Управління проектами: чи може Project Manager взяти на себе роль Scrum Master?

Управління проектами: чи може Project Manager взяти на себе роль Scrum Master?

  • 25 квітня, 2017
  • читати 3 хв

Мені часто ставлять це питання :)

Моя відповідь: я маю сумніви стосовно того, що Project Manager може виступати у цій ролі, головним чином через брак часу і знаннь області. Зазвичай менеджери зайняті діловим спілкуванням, ресурсами і бюджетними питаннями, стратегічним плануванням програм або проектів. Більш того, я дуже рідко бачу менеджерів з істинним Agile мисленням і хорошим розумінням цінностей і технік Scrum.

На сьогоднішній день Scrum є найпопулярнішою методологією, призначеною для розробки і підтримки складних продуктів. Він надає спектр можливостей для продуктивної і творчої розробки продуктів з максимально можливою цінністю і рішення нетривіальних завдань в процесі роботи. Scrum є компактним, простим для розуміння, але в цей же час важким для досконалого оволодіння.

Scrum Master повинен навчати членів команди, проводити Scrum-мітинги, а також усувати перешкоди, які не дають команді продуктивно працювати і показувати хороший результат. Щоб бути ефективним, він повинен пройти професійне навчання і покращувати свої навички, відвідуючи тренінги, навчальні семінари, конференції, читаючи книги і беручи участь в Agile спільнотах. В іншому випадку це буде не Scrum Master, а адміністратор або секретар команди. Такий фахівець навряд чи зможе створити команди, які самоорганізуються та будуть приносити цінність бізнесу на регулярній основі.

Давайте подивимося, що потрібно зробити для того, щоб провести планування спринту (спринт - ітерація у скрам, в ході якої створюється функціональне зростання програмного забезпечення):

  • зібрати і визначити метрики для точного планування;
  • правильно підібрати техніку для оцінки завдань;
  • навчити команду правильно робити розбивку на завдання;
  • знати підходи до визначення пріоритетів завдань;
  • визначити завдання, які готові до планування, до початку планування;
  • стежити за тим, що команда взяла таку кількість завдань, яка відповідає їх можливостям;
  • допомогти команді правильно підготувати беклог спринту;
  • допомогти власнику продукту правильно сформулювати мету спринту.

Як бачите, у фасилітатора цієї зустрічі може бути багато обов'язків. І це всього лише одна Scrum зустріч! :) Зазвичай таких зустрічей кілька за час спринту. Більш того, є щоденні або інші регулярні зустрічі, які потрібно також уміти проводити правильно. На мій погляд, Project Manager не зможе бути ефективним при такому навантаженні. Тому я дуже рекомендую мати окремого члена команди на роль Scrum Master в проекті, якщо ви дійсно хочете отримати всі переваги від Scrum.