JavaScript — мова програмування, яка дуже швидко розвивається. З чого почати вивчення?

JavaScript — мова програмування, яка дуже швидко розвивається. З чого почати вивчення?

  • 27 липня, 2017

З початку JavaScript було створено для того, щоб додати інтерактивності та «оживити» сайт, але ця мова програмування давно вже вийшла за рамки того, для чого була створена.

Історія створення javascript

Динамічна мова програмування, яка від самого початку носила назву Mocha, була написана групою програмістів на чолі з Брендоном Ейком у 1995 році. Мову було створено за 10 днів для компанії Netscape, яка потребувала скриптову мову для свого браузера з однойменною назвою.

З Mocha мову було перейменований у LiveScript, а потім вже у JavaScript через високу популярність у той час мови Java (хоча ці мови мало що об’єднує). Статистика відразу кількох шанованих ресурсів, таких як GitHub, StackOverflow та інших, стверджують, що JavaScript є мовою програмування, яка швидше за все набирає популярність, а результати опитувань розробників по всьому світові й взагалі ставлять JavaScript на перше місце серед найпопулярніших мов програмування.

JavaScript було вигадано як мову для браузерів, але сьогодні на ній можна створювати сервер, розробляти веб-додатки, мобільні додатки, ігри та багато іншого. Якщо раніше JavaScript входив у обов’язковий список вмінь для front end-розробки, то зараз він впевнено відчуває себе й на back end.

Кількість вакансій для JavaScript розробників збільшується не по рокам, а з кожним місяцем, що пов’язане з кількома факторами відразу: зростаючими можливостями мови, відносною простотою у вивченні, а також проникненням інтернету у всі сфери людського життя.

Якщо раніше JavaScript входив у обов’язковий список вмінь для front end-розробки, то зараз він впевнено відчуває себе й на back end.

Структура мови javascript

Структура мови — це три складові: ядро мови — ECMAScript, об’єктна модель документу — DOM, об’єктна модель браузера — BOM. Специфікація (формальний опис синтаксису, базових об’єктів та алгоритмів) мови Javascript називається ECMAScript. Сьогодні доступна восьма специфікація мови або, якщо, бути точними, ECMAScript 2017.

Джава в нуля: з чого почати вивчення

Як ж краще почати вивчення JavaScript з нуля? У цій статті не будуть розглядатися ресурси для навчання основам програмування, інформатики, тощо — це тема окремої розмови.

Книги з Javascript

Основною книгою для JS-розробника є видання Девіда Фленаган «JavaScript. Детальне керівництво». Взагалі більша частина книг видання O’REILLY чудово підходить для вивчення, достатньо якісно
перекладені на російську мову, хоча рекомендовано, все-таки, читати на мові оригіналу. Деякі розробники стверджують, що кращі книги даного видавництва саме ті, на яких намальовані тварини :). Наприклад, книги Стояна Стефанова по JavaScript для тих, хто вже встиг познайомитися з синтаксисом та основними поняттями мови.

Рекомендуємо курс по темі

Не менш популярний та корисний сайт від Mozzila Foundation (розробники браузеру Mozzila), компанії, в якій працював Брендон Ейк після Netscape – https://developer.mozilla.org/ru/docs/Web/JavaScript. Ресурс містить багато інформації про мову, а також неочевидні моменти у використанні мови.

Англійською мовою (без якої у IT–сферу потрапити вкрай складно), можливо виділити такі сайти:

Також для початківців можна порадити відеоуроки на Youtube від Sorax goo.gl/cLKQiE — звісно, синтаксис в уроках використовується ще ECMAScript 5, але основні поняття та принципи роботи з мовою зберігаються.

Основні бібліотеки та фреймворки JS створені та підтримуються такими гігантами індустрії як Google та Facebook.

Найпопулярніші бібліотеки та фреймворки JavaScript (станом на 2017 рік):

Хай щастить, хто вирішив вивчити популярну та цікаву мову JavaScript, у вас все вийде!