Втеча з Шоушенка або перезарядка?

Втеча з Шоушенка або перезарядка?

  • 29 березня, 2019

Вам траплялося втомлюватися від роботи за довгий період часу? Я маю на увазі, ви стаєте млявими, мало продуктивними, запас креативу падає, а зосередитися на роботі все складніше і складніше. Я думаю, що 98% тих, хто читає цю статтю дадуть позитивну відповідь. І нічого дивного тут немає: людина втомилася від роботи, їй властиво вигоряти від одного і того ж виду діяльності. А все це пов'язано з тим, що ми дуже занурені у щоденний комфорт, яким би у вас він не був. І цей комфорт, як не дивно тягне за собою масу стресових факторів: у вас є тепла квартира, але за неї треба платити; ви живете у суперсучасному місті / мегаполісі, але дорога з дому на роботу і з роботи додому не завжди пов'язана з приємними моментами. Навіть якщо ви добираєтеся куди-небудь у комфортабельній машині, а то краще на таксі — ви можете потрапити в пробку, втрачаючи час, вас може підрізати інший водій, а таксист і зовсім може нагрубити.

Але найголовніше, ваша регулярна діяльність — це побут, робота, добре якщо хобі (а ще краще, якщо хобі і робота — це одне і те ж, як у мене), поодинокі години з друзями і сон. Причому, бажано 7-8 годин витрачати на сон, 8-10, а то і 12 на роботу, 2-3 на дорогу і збори, і ... А що у вас залишається на інше? Майже нічого! Суворо, але це правда.

Норма робочого часу

Повернемося до 8-12 годин, які ви витрачаєте в день на роботу. В тиждень це 40-60 годин, а в місяць — 160-240 годин роботи одного типу. А ми, люди, не створені для такого. Перші свідомі люди переживали про те, де будуть жити вони і їхнє плем'я (Якщо ви — вождь. А ви мінімум — вождь своєї сім'ї!), Що поїсти — треба полювати, захистити плем'я — тренувати свої навички воїна, робити це все вміло — багато вчитися у старших і обізнаних. А тепер подумайте: скільки часу в день ви витрачаєте на все це? Чи був такий образ життя монотонним, а робота одноманітною? Якщо ви відповіли так, то на вас давно не полював шаблезубий тигр!

Як я позбувся синдрому «емоційного вигорання»

У 18 років я став дизайнером. Спочатку я був веб-дизайнером, потім UI дизайнером, потім UI / UX дизайнером, з часом більше UX дизайнером, і на завершення я став Product-м. Подивившись на цей шлях, створюється враження, що мені нема на що скаржитися. І я теж так думав, особливо коли пішов на фріланс з високим заробітком.

Що робити, якщо втомився

Одного разу зовсім непомітно для мене, але цілком закономірно, я вигорів і впав у депресію. Розумів, що все ще люблю свою роботу, але вже просто фізично не можу працювати. Суперечливо: хочеш працювати, любиш свою роботу, але гнітить марність і навіть відчуження від роботи. Тоді тато сказав мені:

«Так происходит практически у всех, не переживай, это пройдет, когда заведешь семью — она и будет смыслом во всем»

Але я бачив людей, які щасливі і не згорають і в один момент зрозумів, що їх об'єднує: вони живуть і працюють там, де їм комфортно. Через річний курс лікування у фахівців, які вивели мене зі стану депресії, я зрозумів, що повинен робити те, що хочу і де хочу. У Києві я отримав завдяки Школі Hillel можливість викладати. Це вдихнуло в мене нові сили. Але зима близько, тому я довчив «пташенят» і поїхав у теплі краї.

Прості способи перезавантаження

Добрі новини

Перші дні на Балі я був дуже напружений і роздратований і вперше я це помітив! Мені знадобилося близько п'яти днів, щоб мої м'язи і моральний стан розслабилися. Тоді я відчув кайф від життя і своєї професії на 150%. Океан, невимовні заходи, цілорічний теплий клімат, дешеві, як для киянина ціни (само собою) і неймовірної краси, практично незаймана природа. Все це дозволяє провести повний hard reset стану. Я прийшов до висновку, що для настільки змішаної роботи (творчість + холодний розрахунок + аналітичне мислення) — ідеально щороку влаштовувати собі такє перезавантаження.