4 причини, чому варто вчити Java, а не валяти дурня

4 причини, чому варто вчити Java, а не валяти дурня

  • 22 вересня, 2021
  • читати 7 хв
Михайло Верламов
Михайло Верламов Senior Java Software Engineer у Sigma Software, Викладач Комп'ютерної школи Hillel.

Всім привіт, мене звати Михайло і я пишу на Java. Я світчер, як і багато хто в IT індустрії.

Що це означає? Мені, як і багатьом іншим, потрібно було вибирати, з якою мовою починати працювати. Чому я вибрав Java?

Я провів аналіз серед мов програмування — я дивився на популярність, якими мовами написані відомі IT продукти, який синтаксис, наприклад, в PHP і в C++ і багато іншого. Переглянув години відео на ютубі де «ярмаркові зазивали» пропонували вчити JS за 24 години і іншу маячню.

Я рекомендую завжди відштовхуватися від кількості пропозицій на ринку, ну і звичайно, від того, що виглядає цікавим для тебе. На мій погляд, всі мови програмування схожі, їх мета одна — вирішувати задачі бізнесу, а ось те, наскільки зручно писати на тій чи іншій мові, вирішувати розробнику.

Також варто відзначити, що на сьогоднішній день мови розділилися за сегментами бізнесу. Я маю на увазі, що не варто писати величезний банківський додаток на PHP (хоча таке і буває), але і не кращим рішенням буде створення простого односторінкового сайту або форуму з використанням Java або C#.

Втім, ми відволіклися, і я бачу ви починаєте нудьгувати. Давайте перейдемо до важливої ​​частини — чому все-таки варто вчити Java.

Рекомендуємо публікацію по темі

Затребуваність

Якщо ви перейдете на https://jobs.dou.ua/, то побачите, що кількість пропозицій переважає саме на Java (не рахуючи Front-end розробку, але це окрема стаття).

Подібна тенденція вже зберігається понад 5 років. Нехай вас не бентежить статистка з https://www.tiobe.com/tiobe-in..., тому що Java там не опускалася нижче топових позицій.

Перспективність

Уявимо, що з завтрашнього дня світ вирішить не створювати нові додатки на Java.

Чи поставить це хрест на кар'єрі розробників? Ні!

А все тому, що хтось повинен буде продовжувати займатися підтримкою вже існуючого ПЗ в мільйонах компаній протягом довгих років (і швидше за все, навіть десятиліть).

І якщо одного разу доведеться вивчати будь-яку інший мову, Java-програміст з цим легко впорається. До речі, через кілька років роботи вам швидше за все доведеться розширити ваш парк мов програмування і за підсумком кількох років роботи ви будете працювати з 2-3 мовами.

Розвиток мови

Багато хто пророкував смерть Java і говорив, що вона більше не потрібна. Але це так не сталося.

Зворотна сумісність — одна з кращих рис Java. На віртуальній машині запускається код, написаний навіть пару десятиліть назад. І хоча Java вже виповнилося більше чверті століття, вона продовжує стрімко розвиватися і вдосконалюватися.

Після дев'ятої версії нові стали виходити кожні півроку. При цьому, незважаючи на гнучкість, мова не втрачає зворотної сумісності, всі новомодні прийоми з інших мов впроваджуються в свіжих релізах, полегшуючи життя програмістів.

Рекомендуємо публікацію по темі

Велике співтовариство

Цією перевагою Java зобов'язана, звичайно ж, свому віку.

За всі роки існування мови на ній писали додатки під платформи, проекти і завдання в найрізноманітніших сферах. Виникла незліченна кількість шкіл, курсів і багато освітнього матеріалу, пов'язаного з Java, вам припадуть до смаку навчальні відео від колег з Індії, які покажуть, як вирішити будь-яку проблему.

Також хочу додати що знаменитий принцип Java «Write once, run anywhere» ще раз підкреслює, що, обравши Java, ви завжди будете затребувані, у вас будуть цікаві проекти, і ви завжди будете вдосконалюватися як талановитий інженер.

Рекомендуємо курс по темі