Як скласти резюме світчера

Як скласти резюме світчера

  • 27 жовтня, 2021
  • читати 5 хв
Олександра Должикова
Олександра Должикова HRM у Hillel IT School

Світчер — це людина, яка, маючи досвід у певній сфері, вирішує змінити рід діяльності.

Популярність IT сфери зростає, і з нею зростає показник світчерів.

Змінюючи професію, ми починаємо приблизно однаково — вивчаємо матеріал, читаємо книги, просимо поділитися інформацією друзів, проходимо курси.

Отже, все можливе і неможливе зроблено для придбання початкових знань для перших спроб входу до професії. І ми стикаємося з, на перший погляд, простим, але в процесі непосильним завданням — написання резюме в новій сфері 😬

Давайте поговоримо, що можна і що в жодному разі не варто вказувати в резюме:

Перше, що треба врахувати — необхідно складати резюме, не виходячи з минулого досвіду, а претендуючи на новий. Важливо розуміти, що професійний життєвий досвід є цінним, але 80% вашого резюме має натякати, що ви створені для нової професії.

З іншого боку, чи варто вказувати попередній досвід, якщо він опосередковано пов'язаний із новою роботою? Мабуть, варто, адже майбутньому роботодавцю, напевно, важливий не лише набір навичок людини після курсів, а також те, як і чим він раніше займався.

Зробіть у своєму резюме акцент на ваших перевагах, наприклад, мотивації розвитку у новій сфері, фріланс (навіть якщо невеликий, без оплати та по дружбі), максимальний перелік навичок, що ви встигли набути, знання іноземної мови.

Наприклад, якщо ви плануєте стати рекрутером, а раніше були менеджером з продажів, згадайте те, що ви майстерно працювали з запереченнями клієнтів. Якщо плануєте бути тестувальником, не забудьте згадати, що про вашу увагу ходили на минулій роботі легенди.

Рекомендуємо курс по темі

Часто трапляється, що, приходячи в IT з більш «бюрократичних» сфер, світчери роблять помилку, подаючи інформацію про себе тією самою канцелярською мовою, до якої вони звикли.

Рекрутери часто зустрічають «казенні вислови», які мають створити у них відчуття «серйозності» та «солідності» кандидата. Насправді, важлива простота сприйняття і текст, який легко читати. Так що забудьте про такі висловлювання, як «через відсутність» або «повідомити».

Не вказуйте в резюме інформацію, яка зовсім не потрібна на новому місці. Наприклад, що у вас є права водія категорії «B» або що ви вмієте шити.

Не вказуйте підвищений рівень заробітної плати. За успішної кар'єри в іншій сфері, одним із найнеприємніших факторів є суттєве зниження зарплати. Тому перед зміною області подумайте, чи готові ви найближчі півроку працювати на зарплатню 200-400$.

Важливо розуміти ситуацію на ринку праці, перегляньте вакансії на посаду, що вас цікавить, і резюме інших кандидатів.