Перший крок до розробки

Перший крок до розробки

  • 19 липня, 2016

Яку середу розробки вибрати

Починати завжди непросто. Особливо коли це щось досі невідоме, незрозуміле, майже чарівне! Це можна віднести до багатьох справ, і програмування — не виняток.

Уявіть собі, що вас просять створити щось, а ви не знаєте як. Це викликає спектр найрізноманітніших негативних відчуттів — від страху перед невідомістю до важкого почуття нездійснених справ. І ви, зрозуміло, не хочете відчувати подібне. Ви хочете долати негатив, прагнете до того, щоб робота була виконана, на душі було легко, а навколишні дивувалися вашим талантам.

Давайте відразу перейдемо до конкретики. І не просто так, а тому, що чітке розуміння проблем і завдань відразу ж ці завдання і проблеми спрощує.

І ось перед вами стоїть величезне (я знаю, про що говорю, адже я сам колись починав і сам продовжую вивчати нові речі щодня) завдання — навчитися програмувати. І навчитися робити це добре.

Причини можуть бути самі різні: необхідність знайти нову роботу, приємне хобі, тяга до творчої складової цього процесу. Але незалежно від завдань процес їх вирішення загальний.

В першу чергу, вам слід визначитися з інструментом. Це залежить від декількох факторів.

Перший з них, об'єктивний, говорить про сферу застосування ваших талантів і навичок.

Наприклад, якщо ви хочете робити ігри для мобільних телефонів, слід вивчати мову Java для Android-пристроїв і / або Objective C / Swift для Apple-пристроїв. Для створення веб-додатків список варіантів буде зовсім іншим, до того ж досить значним, і вам треба вибрати один або кілька пунктів звідси: C # (.NET), PHP, Ruby, Python, Golang, Java, JS і ще кілька мов. І так для кожної області застосування.

Рекомендуємо курс по темі

Другий фактор — більш суб'єктивний і більше враховує ваші власні переваги. Наприклад, якщо ви тільки починаєте свій шлях у світі веб-розробки, то PHP, Python або Ruby будуть великою підмогою і більш зручними інструментами, ніж, скажімо, C #. Будуть вони краще з дуже простої причини: вони не накладають таких суворих обмежень на програміста. Початківцю-розробнику ця простота допоможе значно прискорити процес освіти і створення нових, своїх інструментів.

З вибору свого інструменту, правда, випливає деяка складність: вам необхідно вибрати щось, щоб взагалі розпочати. Тут найкраща порада — запитати когось, хто знає. Це може бути один програміст, колега, який захоплюється створенням сайтів, або людина зі спеціалізованого ресурсу. Не бійтеся спробувати: адже тільки написавши кілька нехай найпростіших, але своїх програм, ви зможете точно для себе визначити, чи ваша це мова програмування і чи ваш інструмент.

Після вибору області застосування і мови вам потрібно визначитися з метою. Тут важливо зрозуміти, до чого саме ви прагнете: змінити поле діяльності, цікаво проводити час або просто вгамувати цікавість. Залежно від мети і шляхи будуть різні.

Рекомендуємо курс по темі

Візьмемо самий складний шлях: ви вирішили повністю змінити рід діяльності і захотіли стати програмістом. І ось ви визначилися з тим, що саме хочете робити (наприклад, створювати складні системи і додатки в інтернеті), і визначилися з назвою мови, яку хочете вивчити (наприклад, Ruby). Що далі?

Ставити собі завдання! Тут починається самий творчий і разом з тим самий складний і тривалий етап навчання. Тут будь-які засоби хороші: сайти, задачники, друзі, які можуть попросити щось зробити (або ви можете попросити їх щось поставити вам), знайомий програміст, який буде направляти вашу енергію у корисне русло.

Після отримання першого завдання ви повинні почати його робити. Це вкрай захоплюючий процес! Спочатку кожне ваше рішення, особливо вдале, окрилює вас, а невдачі спонукають йти далі. Але навіть якщо труднощів більше, ніж ви очікували, — не впадайте у відчай. Все можна перебороти. Знаходьте готові рішення, не соромтеся підглянути реалізацію чогось з користю для себе. Читайте книги для розробників. Не бійтеся і у самих розробників питати (зазвичай вони доброзичливі і готові допомогти енергійному новачкові) і продовжуйте роботу.

Що ще можна додати? Крім побажання набратися терпіння, додати толком нічого. Терпіння вам стане в нагоді. Коли я ще не працював розробником і робив один студентський проект, замовник запитав, як мені вдається так здорово і швидко писати (до слова, програмував я тоді досить погано і розумів це, тому що знав: можна набагато краще і якісніше). Я відповідав досить довго, але якщо залишити лише суть, то вийде наступне: «Я довго працював, створюючи різного роду "домашні" проекти. Були часи, коли доводилося програмувати по дванадцять годин на день». По обличчю питаючого я зрозумів, що він очікував чогось легшого і чарівного.

Поради для програмістів-початківців

Щоб ви не загубилися в настільки складному процесі, як навчання програмуванню, хочу підсумувати все раніше сказане і дати кілька порад:

  1. Визначтеся з тим, що ви хочете робити. Це знання, як маяк, буде вказувати вам напрямок вашого розвитку в тому випадку, якщо ви заплутаєтеся в купі термінів, бібліотек і підходів.
  2. Виберіть собі інструмент за смаком. Дуже, здавалося б, проста порада, але вона значно спростить вам життя. Я стверджую це як людина, яка дуже рада, що одного разу познайомилася з такою мовою програмування, як Ruby (при цьому це тільки мій вибір — кожна мова хороша для своєї справи). Спробуйте і експериментуйте!
  3. Поставте перед собою завдання і вирішіть його. Чим більш непідйомним воно здасться вам на початку шляху, тим більшою буде радість від його виконання.
  4. Не бійтеся стикатися з невідомим, знаходьте нове. Підвищуйте планку і вимоги до себе. Сьогодні ви можете створити просто додаток до завдань для себе, через тиждень — свій блог, а через рік — складну обчислювальну систему!
  5. Наберіться терпіння. Пам'ятайте: ніхто не народжується великим програмістом. А тому, якщо щось з попереднього пункту викликає складнощі, спробуйте інші шляхи, терпляче і допитливо вивчайте проблему, тут і там намацуйте рішення.
  6. Не бійтеся змінити завдання, якщо воно виявилося по-справжньому нездійсненним. Змініть його так, щоб рішення виявилося на поверхні. Найчастіше це вказує лише на те, що ви знайшли краще рішення, ніж було.
  7. Не бійтеся питати. Неважливо, у кого і де: на роботі, у іншого, в інтернеті або на конференції. Спільнота розробників дуже дружелюбна і допомагає новачкам, вона ж допоможе вам і визначити свій рівень.
  8. Випробовуйте себе! Не соромтеся (повторю раду номер три) братися за складну задачу, навіть таку, яку, як вам здається, вирішити неможливо. Ви будете пишатися собою: адже ви зуміли знайти вдале рішення або, принаймні, набралися сміливості і зробили спробу. І те й інше гідно похвали. І ще порада: беріть участь у різного роду конкурсах, вони — чудова нагода перевірити себе.

Після цих слів мені залишається лише одне: побажати вам удачі. Так, програмування — це мистецтво, і воно вимагає серйозної роботи над собою, щоб розвинути необхідні навички, але невелика дещиця удачі ніколи не буде зайвою: вона підсолодить ваші успіхи і полегшить труднощі.

А тому - удачі!