Курси для дітей: переваги та недоліки

Курси для дітей: переваги та недоліки

  • 29 листопада, 2021
  • читати 10 хв

Додаткові заняття — відмінний спосіб для дітей поринути у безпечне та продуктивне середовище після закінчення школи.

Після шкільного дзвоника день дитини не закінчується. Час після школи наповнений можливостями продовжити свій розвиток та розвивати свої інтереси. Відомо, що участь у додаткових заняттях допомагає дітям бути більш товариськими та відповідальними.

Адже діти загалом стають щасливішими і здоровішими, коли вони займаються тим, що їм подобається.

Емоційна стабільність

Відносини в школі та за її межами мають вирішальне значення для того, щоб дитина залишалася стабільно емоційно захищеною.

Участь у додаткових заняттях — можливість для дитини навчитися взаємодіяти з однолітками, розвинути навички міжособистісного спілкування та навчитися поважати інших. Заняття сприяють розвитку позитивних характеристик характеру, а також командної роботи.

Крім того, створення міцного зв'язку між вчителем та учнем дозволяє почуватися комфортніше, довіра дорослим сприяє бажанню охочіше ставити запитання або обговорювати свої проблеми.

Підвищення успішності

Діти активніше беруть участь у навчанні та отримують більш високі оцінки, якщо займаються додатково.

А найкращі оцінки зазвичай означають більше впевненості, високу самооцінку та бажання продовжувати досягати успіху. Заняття корисні ще й тому, що пропонують дітям вихід за межі шкільної програми, яка підходить не всім учням.

Заняття також розвивають навичку управління часом. Коли дитині необхідно виконати домашню роботу та завдання з додаткового курсу, вона швидко навчиться виконувати кілька завдань одночасно і з максимальною користю використовувати свій час.

Створення дружби та зміцнення впевненості

Впевненість — це те, чого не вистачає багатьом дітям (та й дорослим теж), особливо у підлітковому віці.

Участь у заходах зі своїми однолітками дозволяє розвивати та підтримувати стосунки, адже часто з найближчими друзями ми знайомі ще зі школи. Спілкування з тими, хто поділяє ті самі захоплення та інтереси, безцінно.

Діти також мають можливість стати лідерами у своїй діяльності. Хороші комунікативні навички допоможуть дитині говорити активніше та поводитися впевненіше.

Командна робота

Кожна людина має навчитися добре працювати з іншими.

Практично кожна робота потребує комунікативних навичок та спільної роботи. Безцінно дати дитині досвід роботи задля досягнення спільної мети чи виконання завдання разом з іншими. Це буде та навичка, яка стане в нагоді на справжній роботі в майбутньому.

Що особливо важливо — це навчити дитину працювати з тим, хто їй не обов'язково подобається — це дозволяє навчитися самостійно вирішувати свої проблеми.

Але не варто захоплюватися

Додаткові заняття, безумовно, мають свої переваги. Навички, отримані на курсах, дійсно стануть у нагоді в майбутньому, особливо якщо вони практичні і готують до конкретної професії.

Але не варто забути, що на батьків та дітей посилюється тиск — це пов'язано і зі змагальним характером вступу до університетів та коледжів, і з культом продуктивності, який завоював наше суспільство. А ще багато батьків побоюються, що їхні діти відставатимуть від однолітків, якщо вони не займатимуться додатково, і вони переймаються тим, що їхні діти не зможуть вступити до хорошого університету.

Звичайно, участь у позакласних заняттях, таких як спорт чи програмування, дає певні переваги для психічного, фізичного здоров'я та розумового розвитку, але й надто велика кількість занять для дітей також може завдати більше шкоди, ніж користі.

Що робити

Існують сотні різних програм, які можна дослідити, щоб знайти те, що підходить вашій дитині.

Важливо розуміти, що дитині не завжди подобається перше заняття. Коли діти мають чітке уявлення про свої захоплення та інтереси з раннього віку, це допоможе їм приймати правильні рішення про своє майбутнє.

Якщо вашій дитині подобається математика або вона любить інженерію, їй підійде кар'єра в IT. Додаткові заняття — це набагато більше, ніж просто спосіб провести час після школи, вони можуть допомогти вашій дитині зрозуміти, що їй подобається і не подобається, а також про її сильні і слабкі сторони.

Заходи після школи допомагають дітям стати на шлях до успіху. Вони дозволяють вашій дитині знайти те, чим вона захоплена, і прагнути докласти зусиль для досягнення прогресу.

Залучення дитини допомагає забезпечити безпеку, продуктивність, довгострокове щастя та навчить приймати правильні рішення у майбутньому.

Максимальне використання сьогодення допомагає отримати максимальну користь зі свого майбутнього.