Привіт, Junior 35 +

Привіт, Junior 35 +

  • 19 червня, 2019
Юлія Тарасова
Юлія Тарасова Випускниця Комп'ютерної школи Hillel

Ознаки покоління 35+

У світі, який змінився до невпізнання за останні 20 років, професійний пошук себе в зрілому віці стає все більш актуальним явищем. Нинішнє покоління 35+ особливо унікально у багатьох сенсах:

  • Це покоління, яке виросло без інтернету, мобільних телефонів і планшетів.
  • Це люди, які вчилися в інститутах по книжкам і писали дипломні роботи в бібліотеках.
  • Це професіонали, які змінювалися паралельно зі становленням нових технологій і отримували свій досвід у різних сферах діяльності.

Чому ж зараз їх, найчастіше успішних і міцно стоячих на ногах, так вабить сфера IT?

Як виглядає сфера IT для дорослих джунів?

Зміну поглядів на життя у 21 столітті можна прирівняти до еволюції телефону — від дискового проводового апарату до смартфона з безліччю функцій. Сучасний світ відкритий для кожного з його можливістю працювати в будь-якій точці як очно, так і віддалено, наприклад, пройшовши комп'ютерні курси для віддаленої роботи. Ми живемо в світі біометричних паспортів і лоукостів. Люди все більше подорожують і відкривають для себе нові горизонти. Саморозвиток стало невід'ємною частиною життя для всіх, хто хоче і прагне щось для себе змінити.

І саме у віці після 35 років нарешті з'являється можливість зробити паузу, переосмислити своє життя, зважити «за і проти» і згадати про свої мрії, наприклад, прийти у програмування. Більшість людей у цей період життя відчувають незадоволеність. Хтось втомився працювати в офісі і вважав за краще б віддалену роботу, хтось хотів би змінити місце проживання, а хтось просто хотів би розвиватися в ногу з часом.

Сфера IT дає незаперечні переваги, починаючи від можливості бути частиною самої динамічно розвиненої з гідною оплатою праці та широким вибором професій — від розробника до менеджера, закінчуючи можливістю працювати як віддалено, так і в сучасно обладнаному офісі. Так з'являються потенційні «джуни 35+».

Рекомендуємо курс по темі

Сфера IT дає незаперечні переваги

Який ринок для вікових програмістів в Україні

Чи готовий IT-світ до таких змін в Україні? І так, і ні. Переваги нових фахівців такого віку очевидні — досвід роботи в інших сферах дає конкурентні soft skills. Люди, які усвідомлено роблять свій вибір на користь IT, вивчають іноземні мови, навички програмістів, аналізують свої сильні і слабкі сторони, шукають свою нішу відповідно до здібностей, заново здобувають освіту. Вони готові працювати і вчитися більше інших, розуміючи умови конкуренції на IT-ринку, щоб стати програмістами.

Але стереотипи українського ринку праці часто стають головною перешкодою становлення таких фахівців. Незважаючи на те, що в усьому світі поняття «no age» давно стало негласним правилом і зміна професії в зрілому віці — це не більше ніж частина життя, на українському ринку Junior 35+ зіткнеться з чималими труднощами, перш ніж отримає заповітну першу роботу.

Рекомендуємо курс по темі

Чи є кар'єрне майбутнє у програмістів за 30

Але чи варто відмовлятися від мрії? Звичайно ж, ні! Час змінює обставини. На даний момент зовнішні чинники змінюються швидше, ніж стереотипи HR в IT-компаніях, і це очевидно. Але на щастя, фахівців, які вже отримали нові навички, перевчилися на програмістів і готові йти вперед, не зупинити. Вони будуть стукати у різні компанії, працювати як фрілансери або trainee для 6-12 місячного досвіду роботи. Вони будуть дивувати результатами і стануть прикладом для нового покоління амбітних студентів. Настав час змін. Так що: «Привіт, Junior 35 +»!

Рекомендуємо публікацію по темі