Загадка «JavaScript»: чому в назві мови слово «Java», яке ніяк з нєю не пов'язане?

Загадка «JavaScript»: чому в назві мови слово «Java», яке ніяк з нєю не пов'язане?

  • 9 березня, 2017
  • читати 2 хв

Для тих, хто ще не в курсі: слово Java в назві JavaScript абсолютно не пов'язане з самою мовою програмування Java. Однак саме вона спровокувала появу таких мов, як JavaScript, Scheme і деяких інших.

Формування і назва мови JavaScript, створеної Бренданом Айком у 1995 році, безпосередньо пов'язане з суперництвом браузерів Netscape та Microsoft. Вибір такої назви був маркетинговим ходом для досягнення успіху.

Брендан заявив, що вони вирішили позиціонувати JavaScript як супутню Java мову, наслідуючи приклад Visual Basic і С ++, у зв'язку з тим, що остання перебувала на піку популярності на ринку. Саме тому вибір назви можна беззастережно вважати маркетинговим ходом з метою отримання більш широкого поширення.

За словами самого Айка, Netscape прийшов до ліцензійної угоди з компанією Sun (розробником Java), і ця мова отримала назву JavaScript. Ідея полягала в тому, щоб зробити її додатковою мовою скриптів, яка би поєднувалася з Java, компільованою мовою.

Формування і назва мови JavaScript пов'язані з суперництвом браузерів Netscape і Microsoft

У JavaScript були різні версії назв до того, як офіційний комітет назвав її ECMAScript. Спочатку вона називалася Mocha, потім її перейменували в Livescript, в результаті за нею закріпилася назва Javascript в ході співпраці компаній Sun і Netscape. Microsoft клонувала її у самий розпал війни між браузерами Netscape та Internet Explorer за верховенство у світі і інтернеті і назвала JScript. Саме тому Netscape (разом з компанією Sun Microsystems) почали стандартизувати процеси і змінили офіційну назву з JavaScript на ECMA, щоб перешкодити компанії Microsoft отримати право одноосібно приймати рішення щодо її зміни або поліпшення.

Брендан Айк запозичив у Java, Scheme і Self основні характеристики, прийнявши сміливе рішення використовувати спадкування прототипів, а не класів, як в C ++, Java і Python.

JavaScript не була у широкому використанні довгі роки, так як була придатною, в основному, тільки для роботи з браузером. Навіть в самому браузері її функції обмежувалися лише тривіальними хитромудрими рішеннями, в той час як пальма першості належала Java-аплетам. Популярним цю мову зробив вихід за межі браузера. На початку 2000-х років Java-аплети канули у лету назавжди.