5 документалок про технології, які стануть в нагоді на вихідних

5 документалок про технології, які стануть в нагоді на вихідних

  • 28 квітня, 2021
  • читати 10 хв
Марія Ломінська
Марія Ломінська Content Manager у Hillel IT School

Документальні фільми та серіали — кращий спосіб дізнатися щось нове в розважальній формі. Як по-іншому подорожувати на десятки років назад або підглянути життя Білла Гейтса?

Зібрали для вас 5 документальних творів про технології та IT, які стануть в нагоді, щоб провести вихідні з користю.

Загралися / High Score (2020)

IMDB — 7.4

Цей шестисерійний документальний серіал від Netflix простежує еволюцію відеоігор: від аркадних автоматів до сучасних онлайн-ігор і кіберспорту.

Кожна серія присвячена певному періоду розвитку індустрії: популярність Space Invaders і Pac-Man, успіх компанії Atari і її змінних картриджів, сходження зірки Nintendo і її революційна NES, настільні ігри Dungeons & Dragons створюють цілий жанр відеоігор, а Street Fighter і Mortal Kombat популяризують жанр файтингів.

У серіалі багато інтерв'ю найважливіших людей індустрії, а ностальгія б'є ключем.

Кремнієва долина / Valley of the Boom (2019)

IMDB — 6.6

Шестисерійний серіал від National Geograhic розповідає історію становлення Кремнієвої долини, починаючи з буремних часів її зародження, коли правила гри безперервно змінювалися, і до технологічного колапсу технології dot-com в 2001 році.

Ми дізнаємося про три компанії, які кардинально змінили інтернет: браузер Netscape, соціальна мережа theGlobe.com і відеохостинг Pixelon стали свого роду піонерами в веб-культурі. Глядачі дізнаються, як Кремнієва долина стала найприбутковішим місцем в світі.

В голові у Білла. На що запрограмований Білл Гейтс? / Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates (2019)

IMDB — 7.9

Трисерійний серіал від Netflix ставить за мету дізнатися, про що і як думає Білл Гейтс.

Лауреат премії «Оскар» Девіс Гуггенхайм вирішив розповідати не про те, як Білл Гейтс став тим, ким ми його знаємо, а про те, як кожен може змінити світ на краще, адже Білл Гейтс, усвідомивши, що багато людей по всьому світу позбавлені елементарних матеріальних благ, а деякі вмирають від вже переможених в західному світі хвороб, зайнявся благодійністю.

У серіалі є дуже знакова сцена — дві найбагатші людини планети їдять звичайні бургери в звичайному кафе і обговорюють те, як знищити одну з найстрашніших хвороб XX століття.

Ера штучного інтелекту / The Age of A.I. (2019)

IMDB — 7.8

YouTube Originals і ведучий Роберт Дауні-молодший розповідають про найбільш інноваційні і передові технології, які назавжди змінять світ.

Головними героями серіалу стали реальні вчені та інженери, область діяльності яких так чи інакше пов'язана зі світом розробки штучного інтелекту. Разом вони пояснюють особливості створення та роботи ШІ і намагаються розвінчати міфи про створені людьми машини.

Один епізод — одна технологія, яка розвиває способи взаємодії людини і машини.

Соціальна дилема / The Social Dilemma (2020)

IMDB — 7.6

У фільмі від Netflix колишні співробітники Google, Instagram і Facebook розповідають про те, як соціальні мережі маніпулюють користувачами, як працюють алгоритми стрічок новин, як сайти дізнаються інтереси користувачів, щоб продавати більше реклами.

А на глобальному рівні — як соцмережі використовують, щоб дестабілізувати обстановку в країні і поширювати неправдиву інформацію.