Як я став Java-розробником

Як я став Java-розробником

  • 28 березня, 2018
Роман Андріянов
Роман Андріянов Java Team Lead у Intellias

Наш Преподаватель Роман Андриянов поделился своей историей о том, как он попал в сферу IT и сумел стать успешным Java-разработчиком. Его успех может повторить любой желающий. Главное — верить в свои силы и упорно трудиться.

Сделай шаг и пройдешь милю.

Так склалося, що свою першу освіту я отримав у сфері бухгалтерії та аудиту. У 2010 році я почав працювати в компанії ControlPay як інвойс-аудитор - професія, власне, зовсім не пов’язана ані з аудитом, ані з IT. Основний продукт цієї компанії було розроблено місцевою IT-компанією та написано на Java. У майбутньому це відіграло важливу роль у моєму житті.

У 2011 році я вирішив розпочати навчання програмуванню самостійно, на той момент я вже працював як Implementation Specialist — це щось між Business Analyst та Project Manager в одній особі. Мої зусилля не призвели до особливого успіху, тому в 2012 році я почав ходити на курси. Все мені давалося вкрай складно та зі скрипом. Після трьох разів відвідування одного й того самого курсу до мене почало доходити, та, принесши у жертву свою тритижневу відпустку, я отримав змогу попрацювати в IT-відділі. Завдяки цьому за три тижні я написав свій перший кусок працюючого кода.

Побачивши мої зусилля, в 2013 році керівництво компанії запропонувало мені почати роботу в якості Junior Java Developer, і це було тяжко та жахливо. Кожного дня я отримував прочухана від свого тім ліда, але завдяки цьому я почав досягати позитивні результати. Також мій викладач на курсах вирішив відкрити власні курси та запропонував мені вести міні-курс для початківців у програмуванні. Так наприкінці 2013 року я почав викладати.

Невдовзі я зрозумів, що на своєму місці я вже не зможу рости та вирішив шукати роботу. Я влаштувався до Укрсиббанку як Middle Java Developer, де навчився дійсно багато чому, а саме: що означає старий добрий Enterprise, написаний на Java EE. Наприкінці того ж року я почав викладати курс Java Elementary в Комп’ютерній школі Hillel.

Потроху я розвивався та вирішив у квітні 2015 року піти на нове місце роботи до компанії Rokitt Technologies з головним офісом у США та офісом розробки у Києві. Там моя посада називалася Strong Middle Java Developer. Rokitt Technologies була продуктивною компанією з амбітними планами, вони бажали вивести на ринок 6 нових продуктів. Можу сказати про Rokitt, що це було найскладніше місце моєї роботи: як в плані керівництва, так і стека технологій. Доводилося працювати по 12 годин та більше, для мене все було новим, що змушувало сильніше підтягувати англійську та вивчати нові технології. І в цьому ж році почав вести курси Java Core и Java Enterprise у школі WebCamp.

Нажаль, Rokitt Technologies змогли випустити на ринок лише один продукт та через це були змушені на почтаку 2016 року скоротити 80% всього колектива, і я був в числі скорочених. Але в цьому був свій плюс: мені запропонували посаду Senior Java Developer в компанії Ciklum. Тут я отримав можливість попрацювати 3,5 місяці у Берлині та бути учасником великої команди з 20 людей. Після цього проекту був ще один, де я вже був єдиним backend-розробником, виконуючи задачі devops, frontend та фіксив багі на Android. В цьому ж році я знову повернувся у Школу Hillel та почав викладати курс Java Elementary и Java Enterprise. Також в цьому році я вступив до КПІ на спеціальність «Інженерія програмного забезпечення IT».

Проект закінчився в середині 2017 року, та я пішов з Ciklum до Epam на посаду Team Leader. У мене в команді було 3 програміста, QA automation й QA manual. Працювали ми над декількома мікросервісами для великої сеті магазинів з офісом у Лондоні. В тому ж році я перестав вести курс Java Elementary та зосередився на Java Enterprise. Також 2017 року мене винайняла компанія Ciklum для того, щоб я проводив курси підвищення кваліфікації для програмістів. До того ж наприкінці 2017 року я з відзнакою закінчив КПІ та отримав диплом за спеціалізацією Software Engineering.

Не зважаючи на хороший колектив та інші позитивні моменти, проект в Epam виявився для мене не дуже цікавим. Та після 7 місяців роботи я змінив місце роботи. З лютого 2018 року я почав свою кар’єру в якості Lead Java Developer у компанії Intellias. У вільний від роботи час я продовжую викладати в Комп’ютерній школі Hillel курс Java Enterprise, а також багато вчитися, не зупиняючись на досягнутому результаті.