Як вибрати графічний планшет: що це таке та його призначення

Як вибрати графічний планшет: що це таке та його призначення

  • 13 лютого
  • читати 5 хв
Єлизавета Чепугова
Єлизавета Чепугова Graphic Designer у Nasha Idea, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Багато хто з нас звик до думки, що графічний планшет потрібен тільки для малювання на компʼютері. Але це далеко не так. Графічний планшет слугує в дуже різноманітних ситуаціях, тому ми розкажемо кому може підійти графічний планшет, для яких функцій, в чому різниця між графічним планшетом та планшетним компʼютером, таким, як iPad, та як його обирати.

Також трошки теорії, графічний планшет це що?

Графічний планшет – це пристрій введення, який дозволяє користувачеві малювати, писати або керувати комп'ютером за допомогою спеціального пера або стилуса на поверхні планшету, яка реагує на дотик.

Почнемо з того, що видів планшетів є три. Графічний планшет без екрана, графічні планшети з екраном, які називаються графічними дисплеями, та планшетний компʼютер. Нижче будуть наведені дії, які стосуються в першу чергу графічного планшета без екрана.
 

Графічний планшет

Особливість графічного планшета без дисплея в тому, що ви будете малювати на ньому рукою, але при цьому очима дивитись в монітор комп'ютера. Ми всі змалечку звикли до того, що ми дивимось завжди на те, що ми малюємо або пишемо, а з цим планшетом все навпаки. До цього дуже швидко можна звикнути, ми опитали декількох студентів та колег, які звикли до такої роботи за тиждень.

Такий планшет не є автономним, він підключається напряму до комп'ютера (не варто забувати також встановити відповідні драйвера, щоб ПК міг побачити планшет. Драйвера ви можете знайти на офіційних сайтах планшетів, які ви придбали).

Але що ж можна робити завдяки графічному планшету?

Найперша його функція, це, звичайно, малювати ілюстрації. Існує багато різних графічних редакторів, як безкоштовних, так і платних, де ви зможете малювати диджитал-ілюстрації, не використовуючи при цьому олівці, папірці та інше приладдя. Це доволі зручно та сучасно — тим паче, що існує величезна кількість віртуальних пензликів, які з легкістю імітують ту саму акварель, або звичайний олівець. Ви підключаєте планшет до компʼютера й одразу можете створювати нові світи, не забувайте тільки “зберігати створене”! Найпопулярніші програми для малювання це Adobe Photoshop та Krita.

Графічний планшет також активно використовують ретушери для обробки фотографій. Завдяки планшету можна висвітлювати, або притемняти (взагалі великий спектр всього) окремі дуже і дуже маленькі елементи (вії, губи, або навіть малюнок зіниць), які часто важко редагуються мишкою, адже стилус (ручка, яка йде в доповнення, і якою ви якраз таки працюєте) має більшу плавність рухів. Тут найпопулярніша програма теж Adobe Photoshop.

Третє, для чого може підійти графічний планшет, стосується створення персонажів у сферах геймдев (gamedev) та анімація (мультиплікації). Ним користуються character artistʼи — люди, які створюють 3D моделі. Робота з планшетом відбувається на етапі скульптингу (який є одним з підходів 3D-графіки, цей процес схожий до реальної роботи зі скульптурою, наприклад, з глиною, процес в диджиталі дуже подібний до цього). За допомогою того ж самого стилусу художник може контролювати силу натиску на обʼєкт та робити більш дрібні та плавні деталі. Найбільш популярна програма, де це можна робити, називається Zbrush.

Також одне з не дуже розповсюджених функцій, це гра в різні компʼютерні ритм-ігри, в яких набагато зручніше та краще грати саме за допомогою графічного планшета, адже звичайна мишка не має такої пластики та швидкості, як робота зі стилусом. Одна з таких ігор називається “OSU!”, де гравець має з певним інтервалом та швидкістю має попасти в правильні ноти мелодії.

Якщо говорити про ігри, то можна знайти також інші різноманітні ігри, щоб взаємодіяти з планшетом. В грудні 2023-го року на платформі Google вийшов тематичний сет різдвяних ігор, в одній з яких ви мали малювати конкретні зображення, що мав відгадувати штучний інтелект. Від імені автора скажу, що з мишкою виходило дуже погано, але посміятися вийшло на славу.

Також, важливо розуміти як працює графічний планшет.

Рекомендуємо курс по темі

Графічні дисплеї

Графічні дисплеї дуже подібні до звичайних графічних, їх вирізняє тільки сенсорний екран, на який ви можете вивести зображення і редагувати його як на звичайному папері.

Ці планшети в рази дорожчі та більш схильні до ламання, ніж більш дешеві їх версії без дисплея. Працювати може у двох варіантах — ви можете так само під'єднати планшет до комп'ютера чи використовувати окремо, адже в деяких моделях таких планшетів є функція вбудованих програм, які не обовʼязково мати на компʼютері.

Графічний планшет ≠ iPad

Ми вже говорили про різновиди планшетів. Останній третій планшетні компʼютери — стосуються в тому числі й iPad-ів. Вони також можуть бути марки Samsung, Xiaomi, Lenovo та інших.

Такі планшети це мікс компʼютера та графічного планшета, але при цьому він не настільки потужний як компʼютер або як графічний планшет. Чому так?

На такий планшет ви можете встановити деякі програми, які йдуть на компʼютер, але при цьому вони в рази обмеженіші — вони не можуть бути за потужністю такими самими, як і на ПК і не мають багатьох важливих функцій. На такі планшети є свої програми для малювання, але вони також слабші, хоч і в певному сенсі малювати на них зручніше. Хоча для подальшої обробки зображень вам прийдеться експортувати ваші ілюстрації або фото в програми на компʼютер.

Також на планшетах є можливість працювати з вектором — це підвид графіки, який потрібний для роботи з логотипами, іконками, або векторною ілюстрацією.

Для кожної людини кожен з планшетів має свої особливості, переваги відносно роботи, яку вони виконують за допомогою цієї техніки. На планшетах дуже часто роблять скетчі (малюнок для прикладу), для того, щоб швидко презентувати ідею. Хтось створює комікси, мультики, персонажів, книжки, відео і ще величезну купу всього, в чому дуже і дуже сильно допомагає планшет.

Але при цьому ви можете мати собі два планшети, залежно від типу роботи, яка потрібна. Наприклад, дизайнер може ретушувати фото на графічному планшеті, а ілюстрації робити на iPad'i.

Рекомендуємо курс по темі

І останнє — який обрати собі планшет і на що варто звертати увагу

Якщо ви новачок, який тільки починає підбирати собі професійну техніку, то ви можете розгубитись. Дуже багато людей буде радити купляти найпопулярніше, або найдорожче, бо воно дуже розкручене. Але це не обовʼязково. Ми допоможемо з відповіддю на таке питання: графічний планшет як вибрати.

Критерії, над якими ви можете подумати:

  • Який у вас бюджет (є планшети є за 1000 грн, і за 30 000+ грн)
  • Для чого саме вам потрібен планшет
  • Наскільки витривалий планшет вам потрібен (планшети з екранами менш витривалі через особливості дисплеїв, а планшети без екрана слугують довше, адже в них менше крихких деталей, а також вони повільніше “старішають”, можуть слугувати роками, адже суть в них одна — малювати без викрутасів

Який розмір планшета вас влаштує

Розміри планшета також важливий критерій — маленькі коштують менше, але для тих, хто звик малювати на великих форматах буде важко перейти.

Зазвичай розміри планшетів відповідають стандартним розмірам паперу — А6, А5, А4. Але також є величезні дисплейні планшети, у яких розмір перевищує 24 дюйми (вага у них також дуже велика, ці планшети займають пів стола, а також дуже і дуже дорого коштують, ними користуються деякі професійні ілюстратори).

🖼 У кожного планшету є рамка, розмір якої залежить від моделі планшета, на деяких бувають кнопки, які відповідають гарячим клавішам на комп’ютері. Ними користуються не всі, тому можете зарання подумати чи потрібні вам додаткові функції, у вигляді кнопок, тому що якщо ви ними не будете користуватись, є велика ймовірність, що вони вам заважатимуть.

Якщо ви хочете працювати на надійному недорогому планшеті, то починати можна з марки XP-Pen японського виробництва з офіційним дилером та підтримкою в Україні.

Але якщо хочеться, можна спробувати більш наворочену (і дорожчу) марку, яка дуже розповсюджена у світі — Wacom. Це надійна марка, але на думку деяких людей не варта таких великих грошей.
 

У підсумку скажемо, що найважливіше що ви маєте памʼятати — функція графічного планшета це зручне малювання, але ви можете самі обирати для чого ще б ви хотіли його використовувати.

Рекомендуємо курс по темі