Найкращі цитати Ілона Маска

Найкращі цитати Ілона Маска

  • 30 червня, 2020
  • читати 5 хв
Ася Гедрович
Ася Гедрович

Сьогодні ім'я Ілона Маска знайоме багатьом. Співзасновник PayPal, генеральний директор і головний інженер компанії SpaceX, генеральний директор та ідейний натхненник компанії Tesla.

Публікуємо найцікавіші і надихаючі цитати Ілона Маска про бізнес, майбутнє та космос.

Про бізнес

  • Говорячи про бізнес, я думаю, краще всього починати в нижчій точці і виходити на ринок на піку, ніж навпаки.
  • Коли Генрі Форд створив дешеві і надійні автомобілі, люди сказали: «Ні, дякую. Чим погані коні?». Він ризикнув всім, і це спрацювало.
  • Запуск і зростання бізнесу набагато більше залежить від інновацій, драйву і самовіддачі людей, які його роблять, ніж від продукту, який вони продають.
  • Якщо у тебе є мільйони доларів, це змінює твій образ життя — ті, хто говорить інакше, нахабно брешуть. Мені не потрібно працювати з точки зору стандартного життя, але, знаєте, я працюю. Я працюю кожен день і на вихідних, і я кілька років не був у відпустці.
Tesla Motors названа в честь Ніколи Тесли, оскільки ми використовуємо деякі його винаходи. Ця людина зовсім точно гідна більшого визнання суспільством. Однак, якщо чесно, мені завжди більше подобався Томас Едісон, тому що на відміну від Тесли, він зміг вивести свої винаходи на масовий ринок і зробити їх доступними для всього людства. Тесла в цьому провалився.

Про команду

  • Я думаю, неправильно наймати багато людей, щоб забезпечити виконання складної роботи. Кількість ніколи не компенсує недолік таланту в пошуках правильної відповіді. Дві некомпетентні людини нічим не краще, ніж одна. Через це процес буде нескінченно довгим і дорогим.
  • Я новачок у бізнесі, але не моя команда. Я б сказав, що історія не бачила космічної компанії краще. Не думаю, що коли-небудь існувала група таких талановитих людей, що зібралися в одному місці, в одній компанії, працюючи над створенням ракети.
  • Люди, які знають мене, як правило, хорошої думки про мене. Взагалі, до тих пір, поки я не звільнив їх, вони завжди хорошої думки про мене.
Мій підхід полягає в тому, щоб відшукати дуже талановитих людей, переконатися, що навколишнє середовище в SpaceX настільки надихаюче і мотивуюче, наскільки це можливо, і встановити чіткі і вимірні цілі.

Про майбутнє

  • Якщо ми зможемо стати однією з компаній, які зроблять людство мульти-планетарним видом, це буде Святий Грааль. Звучить трохи неймовірно, але це станеться, якщо люди створять необхідні для цього передумови. Ми йдемо до великої філософської мети, роблячи при цьому гучний бізнес.
  • Ми звикли до того, що кожен рік речі стають краще: щороку ми купуємо телефон краще, ніж попередній, кращий ноутбук. Ми чекаємо що нова модель автомобіля буде краще, ніж торішня. Але в космосі це не працює: надійність і вартість — фундаментальні параметри транспорту — не покращались.
  • Мені подобається брати участь в проектах, які змінюють світ. Це зробив інтернет, і космос, ймовірно, змінить світ більше, ніж що б то не було. Якщо людство зможе вийти за межі Землі, очевидно, що там буде його майбутнє.
  • Я не хочу бути дідусем, який не вміє перевіряти свою електронну пошту. Але я навряд чи в майбутньому зроблю новий інтернет-бізнес. Мені здається, що мені слід спрямувати свої зусилля на створення речей, які позитивно можуть позначитися на майбутньому людства.
Рано чи пізно ми повинні вийти за межі нашої маленької блакитної кульки або зникнути.

Про спосіб мислення

  • Мені подобається бути причетним до речей, які змінять світ.
  • У фізиці є поняття основоположних принципів. Ти препаруєш реальність до її фундаментальних підстав. І починаєш вибудовувати аргументацію звідти. Це вимагає значно більших ментальних зусиль.
  • Я завжди першим ділом думаю про те, чи є наші знання про щось правдою. Може бути, є якесь інше пояснення? Я робив це з перших класів школи. Я завжди все заперечував. Це доводило батьків до сказу. Я ніколи їм не вірив і завжди вимагав відповідати на питання «чому?». Потім я намагався зрозуміти, чи має сенс їх відповідь.
Найскладніше — це придумати правильні питання. Як тільки тобі це вдалося, все інше виходить дуже просто. Я прийшов до висновку, що ми повинні прагнути розширювати межі людської свідомості, щоб навчитися ставити правильні питання.