Для чого IT-рекрутеру технічні скіли

Для чого IT-рекрутеру технічні скіли

  • 9 жовтня, 2018
  • читати 3 хв
Ася Гедрович
Ася Гедрович

IT-сфера розвивається швидкими темпами та росте її потреба у спеціалістах для зростаючих компаній та стартапів. Тому багатьом агенціям потрібні рекрутери з технічними скілами. Розглянемо далі, які можливості технічні скіли надають IT-рекрутеру.

IT-рекрутинг сьогодні - це відокремлена від HR спеціальність з відособленою зоною компетенцій та підходів до підбору персоналу. IT-рекрутери розробили профільні інструменти, орієнтовані на особливості IT-сфери.

Аналіз ринку потребує знання різноманітних джерел для пошуку кандидатів, конкурентів, відстеження потенційних “компаній-донорів” із суміжним профілем технологій та предметною областю. Щоб розбиратися в нюансах напрямків IT та враховувати зміни ринка, треба як мінімум розуміти різницю між мовами програмування та специфіку їх використання й володіти технічним бекграундом знань та навичок.

Необхідно грамотно описувати вимоги до IT-вакансій для їх розміщення на профільних ресурсах, в ЗМІ та для кадрових агенцій. Технічний бекграунд важливий для розуміння та оцінки резюме кандидатів. Часто IT-спеціалісти складають неінформативні резюме чи, навпаки, перевантажують їх інформацією.

Важливий базис для входу у професію IT-рекрутера — технічна грамотність, знання ринку та циклів розробки ПЗ. Також спілкування з кандидатами спільною технічною мовою дає можливість глибше зрозуміти їх досвід на співбесіді. Як навчитися говорити з технічними спеціалістами однією мовою? Цьому приділяють увагу під час навчання у школах рекрутинга, корисно також відвідувати IT-конференції, мітапи та розвивати нетворкінг.

Рекомендуємо курс по темі

Технічні скіли допомагають зрозуміти очікування замовника від кандидата та які задачі він буде виконувати. Для успішного рекрутера важливо налагоджувати та підтримувати відношення, обмінюватися зворотнім зв’язком із кандидатами та замовниками. Також необхідне уявлення про будову бізнесу клієнта, що за продукт виробляє компанія, яку нішу на ринку займає, які є конкуренти. Це важливо, щоб визначити, які технології, навички та досвід повинні бути у кандидата на вакансію в цю компанію. В умовах дефіцитного ринка, коли кількість пропозицій перебільшує кількість спеціалістів, IT-рекрутеру важливо вміти продавати вакансію спеціалісту.

Для IT-рекрутера необхідно не просто знання англійської мови для подальшої міжнародної сертифікації та спілкування з IT-спеціалістами, але й знання специфічних термінів цієї сфери, запозичених з англійської. Знання сленга допоможе у спілкування з кандидатами.

Важливими якостями для рекрутера є наполегливість, терплячість, інтерес до людей, цілеспрямованість. Рекрутеру корисно розвивати уяву та винахідливість, щоб знаходити нові шляхи рішення у пошуку відповідного спеціаліста. Емпатія та вміння керувати нетворкингом допомагають рекрутеру аналізувати, наскільки кандидат буде близьким до все складеної команди по типу мислення, досвіду, цінностям та засобам виконання завдань.

В якості висновків можна відмітити, що технічні скіли важливі для IT-рекрутера в усіх етапах роботи:

  • аналіз ринка;
  • сорсинг;
  • налаштування нетворкинга;
  • спілкування з замовником;
  • складання характеристик вакансії;
  • спілкування з кандидатом на співбесіді.