Чіназес, бойз енд гьорлз

Чіназес, бойз енд гьорлз

  • 8 серпня
  • читати 15 хв
Пані Марія (баба Маша)
Пані Марія (баба Маша) Instagram-блогер, королева TikTok, SMM-менеджер у Hillel IT School

На зв’язку пані Марія (баба Маша). Ви мене часто запитуєте, як я стала блогером, чи як то модно казати — інфлюенсером, та ще працюю в команді над контентом для SMM в Hillel IT School. Розповідаю.

🧱🛞👩🏻‍💼 ЖИТТЯ ДО БЛОГУ

За роки свого трудового стажу (понад 55 років), які професія я тільки не змінила! Ніколи не сиділа без діла й бралася за всіляку роботу. Що не вміла — вчилася, і робила.

Після школи хотіла стати електриком, але батьки сказали однозначне «ні». Тому я пішла працювати на будівництво. Це була надзвичайно важка фізична робота. Далі працювала в кооперативі продавцем, а з часом стала завідувачем магазину. Так проробила 8 років, після чого мені запропонували перейти у виробничий сільськогосподарський кооператив. Подумала, що це хороший варіант: і зерно дають, і зарплату, і можна щось виписати. Тепло, сидиш собі, маєш кабінет. А в магазині треба щонеділі й на кожне свято їхати на базу, підбирати товар, планувати обсяги, та й важко, бо мороз і холодно.

Наважилася на зміни, і в Сумах вивчилася на бухгалтера, паралельно продовжувала працювати. Більшість часу займала секретарська робота й додатково я займалася нарахуванням зарплат для однієї бригади, усі документи проходили через мої руки.

У 1980 році захотіла бути шофером і мотоциклістом. Склала іспит й отримала права на водіння машини й мотоцикла. Щодня їздила і дуже це любила, а особлио їзду на швидкості. Зараз, звісно, їжджу повільніше, уже не 100 км/г.

Потім вийшла заміж, чоловік працював 30 років у воєнній частині, виховувала двох дітей. Дочки стали обоє медиками.

💻 ЯК ВИЙШЛА В ІНТЕРНЕТИ

Скажу відразу, що ще декілька років тому й не могла уявити, що буду в цих інтернетах. Після виходу на пенсію більше займалася домашнім господарством. Зараз маю тільки маленьке чорне в’єтнамське поросятко, кролі й кури. Більшість часу внуки були зі мною.

Після смерті чоловіка стало самотньо й важко було знайти нові сенси в житті. Тому блог став моїм хобі й допоміг залишатися жвавою, активною і не втрачати оптимізм. Внуки купили мені антену, зробили інтернет, купили планшет і телефон. Навчили користуватися всією цією технікою. Я все записувала, конспектувала, як звикла це робити на роботі.

А внуки таємно мене знімали й викладали в інтернет. То я спочатку й не знала, що я в інтернеті. А потім мені показали й запевнили, що ніхто зі знайомих це не побачить. Я ж переймалася, що скажуть сусіди й односельчани. Мене всі в районі знають, бо в сільській раді працювала. Якби я все знала із самого початку, як влаштовані соціальні мережі, то не наважилася б на таку авантюру.

Почали з’являтися коментарі і я відчула потребу відповідати. Бо ж людина витратила свій час, приділила мені увагу. Спочатку соромилася, що люди бачать мене в домашньому вигляді, часом не прибрану в халаті чи не причесану. Знайомі не звикли мене такою бачити, бо як ходила на роботу, то завжди носила підбори й сукні, була підфарбована, робила зачіску.

Ідеї для відео вигадуємо з внучкою Владою, але беремо все з життя. Мій блог і є про моє життя, без постановки показую свою рутину: навчання, робота, господарство, закупи, поїздки.

Наступним поворотним моментом стало моє знайомство з Hillel IT School. Воно розпочалося з навчання. Влада запропонувала спробувати безкоштовний спринт із SMM, а потім і повноцінний курс. Спочатку майже все було складним і незрозумілим, деякі слова навіть вимовити не могла. Усе терміни іноземні, тому намагалася зрозуміти їх значення по-нашому, а вже потім і запам’ятала англійською.

З часом почала все більше розуміти й знаходити аналогії зі свого досвіду. Здавалося б, моя попередня робота ніяк не пов’язана з діджиталом, але виявилося багато паралелей. Раніше працювала з друкарською машинкою, тому це допомогло освоїти клавіатуру на планшеті й телефоні. Завдяки роботі у сфері торгівлі я навчилася комунікувати з людьми й просувати продукти. Ці навички згодилися для спілкування з читачами і відповідей на коментарі та для співпраці з брендами.

Після успішного проходження курсу айчари Hillel IT Sсhool запропонували мені роботу на неповну зайнятість. Чесно кажучи, було страшно. Одна справа, знімати відео й вести свої соцмережі, а інша — відповідати за маркетингові активності компанії. Та й давно я вже не працювала на традиційній роботі, тому було трохи лячно.

Але й тут Владка мене підтримала й умовила спробувати. І що ви думаєте, мені сподобалось і все вдалося! Зазвичай мене просять відібрати блогерів для співробітництва, придумати сценарій для відео чи промоніторити коментарі в соцмережах.

Буваю і в офісі Hillel у столиці, мені там подобається. Такі активні дівчата, часто робимо з ними брейншторми й щось класне придумуємо. І хлопці нівроку, позитивні, пропонували мені ще й повчити того пітона (Python).

💭 РЕАКЦІЯ НА ХЕЙТ

Всіляке буває: комусь подобається мій контект, а хтось пише, шо то таке не личить старшій жінці знімати й показувати. Спочатку мене засмучувати негативні коментарі, але тепер я знаю, що вони теж допомагають блогу просуватися і не звертаю на це увагу. Та й не можна всім подобатися. У селі буває теж щось скажуть, але я не злюся, то все дрібниці.

Навіть зараз буває ще соромлюся уваги, як поїду у Ромни чи Київ. Але дівчатка молоденькі підбігають і кажуть, що знають мене. Це дуже приємно, але поки не встигла звикнути.

Я вважаю, що у всіх різні характери, реакції, уподобання. Теж іноді такою буваю і важко сприймаю нове, тому й не ображаюсь і всіх поважаю. Можливо, в людини щось негаразд, тому намагаюся все одно побажати міцного здоров’я та удачі.

⚡️ ЗМІНИ В ЖИТТІ

Соцмережі стали важливою частиною мого життя. Бо це не тільки хобі, а й робота. Але й побут, господарство нікуди не поділися. Тому, що не встигаю зробити вдень, то переношу на вечір. Життя в мене вирує до півночі, раніше першої години ночі не лягаю спати. Зате вранці можу доспати до 8 ранку. Зараз маю рекламні інтеграції, співпрацюю з брендами. Люблю знімати відео, отримую задоволенні від процесу.

Але водночас у мене й з’явився час, щоб приділяти собі. Частіше їжджу в місто, роблю процедури краси. Маю змогу поїхати на таксі, а не лише раз на тиждень автобусом. Відео стали стимулом причепуритися, модніше вдягатися.

Люблю шопінг, часто ходжу в Аврору, знаходжу там недорогі класні речі. Завдяки блогу маю додатковий заробіток. Звісно, діти теж допомагають. Але заробіток від блогу став хорошою допомогою до пенсії, що мотивує й надалі розвиватися.

📝 ПОРАДИ ЧИТАЧАМ

Мене надихає сучасна молодь. Такі ви енергійні, відкриті, не боїтеся висловити свою думку й спробувати нове. Бажаю вам йти вперед і залишатися такими ж позитивними, чесними, непідкупними й сміливими.

Рекомендуємо публікацію по темі