Як почати працювати на фрілансі: 5 етапів на шляху до реалізації проектів з тестування

Як почати працювати на фрілансі: 5 етапів на шляху до реалізації проектів з тестування

  • 7 листопада, 2023
  • читати 10 хв
Віктор Звєрєв
Віктор Звєрєв QA Engineer у Haymarket, Випускник Комп'ютерної школи Hillel

Часто перед випускниками комп'ютерних курсів в загальному і випускниками-тестувальниками зокрема постає питання: що робити після закінчення курсу? Схожим питанням задаються люди, які хочуть потрапити у IT, — чи зможуть вони потім влаштуватися на роботу.

Фріланс тестування

Розповім свою історію. Курс QA Manual я закінчив у січні 2015 року. Що робити далі, не знав, так як сфера IT, як і будь-яка інша, вимагають від людини наявності досвіду, якого не отримаєш, ще не влаштувавшись на роботу. Замкнене коло! На той момент я обіймав посаду бухгалтера в IT-компанії Ciklum. Друг, який працював тестувальником, порадив спробувати сервіс utest.com — сайт для тестувальників ПЗ. Він же допоміг мені там зареєструватися. Перед тим, як почати працювати на фрілансі подібним чином, ви повинні пройти кілька етапів.

Рекомендуємо курс по темі

1. Реєстрація

При реєстрації потрібно вказувати, що ви вмієте, скільки часу і в якій компанії працювали / працюєте. Як стати тестувальником і підвищити шанси на отримання оплачуваної роботи? Я перебільшив свій досвід. Ще один важливий аспект — кількість девайсів, на яких ви збираєтеся тестувати: від лептопів і смартфонів до смарт-телевізорів і плейстейшенів (чим більше, тим краще).

2. Пісочниця

Далі чекайте так звану «пісочницю», після якої вам буде привласнений рейтинг. Якщо не пройдете її — на роботу годі й сподіватися. «Пісочницю» пройти не складно: потрібно знайти два бага і пройти один тест-кейс на сайті NBA.com. Найпоширеніша помилка новачків в тому, що вони знаходять більше багів, ніж написано в інструкції — не можуть дотримуватися вимог, а це те, що повинен знати професійний тестувальник. Наступним етапом буде тест на знання uTest Policy / uTest Platform (ці документи знаходяться на сайті).

3. Оплачуваний проект

Після правильного проходження цих кроків чекайте запрошення на оплачуваний проект. Інформація про нього приходить на пошту, після чого потрібно ознайомитися з ним на сайті. Коли приходить робота, вона потрапляє в розділ INVITED. Там можна переглянути, про що проект, які пристрої включені в QA тестування, а також розцінки на баги.

​Опис проекту

4. Вивченная проекту

Якщо цей проект підходить, то потрібно натиснути кнопку Accept. Після прийняття проекту потрібно його вивчити для того, щоб створені баги не було відхилено. Для цього потрібно уважно прочитати IN SCOPE і OUT OF SCOPE.

Розділ OUT OF SCOPE

У IN SCOPE описані рамки тестування: які розділи меню можна тестувати і як тестувати. OUT OF SCOPE описує, що не потрібно тестувати, і т. д. Чому це варто вивчити уважно? Тому що якщо зарепортіть баг, який буде в OUT OF SCOPE, то ми отримаємо відхилення бага, тобто Reject. Ця відмітка впливає на рейтинг. Якщо він піде вниз, відповідно, роботи буде приходити менше. У аттачменті дивимося лінк на сайт для тестування або посилання для скачування білда.

​Відмітка Reject у списку проектів
​Рейтинг користувача
​Посилання для скачування білда

Проекти дуже різні: є дослідні, функціональні, регресивні з тест-кейсами. Що робить тестувальник спочатку? Спостерігає за тим, як знаходять і описують баги інші тестувальники. Оскільки увесь опис проектів і вимоги по створенню багів англійською мовою, це також добре для вашої мовної практики.

5. Сплата

Виводити гроші можна через PayPal і Payoneer. Я використовую другий сервіс. Протягом 15-20 днів після реєстрації в Україні надсилають картку, за допомогою якої можна оплачувати покупки у магазині і знімати готівку в банкоматах (але краще розраховуватися в магазині — комісія менше). Оплата за обслуговування рахунку становить $ 29,95 на рік,сплачувати відразу не потрібно, гроші знімаються з рахунку, коли на ньому достатньо коштів. Ще один маленький бонус: можна отримати повернення по $ 25 за приведеного друга (винагороду отримають обидві сторони, так що якщо буде цікаво, звертайтеся :).

Порада досвідченого фрілансера

Якщо ви виявили бажання взяти участь у проекті з фріланс тестування, беріться за нього відразу, як тільки побачили запрошення. Тоді у вас буде більше шансів знайти баги першими. У моїй практиці були проекти, в яких я заробляв 50-60 доларів за трохи менше, ніж 8 годин тестування. За місяць виходило в середньому 100 доларів, максимальний заробіток склав трохи більше 200 доларів, але це за умови роботи вечорами після основної роботи. Якось був проект, в якому потрібно було «виловити», в якому моменті з'являється банер нецензурного змісту, який оцінювали у $ 500 (його, до речі, так і не змогли знайти). Брав участь у тестуванні додатків таких корпорацій як Skyscanner, Vevo, Deezer, Tidal. Також був два рази кращим тестувальником проекту — це дає впевненість у собі, а також + 5% від заробленого.

Мінуси тестування на фрілансі

Проекти для тестування приходять спонтанно і частіше пізно вночі, коли в США вечір. І прокинувшись вранці, можна знайти в електронному ящику два листи: в одному буде запрошення на проект, а в другому буде сказано, що учасники більше не приймаються, так як на проект вже взяли достатню кількість тестувальників ПЗ.

Через трохи менше року роботи фріланс тестувальником я знайшов свою першу роботу тестувальником ПЗ на фул тайм. Сподіваюся, ця стаття допоможе отримати необхідний досвід для подальшої кар'єри.