Як персональний комп'ютер змінився за свою історію

Як персональний комп'ютер змінився за свою історію

  • 17 червня, 2020
  • читати 7 хв
Ася Гедрович
Ася Гедрович

Сьогодні складно уявити повсякденність без використання персональних комп'ютерів, ноутбуків і смартфонів. Тому цікаво подивитися, якими були і як змінювалися персональні комп'ютери за свою історію. Як від машин для обчислень і програмування простих завдань ПК еволюціонував до користувацького інтерфейсу, ігр та сучасного спектра можливостей.

Персональний комп'ютер (ПК) — це багатоцільовий комп'ютер, розмір, можливості та ціна якого роблять його придатним для індивідуального використання. Персональні комп'ютери призначені для експлуатації безпосередньо кінцевим користувачем, а не комп'ютерним експертом або технічним фахівцем.

У цій статті розглянемо, як мінявся персональний комп'ютер без урахування портативних моделей і ноутбуків.

Kenbak-1

Один з перших персональних комп'ютерів, Kenbak-1 рекламується в журналі Scientific American. Розроблений Джоном В. Бланкенбейкером з використанням стандартних середніх і невеликих інтегральних схем, Kenbak-1 покладався на перемикачі для входу і джерела світла для виведення зі своєї 256-байтовой пам'яті. У 1973 році після продажу всього 40 машин корпорація Kenbak закрила свої двері.

Вартість на момент виходу: 750 доларів.

Kenbak-1

SCAMP

Під керівництвом інженера Пола Фрідла в лабораторіях IBM в Лос-Гатос і Пало-Альто, штат Каліфорнія, був розроблений прототип персонального комп'ютера Special Computer APL Machine Portable (SCAMP). Перший персональний комп'ютер IBM, система була розроблена для запуску мови програмування APL в компактному корпусі, схожому на портфель, який включав клавіатуру, ЕПТ-дисплей і сховище на касеті. Фрідл використовував прототип SCAMP для отримання схвалення в IBM для просування і розробки сімейства комп'ютерів IBM 5100, включаючи найуспішніший, 5150, також відомий як IBM Personal Computer (PC), представлений в 1981 році. Від концепції до готової системи, SCAMP треба було всього шість місяців.

Special Computer APL Machine Portable (SCAMP)

Wang 2200

Wang був успішним виробником калькуляторів, а потім успішною компанією з обробки текстів. Wang 2200 1973 року також ще робить її успішною комп'ютерною компанією. Wang продавали 2200 в основному через посередників з доданою вартістю, які додали спеціальне програмне забезпечення для вирішення конкретних завдань клієнтів. 2200 використовував вбудовану ЕПТ, касету для зберігання і працював на мові програмування BASIC. Ера ПК поклала кінець успіху Wang, і він оголосив про банкрутство в 1992 році.

Wang 2200

Scelbi

Перший рекламований американський комп'ютер на основі мікропроцесора (Intel 8008), Scelbi, має 4 КБ вбудованої пам'яті і інтерфейс для касет, а також інтерфейси Teletype і осцилографа. Scelbi призначався для 8H, доступний як у формі набору, так і повністю зібраний, для наукових, електронних і біологічних додатків. У 1975 році компанія Scelbi представила версію 8B з 16 КБ пам'яті для бізнесу. Компанія продала близько 200 машин.

Scelbi

Alto

Alto — це революційний комп'ютер, який має великий вплив на комп'ютерну індустрію. Він був заснований на графічному інтерфейсі з використанням вікон, значків і миші і працював разом з іншими Altos по локальній мережі. Він також може обмінюватися файлами і роздруковувати документи на вдосконаленому лазерному принтері Xerox. Додатки також були дуже інноваційними: наприклад, текстовий процесор WYSISYG, відомий як «Bravo», програма малювання, графічний редактор і електронна пошта. Натхнення Apple для комп'ютерів Lisa і Macintosh прийшло від Xerox Alto.

Alto

Altair 8800

У своєму січневому випуску журнал для любителів популярної електроніки публікує огляд нового комп'ютерного набору — Altair 8800. Протягом декількох тижнів після його появи клієнти завалили його виробника MITS замовленнями. Білл Гейтс і Пол Аллен ліцензували свого перекладача мови програмування BASIC для MITS в якості основного мови для Altair. Співзасновник MITS Ед Робертс винайшов Altair 8800 і придумав термін «персональний комп'ютер».

Машина оснащена 256 байтами пам'яті (з можливістю розширення до 64 КБ) і відкритою структурою шини з 100 ліній, яка перетворилася в стандарт «S-100», який широко використовується для любителів і персональних комп'ютерів цієї епохи.

Вартість на момент виходу: 297 доларів або 395 доларів з футляром.

Altair 8800

Apple-II

Apple-II продається в комплекті з основною логічної платою, переключаючим джерелом харчування, клавіатурою, корпусом, керівництвом користувача, ігровими маніпуляторами і касетою з грою Breakout. Він набуває популярності далеко за межами спільноти любителів, яке до тих пір становило співтовариство користувачів Apple. При підключенні до кольорового телевізора Apple II відтворювала чудову кольорову графіку для свого часу. Мільйони Apple II були продані в період з 1977 по 1993 рік, що зробило його однією з найбільш довгоживучих ліній персональних комп'ютерів. Apple віддала в школи тисячі Apple II, надавши новому поколінню перший доступ до персональних комп'ютерів.

TRS-80

У перший місяць після випуску перший настільний комп'ютер Tandy Radio Shack — TRS-80 — продає 10 000 одиниць. Включав мікропроцесор Z80, відеодисплей, 4 КБ пам'яті, вбудований інтерпретатор мови програмування BASIC, касетне сховище і прості для розуміння керівництва, які не вимагали жодних попередніх знань з боку користувача. TRS-80 виявився популярним в школах, а також для домашнього використання.

Вартість на момент виходу: 599,95 доларів.

Tandy Radio Shack - TRS-80

Commodore PET

Commodore PET — перший комп'ютер, в комплект поставки якого входили клавіатура, монітор, накопичувач на магнітній стрічці.

PET був популярний в школах і для використання в якості домашнього комп'ютера. У ньому використовувався процесор MOS Technologies 6502, що працює на частоті 1 МГц. Після успіху PET компанія Commodore залишалася основним гравцем на ринку персональних комп'ютерів у 1990-х роках.

Commodore PET

Atari

Незабаром після поставки ігрової консолі Atari VCS компанія Atari розробила два мікрокомп'ютера з ігровими можливостями: модель 400 і модель 800. Модель 400 служила в основному ігровою консоллю, а модель 800 була скоріше домашнім комп'ютером. Обидва зіткнулися з сильною конкуренцією з боку комп'ютерів Apple II, Commodore PET і TRS-80. 8-бітові комп'ютери Atari були впливові в мистецтві, особливо в новій культурі DemoScene 1980-х і 90-х років.

Atari

Sinclair ZX80

Sinclair ZX80 — дуже маленький домашній комп'ютер доступний у Великобританії. Всередині був мікропроцесор Z80 і вбудований інтерпретатор мови BASIC. Висновок був відображений на екрані домашнього телевізора користувача за допомогою адаптера. Близько 50 000 були продані у Великобританії, в першу чергу, для любителів.

Вартість на момент виходу: у вигляді комплекту за 79 фунтів або попередньо зібраного за 99 фунтів.

Sinclair ZX80

IBM Model 5150

Впізнаваність бренду IBM, поряд з масштабною рекламною кампанією, стимулює швидке зростання ринку персональних комп'ютерів з появою власного персонального комп'ютера (ПК). Перший ПК IBM, формально відомий як IBM Model 5150, був заснований на процесорі Intel 8088 з частотою 4,77 МГц і використовував операційну систему Microsoft MS-DOS. IBM PC революціонізував бізнес-обчислення, ставши першим ПК, який отримав широке поширення в промисловості. IBM PC був широко скопійований ( «клонований») і привів до створення великої «екосистеми» програмного забезпечення, периферійних пристроїв та інших товарів для використання з платформою.

IBM Model 5150

C64

C64, як відомо, оснащений 64 КБ оперативної пам'яті і володіє вражаючою графікою. Тисячі найменувань програмного забезпечення були випущені протягом терміну служби C64, і до моменту його припинення в 1993 році було продано більше 22 мільйонів одиниць. Він визнаний Книгою рекордів Гіннеса 2006 року як найбільш продаваний комп'ютер всіх часів.

Вартість на момент виходу: 595 доларів.

C64

Apple Lisa

Apple Lisa — перший комерційний персональний комп'ютер з графічним інтерфейсом користувача (GUI). Це стало важливою віхою в обчисленнях, оскільки Microsoft Windows і Apple Macintosh незабаром взяли графічний інтерфейс в якості свого призначеного для користувача інтерфейсу, що зробило його новою парадигмою для персональних комп'ютерів. Lisa працювала на процесорі Motorola 68000 і оснащувалася 1 МБ оперативної пам'яті, 12-дюймовим чорно-білим монітором, двома 5,25-дюймовими дисками гнучких дисків і жорстким диском «Profile» об'ємом 5 МБ. Сама Ліза, і особливо її GUI, були натхненні більш ранньої роботою в дослідницькому центрі Xerox Palo Alto.

Apple Lisa

Macintosh

Apple представляє Macintosh з телевізійною рекламою під час Суперкубка 1984 року. Реклама грає на темі тоталітаризму в романі Джорджа Оруела «1984». У рекламі говорилося про руйнування «Великого брата» — завуальоване посилання на IBM — через силу персональних комп'ютерів, знайдених в Macintosh. Macintosh був першим успішним комп'ютером, керованим мишею, з графічним інтерфейсом користувача і заснованим на процесорі Motorola 68000. Додатки, що входять до складу пакета, включали MacPaint, який використовувала миша, і MacWrite, який демонстрував обробку тексту WYSIWYG («Що бачиш, те й отримуєш»).

Вартість на момент виходу: 2500 доларів.

Apple Macintosh

Amiga 1000

Amiga 1000 від Commodore оголошена великою подією в нью-йоркському Лінкольн-центрі за участю таких знаменитостей, як Енді Уорхол і Деббі Харрі з музичного гурту Blondie. Amiga володіє аудіо та відео можливостями, переважаючими можливості більшості інших персональних комп'ютерів. Усередині корпусу Amiga вигравірувані підписи дизайнерів Amiga, в тому числі Джея Майнера, а також відбиток лапи його собаки Мітча.

Вартість на момент виходу: 1295 доларів (без монітора).

Amiga 1000

Deskpro 386

Compaq перевершує IBM на ринку, коли анонсує Deskpro 386, перший на ринку комп'ютер, що використовує новий чіп Intel 80386, 32-розрядний мікропроцесор с 275 000 транзисторів на кожному чіпі. При швидкості 4 мільйони операцій в секунду і 4 кілобайтах пам'яті комп'ютери 80386 володіли такою ж швидкістю і потужністю, що і старі мейнфрейми і мінікомп'ютери.

Чіп 386 приніс з собою 32-бітну архітектуру, що є значним поліпшенням у порівнянні з 16-бітною архітектурою попередніх мікропроцесорів. У нього було два режими роботи, один з яких відображав сегментовану пам'ять старих чіпів x86, забезпечуючи повну зворотну сумісність, а інший — в повній мірі використав більш просунуту технологію. Новий чіп зробив графічні операційні середовища для IBM PC і PC-сумісних комп'ютерів практичними. Архітектура, яка дозволила Windows і IBM OS / 2, залишилася в наступних чіпах.

Deskpro 386

NeXT

Стів Джобс, вигнаний з Apple в 1985 році, засновує нову компанію — NeXT. Створений ним комп'ютер, повністю чорний куб, був важливим нововведенням. У NeXT було три мікропроцесора Motorola і 8 МБ оперативної пам'яті. Деякі з його інших нововведень — це включення магнитооптического (МО) дисковода, процесора цифрових сигналів і середовища програмування NeXTSTEP (пізніше випущеної як OPENSTEP). Ця об'єктно-орієнтована багатозадачна операційна система була новаторською в сприянні швидкій розробці програмних додатків. OPENSTEP використовувався в якості однієї з основ нової операційної системи Mac OS незабаром після придбання Apple в 1996 році NeXT.

Вартість на момент виходу 6500 доларів.

NeXT

Pentium

Pentium — п'яте покоління лінійки мікропроцесорів x86 від Intel, основа для IBM PC і його клонів. Pentium представив кілька удосконалень, завдяки яким програми працювали швидше, наприклад, можливість виконувати декілька інструкцій одночасно і підтримка графіки і музики.

Pentium

Bondi Blue iMac

Apple стає справжньою сенсацією зі своїм Bondi Blue iMac. Покупці отримали машину з процесором G3 з тактовою частотою 233 МГц, жорстким диском на 4 ГБ, оперативною пам'яттю на 32 МБ, дисководом для компакт-дисків і 15-дюймовим монітором. Машина була відзначена простотою використання і включала «керівництво», в якому містилося лише кілька картинок і менше 20 слів. Будучи першим новим продуктом Apple під керівництвом Стіва Джобса, якій повернувся, багато хто вважає це найзначнішим кроком у поверненні Apple після майже банкрутства в середині 1990-х років.

Вартість на момент виходу: 1300 доларів.

Bondi Blue iMac

Apple G5

Apple G5 з унікальним корпусом з анодованого алюмінію, названим першим справжнім 64-розрядних персональним комп'ютером, є найпотужнішим Macintosh. Незважаючи на те, що G5 була більше, ніж попередні G4, простір для розширення було порівняно обмеженим. Virginia Tech використовувала понад тисячу PowerMac G5 для створення кластерного суперкомп'ютера System X, який отримав 3-е місце в листопаді того ж року на ТОП500 найшвидших комп'ютерів у світі.

Apple G5

Raspberry Pi

Створений у Великобританії Фондом Raspberry Pi, цей комп'ютер розміром з кредитну карту відрізняється простотою використання і простотою, що робить його дуже популярним серед студентів і любителів. У жовтні 2013 року було відправлено мільйонний Raspberry Pi. Pi важив всього 45 грам.

Вартість на момент виходу: 25-35 доларів США.

Raspberry Pi