Як зробити роботу тестувальника цікавішою?

Як зробити роботу тестувальника цікавішою?

  • 4 липня, 2022
  • читати 10 хв
Вячеслав Сахаров
Вячеслав Сахаров Release Manager у Customertimes

Кар’єра тестувальника у більшості людей розпочинається однаково.

Спочатку ви запальний ентузіаст, маєте багато амбіцій зробити невимовно великий внесок у якість продукту, відчайдушно віддаєте себе роботі і, звісно, дуже серйозно все сприймаєте.

Проте дуже швидко оптимізм новачків розбивається об скелю монотонної, повторюваної і навіть, як іноді може здаватись, безсенсовної роботи. Ви йшли в галузь та мріяли нарешті застосувати своє критичне мислення, а вас постійно заставляють проходити одні й ті самі тести, а баги, які ви знаходите, взагалі ігнорують і не беруть в роботу.

При неправильному ставленні до того, що відбувається, можно дуже швидко перегоріти і почати шукати іншої долі. Але зазвичай все не так сумно, як здається. Нижче я хочу навести кілька порад, як не засумувати і зберегти інтерес до своєї роботи. Але спочатку поговоримо про причини.

Частіше за все, таке неспівпадіння уявлень і реальності трапляється через неправильне ставлення тестувальника до своєї роботи. Як би парадоксально це не звучало, але, переоцінюючи значення пошуку помилок, кожний тестувальник стикається із зустрічним знеціненням його роботи, що призводить до кризи.

Уникнути цього можна тільки правильно розставивши свої робочи пріоритети, синхронізувавши їх з пріоритетами інших участників процесу розробки, потребами бізнесу і кінцевого споживача. Тоді ви не будете занудою, який вічно тикає інших людей в їх помилки, а станете безцінним учасником команди, який працює на команду, а не проти неї.

До речі, розробники свою роботу теж вважають нудною, тож не звинувачуйте у всьому саме тестування. Справа завжди в людях!

А тепер поговоримо про те, як можна урізноманітнити свій процес тестування і зробити його не тільки менш нудним, але й ефективнішим.

Кидайте собі виклики

Для того, щоб людина усвідомлювала себе як успішну (в будь-якій сфері), їй потрібно регулярно відчувати смак успіху, перемоги.

Для цього потрібно регулярно прймати виклики різного масштабу. Саме з таких речей складається власне враження кожної людини про себе як про спеціаліста. Оскільки робота тестувальника передбачає багато повторюваних дій, це відчуття може бути змазаним або взагалі відсутнім. Тому кидайте собі виклики або створюйте челенджі зі своїми колегами.

Наприклад, хто знайде більше критичних помилок за день або хто швидше пройде необхідну кількість сценаріїв. Варіантів можна придумати безліч. Головне знайти, що підбадьорює саме вас, і імплементувати це у вашу роботу.

Майте план

Будь-яку роботу набагато легше виконувати, коли ти розумієш, навіщо це саме тобі!

Як би ви не любили свою команду і проєкт, для стійкої мотивації цього буває недостатньо. Створіть план свого особистого розвитку в галузі. Чим саме ви б хотіли займатись, у якому напрямку розвиватись? Окресліть коло своїх інтересів та створіть план, за яким ви маєте рухатись до омріяної посади / проєкту тощо.

Корисною вправою буде також створити карту навичок, які вам необхідно опанувати. Якщо ви будете усвідомлювати, яким чином ці маленькі щоденні дії працюють на ваше майбутнє, вам буде набагато легше знайти сили на їх виконання.

Вдосконалюйте свої навички

Як би добре ви щось не робили, це завжди можна зробити краще.

Продовжуйтесь розвиватись у своїй професії, відвідуйте профильні воркшопи і конференції, слідкуйте за тематичними блогами, обмінюйтесь досвідом із колегами, взагалі не переставайте навчатись. Саме завдяки цьому ви зможете до одної і тої самої задачі щоразу обирати новий підхід і імплементувати нові знання.

Спробуйте постійно оптимізувати свою роботу, робити її інноваційною, наскільки це можливо. Розробка програмного забеспечення дуже швидко розвивається, тож намагайтеся щонайменше поспівати за цими змінами. І, можливо, колись ви навіть зможете бути в їх авангарді, хто знає.

Рекомендуємо публікацію по темі

Діліться своїми переживаннями

Якщо ви відчуваєте вигорання і сум, і ничого вам не допомагає — поговоріть про це зі своїм лідом, менеджером, іншими учасниками команди. Поділіться своїми переживаннями і поясніть, що саме вас так втомило.

В більшості випадків колеги підуть вам на зустріч і спробують урізноманітнити вашу роботу. Проте, я б радив вам одразу мати перелік тих речей, якими б ви хотіли занятись. Спробуйте одразу дати людям варіанти, як можна задовільнити ваші потреби — це зробить розмову продуктивнішою.

Наприклад, якщо ви втомились від мануального тестування, складіть список інших активностей, які, на вашу думку, підуть на користь проєкту. Або запропонуйте альтернативні підходи типу дослідницього тестування.

Зазвичай все дуже залежить від проекту, ваших колег, керівництва, замовника і ще мільйона інших факторів. Проте ніколи не потрібно забувати, що всі ми люди і втрата мотивації — це нормально.

Терпіння — дуже хороша риса робітника, але не для нього самого. Тож не здавайтесь, розвивайтесь і шукайте прйнятне рішення проблеми, а не спосіб її відкласти або перечекати.

Рекомендуємо курс по темі