у колеги (у нього ж я краду жарти і ідеї):

Наприкінці лекції оголошую, що надішлю презентацію всім, хто напише пост про цю лекцію і відзначить мене. Тому так багато відгуків після лекцій — у мене крута ємна презентація, яку можна використовувати як конспект. Її багато хто хоче.

Мова жестів під час публічного виступу

16. Руки

Це магічні штуки. Люди за ними стежать, вони можуть пояснити і промодерувати хід думок. Використовуйте їх. Не ховайте. І головне, не опускайте нижче пояса.

Не люблю виступати з мікрофоном. Тому що в другій руці клікер. У підсумку руки скуті.

Петлички завжди краще.

17. До ще однієї особливості публічного виступу відноситься наступне. У залі завжди є хороші люди. Вони щирі за своїм виглядом та поведінкою. Два-три або одна, у перших рядах або в проході. Це опорні точки. Умовно, читаю лекцію тільки для них. Хочу, щоб вони посміхалися, розуміюче кивали, сміялися, задавали питання або відповідали на них. Якщо цього не відбувається, я міняю стиль або намагаюся зробити акценти яскравішими.

Якщо зал сміється, а вона ні — я десь недопрацював.

Рекомендуємо публікацію по темі