Генеральний директор HYS Enterprise Юрій Варчінский: «Ми зібрали команду, якою можна пишатися»

Генеральний директор HYS Enterprise Юрій Варчінский: «Ми зібрали команду, якою можна пишатися»

  • 6 березня, 2019
  • читати 5 хв

Комп'ютерна школа Hillel продовжує серію інтерв'ю з керівниками провідних IT-компаній України. Представляємо вашій увазі розмову з Юрієм Варчінским, генеральним директором HYS Enterprise. Юрій розповів про перспективи IT-галузі і про те, яких джунів і фахівців приймають у команду HYS Enterprise.

— Розкажіть про компанію HYS Enterprise. З якими проектами ви працюєте?

HYS Enterprise — голандська IT-компанія, яка надає послуги з розробки програмного забезпечення для телекомунікацій, фінансових технологій, сфери туризму, енергетики та інших галузей бізнесу.

З наших клієнтів можемо назвати такі компанії, як IBM, Vodafone, T-Mobile, Credit Europe Bank, DirectPay і багато інших від невеликих стартапів до великих ентерпрайз проектів. Ми також є розробником власного програмного продукту, SaaS платформи для управління проектами, Epicflow.

— Як розвивається одеська філія компанії HYS Enterprise, чи заходять в компанію нові проекти, набираються нові співробітники?

У нашій компанії в Одесі два офіси, обидва розташовані в історичному центрі міста. На сьогодні в HYS Enterprise працює близько 200 розробників і відкрито близько 30 вакантних позицій. Розвиваємося стрімко — нові клієнти, нові проекти, намагаємося приділяти час локальним освітнім та соціальним ініціативам. З недавнього часу запустили серію технічних мітапов, підтримуємо цікаві конференції. Корпоративне життя також досить насичене: організовуємо турнір з баскетболу, беремо участь в «ЧГК», регулярно проводимо IT-квізи. Як кажуть в Одесі: «Ми за будь-який кіпіш».

Звичайно, ще багато ідей і планів, які будемо реалізовувати найближчим часом.

— Які фахівці потрібні у вашу компанію. Якими які якості їм мають бути притаманні?

Перш за все нам потрібні розумні хлопці, які хочуть досягти в цьому житті чогось більшого.

Сучасні технології розвиваються дуже швидко. Нам з вами дуже пощастило — ми живе в епоху інновацій. Тому, я вважаю, що на сьогоднішній день прагнення навчатися — принципово важлива якість для IT-фахівця будь-якого рівня. Хлопцям з хорошими софт скілами, які не хочуть стояти на місці і готові вдосконалювати свої знання, завжди раді у HYS. Що стосується напрямків, з якими ми працюємо найбільше — C #, php, Java, QA та інші.

Рано чи пізно при наявності бажання і старанній праці будь-який інтерн стане досвідченим senior-фахівцем

— Чи берете на роботу «джунів»? Чи можна початківцям фахівцям розраховувати на місце у вашій компанії?

Джунів беремо, інтернів теж. Завжди раді молодим, амбітним, спраглим нових знань хлопцям та дівчатам. Інтернатура у HYS Enterprise проходить практично на постійній основі, основні напрямки — C # і QA, але бувають і PHP, JavaScript, Mendix, дизайн.

Рекомендуємо курс по темі

— Як за останні роки змінився рівень претендентів на посади в IT-компаніях? І поряд з цим як змінилися ваші вимоги?

У зв'язку зі стрімким розвитком IT-індустрії, на ринку з'явилося більше фахівців початкового рівня. Звичайно ми розуміємо, що робота з такими хлопцями та дівчатами вимагає більше часу на їх навчання і залучення в робочий процес. Ми до цього готові, адже, в кінці-кінців, рано чи пізно при наявності бажання і старанній праці будь-який інтерн стане досвідченим senior-фахівцем. Зі свого боку HYS Enterprise надає для цього всі умови і підтримку.

З цієї причини і вимоги до таких кандидатів не настільки суворі. Ми не наполягаємо на профільній освіті і наявності досвіду роботи на реальних проектах. Залежно від посади, перевіряємо ті чи інші знання основ теорії, рівень володіння англійською мовою. Для фахівців початкового рівня всі завдання спрямовані більше на те, щоб зрозуміти, як людина мислить і наскільки вона впишеться у команду. Якщо по перерахованим раніше критеріям кандидат нам підходить, ми його беремо.

— Опишіть ідеального працівника IT-сфери.

Ідеальний працівник будь-якої спеціальності — людина, яка любить свою роботу, як банально б це не звучало. Вона відкрита, готова до інновацій, вивчення чогось нового, ладнає з командою і замовником, розуміє свої завдання, їх важливість і несе відповідальність за результат.

— Що ви вважаєте найважливішим у роботі успішної IT-компанії?

Найбільш важливими, я вважаю, людей, точніше — команду. Без перебільшення можу сказати, що ми зібрали команду, якою можна пишатися. І це стосується кожного фахівця.

— Які перспективи, на ваш погляд, у IT-галузі в Україні?

Ні для кого не секрет, що за останні 10 років сфера IT в Україні стала більш популярною і затребуваною. З'явилися нові цікаві напрями, заходи, стартапи.

Якщо раніше підготовку технічних фахівців могли забезпечити лише профільні внз, то тепер є ряд спеціалізованих курсів, більше інтернатур і хлопців та дівчат, які готові ділитися своїм досвідом.

«Увійти в IT» стало своєрідним трендом. Так що якщо цій сфері ніхто не буде «вставляти палки в колеса», то нас чекає світле перспективне майбутнє.